Urs speriat de pescari în timp ce trece Oltul înot. Culoar folosit des de sălbăticiuni VIDEO

0
Publicat:

Urșii au îngrozit comunitățile aflate de-o parte și de alta a inimii Carpaților Meridionali. Zilele trecute, un specimen a fost filmat trecând râul Olt în zona Arpașu de Jos. Episodul nu este singular.

Speriați, sibienii care se aflau în apropiere au încercat să alunge sălbăticiunea aruncând cu pietre în aceasta, fără sorți de izbândă. Imaginile video au fost surprinse de către unul dintre pescari joi dimineața, 8 iunie, în zona Arpașu de Jos și au ajuns în posesia presei locale care le-a postat pe YouTube

Anul trecut, filmări similare au fost postate pe contul de Facebook al Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu. Acestea demonstrează că urșii obișnuiesc să treacă des Oltul și de obicei prin aceleași zone. 

Și reprezentanții AJVPS au atras atenția că în ultimii ani au fost văzuți tot mai des urși în zonele de pescuit de pe Olt, la limita județului Sibiu, atrași de peștii din apă sau de resturile alimentare lăsate în urmă de pescari ori de turiști.

Nenumărate alerte, semnalând prezența unor urși, chiar și în municipiul Sibiu, au fost emise în acest an în județ.

Ultimele două mesaje RoAlert, de acest gen, au fost emise în cursul acestei săptămâni, miercuri și joi, 7 și 8 iunie, atenționând despre apariția sălbăticiunilor în Porumbacu de Jos și pe Valea Avrigului. „Atenție, pescari! A fost văzută o ursoaică cu patru pui și se pare că au bârlogul în zona aval de ACH Scoreiu”, suna unul dintre mesaje.

În ambele situații la fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de intervenție.

Ursoaică surprinsă traversând râul cu puii Foto ilustrativă Flickr
Ursoaică surprinsă traversând râul cu puii Foto ilustrativă Flickr

„Ia uite, ursul! Mamă, ce mare e!”

Ia uite, ursul! Trăsni-l-ar Sfântul Dumnezeu! Ho, dohi! Ui, ce sforăie... trăsni-l-ar!... Mamă, ce mare e!”, s-au minunat pescarii care au filmat animalul sălbatic în cursul acestei săptămâni, în timp ce fiara se îndrepta spre malul pe care se aflau pescarii.

„Vine încoace...”, s-a mai auzit pe fundal vocea din filmare, în timp ce cameramanul de ocazie a alergat speriat, la fel ca ursul care, odată ajuns la mal, a rupt-o la goană, făcându-se nevăzut.

Anul trecut, un specimen similar a fost filmat în mijlocul Oltului, la aproximativ 15 km depărtare de recentul incident.

„În ultimii ani sunt vizibil mai mulți urși în zonele de pescuit de pe cursul Oltului”

„Atenție, pescari! În ultimii ani sunt vizibil mai mulți urși și pe zonele de pescuit de pe cursul râului Olt, în limitele județului Sibiu. Acest urs a fost filmat zilele trecute, în zona Glâmboaca – Porumbacu”, transmiteau la finele lunii august 2022 reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Sibiu în mesajul de pe Facebook. Filmulețul a imortalizat sălbăticiunea înotând liniștită timp de minute bune.

O săptămână mai târziu, specialiștii postau o nouă filmare surprinsă tot de pescari pe Olt: „Am primit încă o filmare prin care un alt pescar ne avertizează de prezența urșilor pe malul râului Olt... Se vede că urșii sunt activi și ziua. Vă rugăm să fiți atenți, în special în zona Porumbacu de Jos - Glâmboaca - Colun - Scoreiu, se pare că este o ursoaică cu puiul!”.

„Este interzis să te apropii de ei, să le dai de mâncare”

Reprezentanții AJVPS recomandă oamenilor să-și facă simțită prezența când se nimeresc pe lângă animalele sălbatice. Aceștia reamintesc că este interzisă hrănirea sălbăticiunilor: „Este interzis să te apropii de ele, să le dai de mâncare. Să nu uităm că este vorba despre niște animale sălbatice imprevizibile care-și pot schimba imediat comportamentul și pot ataca, considerând că omul reprezintă un pericol, un concurent”.  

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite