După Brașov, Sibiul este terorizat de urși. „Repetarea episodului din 2016, posibilă“ VIDEO

0
Publicat:

Dacă până acum eram obișnuiți cu imaginile în care urșii își fac de cap în zonele periferice ale municipiului Brașov, de câteva săptămâni același lucru se întâmplă și la Sibiu.

Ultima dată, prezența acestui animal sălbatic a fost semnalată marți dimineața, 16 mai 2023, pe Calea Cisnădiei. Până la apariția autorităților în zonă, ursul însă a dispărut. În același timp, au fost alertate și primăriile localităților învecinate Cisnădie și Șelimbăr.

În urmă cu o săptămână, camerele de supraveghere ale localnicilor au înregistrat imagini cu un urs pe străzile din Sibiu. Din februarie încoace este semnalată prezența acestei specii în municipiul reședință de județ. Atunci, urșii au omorât zece capre la o stână de pe Dealul Gușteriței.

Animalele sălbatice au fost văzute și în alte localități ale județului Sibiu, iar în ultimii doi ani atacurile urșilor în localitățile montane și cele învecinate s-au înmulțit într-un mod alarmant. Prezența acestora a fost semnalată și în Râmnicu Vâlcea, de cealaltă parte a Carpaților, la 20 de kilometri depărtare de zona montană și chiar mai departe.

Specialiștii opinează că sălbăticiunile nu ar fi ajuns în zonele populate neapărat în căutare de hrană, ci mai degrabă din cauza creșterii numărului de exemplare, motiv pentru care se văd silite să caute noi arealuri și nu au exclus să se repete precedentul creat în 2016, când autoritățile s-au văzut nevoite să împuște mortal un urs care a ajuns până în Centrul Vechi al Sibiului.

La nivel național este în derulare un studiu genetic menit să demonstreze care este numărul real al urșilor din România.

Urs plimbându-se pe străzile din Sibiu Foto captură video jpg
Urs plimbându-se pe străzile din Sibiu Foto captură video jpg

„Dacă nu se revine la vânătoare, incidența aparițiilor va crește”

„Ca și celelalte specii, ursul este într-o continuă selecție naturală - lupta pentru existență. Când sunt 10 urși - au nevoie de o suprafață, dar când numărul se triplează sau se mărește de mai multe ori, atunci și suprafața necesară trebuie să fie mai mare. Astfel, ajung până la marginea pădurii, iar din când în când se mai pierde câte unul și în intravilan, unde se comportă diferit față de mediul său natural. Aici nu ajunge neapărat după hrană... Dacă nu vom da drumul la vânătoare, se va ajunge la populații tot mai mari”, atenționează directorul Direcției Silvice Sibiu, Ilie Troancă.

Potrivit acestuia, următorul pas va fi lupta intraspecifică și interspecifică, pentru existență, care va culmina cu lupta dintre om și animal, din cauza disconfortului creat.

„Ursul sau orice animal poate intra într-o localitate nu neapărat din pădure, ci și de pe un teren arabil, toate zonele extravilane fiind fonduri de vânătoare.... În actualele condiții, dacă nu se revine la vânătoare, incidența aparițiilor va crește, dar asta nu înseamnă că trebuie să intre cineva în panică”, a mai menționat șeful silvicultorilor sibieni pentru „Adevărul”. 

Ursul care în 2016 a fost împușcat mortal în Sibiu Foto captură video
Ursul care în 2016 a fost împușcat mortal în Sibiu Foto captură video

„Ursul ăsta e mare vagabond, a pierdut trenul în ștrand, avionul în Turnișor...”

Exasperați să fie treziți în plină noapte de mesajele RoAlert, sibienii au început să facă glume pe seama urșilor, pe rețelele de socializare. „Ursul ăsta e mare vagabond... a pierdut trenul în ștrand... avionul în Turnișor... acum e la ocazie, pe Calea Cisnădiei”, a comentat cineva, referindu-se la zonele în care a fost semnalată prezența ursului / urșilor în ultimele două săptămâni.

Cazul 2016: ursul împușcat în centrul Sibiului

În urmă cu șapte ani, scene șocante s-au petrecut tot la Sibiu din cauza unui urs care, hăituit timp de trei ore, a ajuns până în Centrul istoric, în Piața Mare din oraș, spre disperarea localnicilor. A alergat pe străzi și s-a cățărat pe garduri și acoperișuri și cum autoritățile n-au reușit să-l tranchilizeze, refugiat în curtea unei firme, a fost împușcat mortal de un vânător.

Episodul din 2016 a creat un val de reacții negative, mai ales în rândul militanților pentru protecția animalelor care au catalogat episodul drept o „execuție”, taxând incapacitatea autorităților de a ține această problemă sub control.

Legat de repetarea poveștii, șeful Direcției Silvice Sibiu a recunoscut: „Nu pot să nu spun că nu există riscul, nu-l exclud. Aceea a fost prima apariție în Sibiu sau într-un oraș mare din România, din afara zonei montane. S-a creat precedentul...”.

La fel ca în urmă cu șapte ani, judecând după zonele în care a fost văzut, se crede că și de această dată ursul / urșii a (au) venit dinspre Pădurea Dumbrava.

În 2011, tot la Sibiu a fost împușcat un tigru scăpat de la Zoo 

Tot din același an, ursul carpatin a devenit specie protejată, neputând fi împușcat fără aprobare specială. Legislația permite împușcarea animalului sălbatic în zona intravilană dacă se constată că acesta reprezintă un pericol.

Legat de posibilitatea tranchilizării în loc de sacrificare, directorul Direcției Silvice Sibiu și-a amintit de episodul de acum mai bine de un deceniu când un tigru a scăpat de la Grădina Zoologică din Dumbrava Sibiului. Cel care l-a împușcat a fost tot un angajat al Romsilva. Un medic veterinar a încercat să tranchilizeze tigrul, dar l-a nimerit în picior. Animalul a devenit mai agresiv, moment în care a fost împușcat mortal.

Autoritățile atrag atenția că ursul poate deveni agresiv dacă percepe omul ca pe un pericol, motiv pentru care se recomandă ca atunci când sesizați prezența acestuia să nu vă apropiați de el și să apelați imediat numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Dacă, totuși dați peste vreun urs, îndepărtați-vă cu calm, fără mișcări bruște și păstrați tot timpul contactul vizual cu animalul!

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite