Şef nou la IPJ Sibiu. La conducerea instituţiei a fost adus un ofiţer de la Bucureşti. Cine este cel care conduce de astăzi Poliţia din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sibiu are, începând de luni, 7 noiembrie, un nou şef. La conducerea instituţiei a fost împuternicit un ofiţer de la Bucureşti.

Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sibiu are, începând de luni, 7 noiembrie, un nou şef. La conducerea instituţiei a fost împuternicit un ofiţer de la Bucureşti. ”Prin ordin al ministrului afacerilor interne, cu data de 7 noiembrie a.c., comisar-şef de poliţie Giurcă Costel a fost împuternicit să exercite, cu caracter temporar, funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sibiu”, se arată înr-un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române. 

Noul şef al IPJ Sibiu este originar din judeţul Teleorman, are 52 de ani, este căsătorit şi are un copil. Este absolvent al Facultăţii de Drept din Sibiu şi lucrează în structurile Poliţiei Române din 1987. A fost timp de doi ani agent de poliţie, până în 1989, apoi a promovat în corpul ofiţerilor. Până în 2005 a fost ofiţer de cercetare penală, apoi a lucrat al Direcţia Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. A fost împuternicit la Sibiu de pe postul de şef serviciu în cadrul Direcţiei Control Intern, împuternicirea fiind pe o perioadă de 6 luni. 

Numirea vine după ce şeful IPJ SIbiu, comisarul şef TIberiu Ivancea, a fost împuternicit să exercite, cu caracter temporar, funcţia de director adjunct al Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. 

De numele comisarului şef Tiberiu Ivancea se leagă mai multe scandaluri, din perioada în care a fost şef la Sibiu. Ultimul este cel în care i-a spus unui agent de la Circulaţie, după ce acesta îi suspendase permisul primarului de atunci al comunei Şelimbăr, urmărit penal de DNA într-un dosar cu peste 100 de milioane de euro prejudiciu estimat, ”îţi vine să ţi-o freci când iei un permis cu greutate”. 

Discuţia a venit după ce Maricuţa a fost prins de poliţiştii rutieri în timp ce ar fi condus pe contrasens, în Sibiu. Aşa cum se vede în filmările de mai jos, poliţişti sunt ameninţaţi că vor fi pârâţi la şeful inspectoratului, dar şi cu posibila ”regizare” a unui flagrant.


 Daniel Maricuta ii ameninta pe politistii rutieri care l-au oprit in trafic

Daniel Maricuta face amenintari dupa ce este oprit de politistii rutieri de la Sibiu

”Oricum fac contestaţie şi explicaţia pe care v-am dat-o dumneavoastră i-o dau şi comandantului dimineaţă la prima oră, când pleacă din Şelimbăr, că în Şelimbăr stă comandantul Poliţiei, domnul Ivancea, îi explic că nu am condus pe contrasens, că am plecat de la magazin”, spune Maricuţa. 

”Vă fac şi o demonstraţie, chem pe cineva, aduc mâine pe cineva, vi-l aduc eu să-l vedeţi şi o să vă fac şi o demonstraţie pe chestia asta, că aşa vreau eu. Nu astăzi, grijă mare pe viitor, când luaţi, grijă mare, când luaţi dumneavoastră nu permise, şpăguţa, că îţi aduc mâine omul şi îţi arăt mâine negru pe alb”, spune Maricuţa. 

”Că am luat eu bani?” întreabă poliţistul

”Da, da, vi-l arăt eu, omul meu, şoferul meu”, adaugă edilul. 

”Trebuie să şi probaţi lucrurile astea”, răspunde omul legii. 

”O să vă probez în cea mai scurtă perioadă, de câte ori aţi întinde mâna să ştiţi că poate e pus de mine, mă jur pe copiii mei”, este replica lui Daniel Maricuţa.  

În discuţia purtată ulterior, pe whatsapp, cu unul din poliţiştii de al Circulaţie care făceau parte din echipajul care l-a lăsat fără permis pe Maricuţa, şeful IPJ Sibiu îi scrie acestuia, aşa cum se poate vedea în print-screen-ul de mai jos, ”Îţi vine să ţi-o freci când iei un permis «cu greutate»”?

ipj sibiu whatsapp

La momentul publicării primului material în Adevărul despre acest subiect, la solicitarea de a oferi o reacţie în acest caz şeful IPJ Sibiu a transmis, prin intermediul Biroului de Presă al instituţiei: "Cu referire la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm faptul că şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu, domnul comisar şef de poliţie Tiberiu Iulian Ivancea, nu face comentarii în spaţiul public cu referire la un fragment dintr-o conversaţie privată, fragment scos din contextul general al discuţiei”. 

După apariţia discuţiei în spaţiul public, în cauză au fost făcute verificări de către Direcţia Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Comisarul şef Tiberiu Ivancea a primit însă doar o atenţionare care, potrivit statutului poliţistului, nu este considerată sancţiune disciplinară. 

Scandalul accidentului cu şeful SRI 

De altfel, şeful IPJ Sibiu nu ar fi la primele afirmaţii cel puţin neobişnuite pentru o persoană aflată într-o astfel de poziţie. În anul 2011, după un accident produs de cel care era la momentul respectiv Directorul Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, şi care a fost de negăsit la locul accidentului, rugat să explice acest lucru, şeful IPJ SIbiu declara că respectivul a plecat de la locul accidentului acasă la socri să se spele şi să se schimbe. 

Mai exact, pe 29 iulie 2011, Valentin Giupană a intrat cu maşina de serviciu într-o intersecţie şi nu a acordat prioritate unui taxi care circula regulamentar, şi care în urma impactului a fost proiectat în gardul unei case. În urma accidentului, trei pasageri din taxi au ajuns la spital cu răni uşoare. După accident, Giupană a dispărut de la faţa locului. 

Câteva zile mai târziu, întrebat unde era Valentin Giupană în seara în care a produs accidentul, şeful Poliţiei Sibiu, comisarul Tiberiu Ivancea, declarat pentru Adevărul printre altele, că după accident şeful de atunci al SRI Sibiu l-a sunat, a refuzat transportul la spital, după care a plecat să se spele şi să se schimbe. 

Întrebat dacă acest lucru este normal, şeful Poliţiei a spus că: “Nu este normal, dar e dreptul lui să refuze, a refuzat să fie dus la spital”, acesta adăugând că Valentin Giupană a anunţat faptul că pleacă. “Deci nu a părăsit locul accidentului, se ştia. Deci a sunat pe...M-a sunat pe mine, care eram acolo”, a susţinut comisarul Ivancea, după care, rugat să explice cum l-a sunat pe dânsul, care era deja acolo, a continuat “Nu, care am venit acolo, da, de asta am venit”. 

Declaraţiile făcute pentru Adevărul la momentul respectiv de Tiberiu Ivancea au stârnit un imens scandal mediatic, iar la scurt timp Giupană a părăsit conducerea Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, post pe care îl ocupa de ani buni. Explicaţia oficială a fost că a fost vorba despre o “rotire” a cadrelor, Giupană fiind numit adjunct la Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba. În locul lui, la conducerea Direcţiei de la Sibiu a fost adus un ofiţer de la Bucureşti. 

Ulterior, Giupană a primit neînceperea urmăririi penale în dosarul în care era cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului, iar Tiberiu Ivancea, şeful IPJ Sibiu, a fost avansat în grad înainte de termen, la patru luni de la accidentul respectiv, “pentru merite excepţionale”, devenind comisar şef de poliţie. 

Vă mai recomandăm: 

Un nou scandal la IPJ Sibiu. Procurorii fac cercetări pentru dare şi luare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri

Un nou scandal zguduie Inspectoratul de Poliţie al judeţului Sibiu. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu fac cercetări într-un nou dosar, în care mai multe persoane sunt suspectate de săvârşirea unor infracţiuni.

Dosarul poliţiştilor acuzaţi de abuz în serviciu se întoarce la Parchet. Instanţa desfiinţează ordonanţa de clasare dată de procuror. Care sunt argumentele

Dosarul celor patru poliţişti de la Ordine Publică acuzaţi de abuz în serviciu se reîntoarce la procurori, după de Judecătoria Sibiu a desfiinţat soluţia de clasare dată în acest caz de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Bărbatul acuzat că a omorât un copil în bătaie şi apoi i-a topit trupul în sodă caustică a încercat să se sinucidă în arestul IPJ Sibiu

Cetăţeanul italian acuzat că ar fi omorât în bătaie copilul concubinei sale după care i-ar fi topit trupul în sodă caustică a încercat să se sinucidă în arestul Poliţiei Sibiu. Este al treilea incident deosebit de grav înregistrat în arest în ultimul an, după ce un deţinut a evadat iar un cetăţean austriac acuzat de pedofilie s-a spânzurat.

Două dosare penale în cazul banilor dispăruţi din amenzile de la Poliţia Rutieră Sibiu. Acuzaţii de delapidare, fals, uz de fals şi neglijenţă în serviciu

Două dosare penale sunt în acest moment în curs de cercetare în cazul banilor din amenzi dispăruţi de al Poliţia Rutieră Sibiu.

Scandalul „Lasă că te f..e şeful pe tine!“. Comisarul şef care le-a cerut agenţilor să-i aducă actele la birou sau la şeful Poliţiei Rutiere este cercetat disciplinar

Sandu Toader, comisar şef la Control Intern în cadrul IPJ Sibiu, este cercetat disciplinar de către superiori după ce, oprit fiind de un echipaj de la Circulaţie, a fost filmat când şi-a abandonat actele şi le-a spus poliţiştilor să i le aducă la birou sau să le lase la biroul şefului Poliţiei Rutiere a municipiului.

VIDEO Comisar-şef oprit în trafic la Sibiu. Ameninţare către agentul de la Rutieră: „Lasă că te f..e şeful pe tine!“

Încă un scandal zguduie Poliţia Sibiu, la aproape o lună de la apariţia în presă a vestitei replici rostită de şeful IPJ Sibiu: “îţi vine să ţi-o freci când iei un permis cu greutate”. De această dată, protagonistul este un ofiţer de la control intern.

Un agent de la Poliţia Rutieră Sibiu a fost trimis în judecată, fiind acuzat de fals intelectual şi abuz în serviciu

Un agent de la Serviciul Rutier Sibiu a fost trimis în judecată de procurorii sibieni, fiind acuzat de presupusa comitere a mai multor infracţiuni.

EXCLUSIV Şeful Poliţiei Sibiu, către un agent de la Circulaţie: „Îţi vine să ţi-o freci când iei un permis cu «greutate»?

Şeful IPJ Sibiu, comisarul şef Tiberiu Ivancea, este acuzat că ar fi folosit un limbaj cel puţin nepotrivit în discuţia cu un subordonat, agent în cadrul Serviciului Rutier.

Cazul poliţiştilor acuzaţi de abuz în serviciu ajunge în instanţă. Numele unuia dintre ei apare în dosarul celei mai mari grupări de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Reprezentanţii unei firme din Sibiu contestă în instanţă soluţiile de neîncepere a urmăririi penale date de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un dosar în care aceştia acuză mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Sibiu de abuz în serviciu.

VIDEO Alţi doi poliţişti rutieri au fost bătuţi în plină stradă la Sibiu. Ce spune IPJ Sibiu despre oamenii legii ameninţaţi de un primar cercetat de DNA

Cazul prezentat de cotidianul Adevărul în care un fost primar, cercetat de DNA, ameninţă poliţiştii care l-au sancţionat în trafic, nu este singular la Sibiu. În 2014, alţi doi poliţişti, un bărbat şi o femeie, au fost bătuţi în plină stradă de un şofer recalcitrant.

VIDEO EXCLUSIV Încă un „caz Godină”: un fost primar cercetat de DNA ameninţă poliţiştii că vorbeşte cu şeful lor şi că le-ar putea înscena o dare de mită

Situaţiile relatate de poliţistul braşovean Marian Godină, cu persoane care ameninţă oameni ai legii din poziţia pe care o ocupă, nu sunt deloc singulare în ţară. Un exemplu este la Sibiu, unde edilul demisionar al comunei Şelimbăr, cercetat într-un dosar cu peste 100 de milioane de euro prejudiciu, îi ameninţă pe poliţişti că se va plânge şefului IPJ şi că le-ar putea înscena o posibilă dare de mită.

EXCLUSIV Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu şi 10 agenţi, amenzi administrative într-un dosar cu acuzaţii de fals în înscrisuri oficiale

Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu, comisarul şef Dumitru Goşa, şi alţi 10 agenţi din cadrul aceluiaşi serviciu au primit amenzi administrative într-un dosar în care s-au făcut cercetări pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni, printre care şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

EXCLUSIV Scandalul banilor dispăruţi din amenzile de la Poliţia Rutieră Sibiu ia amploare. Cercetările vizează mai mulţi agenţi şi ofiţeri de la Circulaţie

Pornit de la o fostă agentă de la Rutieră, plecată între timp la ISU Sibiu, scandalul de la Circulaţie ia amploare după ce cercetările s-au extins iar dosarele, două la număr, au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Doi foşti poliţişti de la Serviciul Rutier Sibiu, condamnaţi la închisoare cu executare. Decizia instanţei nu este definitivă

Horaţiu Bota şi Vasile Iancu, doi foşti poliţişti de al Serviciul Rutier Sibiu, au fost condamnaţi de judecătoria Sibiu la închisoare cu executare pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost deja atacată cu apel de către o parte dintre inculpaţi.

Încă un scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Un fost agent este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu

Un fost agent de la Poliţia Rutieră, mutat între timp la Ordine Publică, este urmărit penal de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele de cazier

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele plătite de sibieni pentru eliberarea cazierului judiciar.

EXCLUSIV Scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Procurorii fac cercetări pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu

Un scandal de proporţii ”mocneşte” la Poliţia Rutieră Sibiu, unde ar fi dispărut, se pare, sume substanţiale din încasările pentru amenzile de circulaţie.

EXCLUSIV Încă un scandal la Serviciul Rutier Sibiu. O fostă angajată, cercetată de DNA pentru posibile infracţiuni de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi abuz în serviciu

După ce numele unei foste agente de la Serviciul Rutier a apărut într-un dosar având ca obiect infracţiuni de fals, uz de fals şi abuz în serviciu, un alt scandal iese la iveală. O fostă angajată de la Rutieră este cercetată într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite