Scandalul „Lasă că te f..e şeful pe tine!“. Comisarul şef care le-a cerut agenţilor să-i aducă actele la birou sau la şeful Poliţiei Rutiere este cercetat disciplinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sandu Toader, comisar şef la Control Intern în cadrul IPJ Sibiu, este cercetat disciplinar de către superiori după ce, oprit fiind de un echipaj de la Circulaţie, a fost filmat când şi-a abandonat actele şi le-a spus poliţiştilor să i le aducă la birou sau să le lase la biroul şefului Poliţiei Rutiere a municipiului.

Comisarul şef de la Control Intern va fi cercetat de către colegii săi de la Sibiu. ”Urmare a verificărilor efectuate, studierii şi analizării materialelor depuse cu ocazia derulării acestei proceduri, în vederea stabilirii existenţei vinovăţiei sau nevinovăţiei cu privire la încălcarea vreunei norme de etică şi deontologie profesională a ofiţerului s-a dispus declanşarea procedurii cercetării disciplinare prealabile”, se arată în răspunsul remis la solicitarea Adevărul de către IPJ Sibiu. 

Scandal în trafic 

Imaginile în care comisarul şef Sandu Toader este tras pe dreapta de poliţiştii rutieri, îşi abandonează actele şi le cere acestora să i le aducă la birou sau să i le lase la şeful Poliţiei Rutiere a muninicipiului Sibiu au stârnit indignare în rândul cititorilor din mediul online, textul strângând multe like-uri, share-uri şi comentarii pe numeroase grupuri de Facebook. Pe filmare se mai aude o replică, cineva aflat în zonă spunând textual către agentul care l-a oprit pe omul legii, “Lasă că te f…e şeful pe tine!”.

“În urma acţiunii organizate la nivel naţional privind prevenirea abaterilor rutiere în rândul cadrelor MAI domnul comisar şef Sandu Toader a fost sancţionat pentru că a folosit ilegal telefonul mobil. Comportamentul său în momentul opririi este unul lipsit de cele mai elementare norme de respect, mai ales că nu este mai presus de lege. Se pare că această atitudine şi limbaj este ceva obişnuit la conducerea IPJ Sibiu, ţinând cont de faptul că nu cu mult timp în urmă chiar şeful poliţiei noastre ne îndemna la masturbări şi la alte moduri de manifestare sexuală. Domnul Sandu abandonează actele şi pleacă, fără să aştepte întocmirea procesului verbal. Pe fundal se mai aude un alt ofiţer cu funcţie de comandă care se adresează cu aceleaşi “apelative” cu conotaţii sexuale, ba chiar avertizează că vor fi şi urmări din partea şefilor pentru faptul că se iau măsurile legale. Cu siguranţă nu se va lua nicio măsură în acest caz având în vedere că domnul Sandu Toader, prin funcţia de ofiţer la Control Intern, se autointitulează “vocea inspectorului şef”, a scris poliţistul care a postat imaginile pe un grup intern de Facebook al poliţiştilor sibieni.

Comisarul sef Sandu Toader, din cadrul IPJ Sibiu, oprit de politistii rutieri

Sandu Toader contestă amenda în instanţă

Comisarul şef a fost însă nemulţumit de sancţiunea primită, motiv pentru care a contestat-o în instanţă. În plângerea depusă la Judecătoria Sibiu, acesta susţine că n-ar fi vorbit la telefonul mobil şi că ar fi fost şicanat de agenţii care l-au oprit în trafic. Mai mult, se plânge că poliţistul care l-a oprit n-ar fi purtat chipiu şi ar fi fost descheiat la cămaşă. 

”În timp ce doream să intru de pe bulevardul Vasile Milea pe aleea de acces către parcarea din spatele sediului II al IPJ Sibiu am fost blocat efectiv de către o autospecială de poliţie, condusă de către agentul constatator, fapt carea dus la blocarea circulaţiei pe bulevardul Vasile Milea, ca urmare a acestei opriri intempestive. Agentul constatator s-a repezit înspre maşina mea, afirmând ceva în genul ”acum te-am prins, dă-mi actele” fără să-mi aducă la cunoştinţă motivul opririi sau faptul că aş fi săvârşit vreo contravenţie la regimul rutier. (La începutul filmării se vede cum poliţistul îi spune comisarului şef ”Actele dumneavoastră, vă rog. Vorbeaţi la telefon”, n.r.)

Precizez faptul că agentul nu a efectuat o oprire regulamentară, conform Codului rutier şi procedurilor de lucru ale Poliţiei Rutiere, nu s-a prezentat regulamentar, nu era echipat corespunzător (fără chipiu pe cap şi descheiat în totalitate la bluzon), ci acesta s-a rezumat să mă blocheze în trafic pentru a-şi demonstra ”autoritatea” în faţa mea”, scrie comisarul şef în plângerea contravenţională. 

Acesta se mai plânge că ar fi victima unei răzbunări, pentru că l-ar fi verificat de mai multe ori pe poliţistul care l-a oprit, fără să spună însă că ar fi dispus vreodată sancţiuni în cazul acestuia. Mai mult, consideră comportamentul agentului ”ameninţător şi răzbunător” şi susţine că procesul verbal ar fi fost întocmit nelegal şi că nu ar fi săvârşit nicio contravenţie. 

Comisarul şef se mai plânge că din procesul verbal ar lipsi semnătura unui martor asistent şi, mai mult, cere instanţei să nu ia în calcul filmarea în care se vede cum îşi abandonează actele, spunându-i poliţistului să i le aducă la birou şi mai apoi să i le lase la comisarul şef Narcis Voinea, şeful Poliţiei Rutiere a Municipiului Sibiu. 

”În conţinutul procesului verbal agentul constatator face trimitere la ”filmare video” la rubrica ”martor asistent”, filmare care solicit să fie înlăturată din materialul probator deoarece aceasta nu înlocuieşte existenţa martorului asistent, nu a fost efectuată cu consimţământul meu, nu am fost informat de către poliţist că urmează să fiu înregistrat”, mai arată comisarul şef în plângerea depusă la Judecătoria Sibiu. 

Mai mult, acesta se plânge că poliţistul ar fi făcut ”reclamaţii nefondate şi nereale” la Corpul de control al MAI şi conducerea IPJ Sibiu, ”sesizări care, în urma verificărilor efectuate, nu s-au confirmat”. 

Plângerea contravenţională a fost înregistrată pe instanţă în cursul zilei de marţi, 31 mai, însă o zi mai târziu, respectiv miercuri, 1 iunie, IPJ Sibiu a comunicat, la solicitarea Adevărul, că cercetările în acest caz, ca urmare a plângerii depuse de agentul de poliţie, nu sunt finalizate. 

Cine este comisarul şef tras pe dreapta: ofiţer la control intern, absolvent de drept, doctor în management, predă cursuri de comunicare

Potrivit ultimei declaraţii de avere postată pe site-ul IPJ Sibiu, comisarul şef Sandu Toader deţine împreună cu soţia şase terenuri, trei case de locuit, două autoturisme şi depozite de 33.200 de lei. 

Potrivit aceluiaşi document, pe lângă salariul de la IPJ SIbiu, acesta a înregistrat venituri şi de la Universitatea Româno-Germană din Sibiu. Potrivit site-ului universităţii amintite, acesta este lector universitar doctor în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice. Potrivit CV-ului postat pe acelaşi portal, Sandu Toader este licenţiat în Ştiinţe Juridice la Academia de Poliţie, are un master în Ştiinţe Juridice la Cluj şi un doctorat făcut al Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, pe Ştiinţe Economice, specializarea Management. 

Printre disciplinele predate se numără, conform sursei citate, Comunicare şi negociere în afaceri, Relaţii publice, Comportament organizaţional, Relaţii publice si comunicare, Tehnici promoţionale, Tehnici de vânzare, Proiecte de marketing, Management comercial, Marketing internaţional, Managementul grupurilor de muncă. 

În acelaşi document, comisarul şef de la control intern enumeră mai multe lucrări apărute în publicaţii de specialitate, printre care aminteşte: ”Managementul protectiei mediului de afaceri braşovean prin prisma măsurilor de prevenire ale poliţiei de investigare a fraudelor. Promovarea unui mediu concurenţial loial la standarde europene în lumea afacerilor braşovene”, ”Analiza stilului de comunicare al managerului, precum şi a stilului de comunicare al organizaţiei” sau ”Analiza procesului de formare grupurilor de muncă în cadrul CJAS SIBIU”.    

Şeful IPJ Sibiu către un agent de al circulaţie: „Îţi vine să ţi-o freci când iei un permis cu greutate”?

Reamintim că IPJ Sibiu nu este la primul scandal de acest fel. În urmă cu aproximativ o lună, în spaţiul public a apărut o discuţie purtată pe whattsup între şeful IPJ Sibiu, comisarul şef Tiberiu Ivancea, şi un agent de la Poliţia Rutieră, incidentul făcând în prezent obiectul unui control al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Discuţia a venit  după ce edilul demisionar al comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, a fost prins de poliţiştii rutieri în timp ce ar fi condus pe contrasens, în Sibiu. Maricuţa este cercetat de DNA într-un dosar cu prejudiciu estimat de peste 100 de milioane de euro. Aşa cum se vede în filmările de mai jos, poliţişti sunt ameninţaţi că vor fi pârâţi la şeful inspectoratului, dar şi cu posibila ”regizare” a unui flagrant.


 Daniel Maricuta ii ameninta pe politistii rutieri care l-au oprit in trafic

Daniel Maricuta face amenintari dupa ce este oprit de politistii rutieri de la Sibiu

”Oricum fac contestaţie şi explicaţia pe care v-am dat-o dumneavoastră i-o dau şi comandantului dimineaţă la prima oră, când pleacă din Şelimbăr, că în Şelimbăr stă comandantul Poliţiei, domnul Ivancea, îi explic că nu am condus pe contrasens, că am plecat de la magazin”, spune Maricuţa. 

”Vă fac şi o demonstraţie, chem pe cineva, aduc mâine pe cineva, vi-l aduc eu să-l vedeţi şi o să vă fac şi o demonstraţie pe chestia asta, că aşa vreau eu. Nu astăzi, grijă mare pe viitor, când luaţi, grijă mare, când luaţi dumneavoastră nu permise, şpăguţa, că îţi aduc mâine omul şi îţi arăt mâine negru pe alb”, spune Maricuţa. 

”Că am luat eu bani?” întreabă poliţistul

”Da, da, vi-l arăt eu, omul meu, şoferul meu”, adaugă edilul. 

”Trebuie să şi probaţi lucrurile astea”, răspunde omul legii. 

”O să vă probez în cea mai scurtă perioadă, de câte ori aţi întinde mâna să ştiţi că poate e pus de mine, mă jur pe copiii mei”, este replica lui Daniel Maricuţa.  

Acestei conversaţii îi urmează o alta, a susţinut în postarea pusă pe grupul de Facebook unul dintre poliţiştii de la circulaţie care l-au oprit pe Maricuţa. Acesta a postat un print-screen al discuţiei purtate pe whatsapp în care şeful IPJ Sibiu, comisarul şef Tiberiu Ivancea, i-ar fi scris, printre altele, ”Îţi vine să ţi-o freci când iei un permis «cu greutate»”?

”Am tot spus că avem o problemă de management la IPJ Sibiu. Nu m-aţi crezut...unii. E momentul să vedeţi că e vorba de mult mai mult! Iată reacţia şefului IPJ Sibiu la măsura reţinerii permisului de conducere a unui primar de lângă Sibiu: Maricuţa. Credeţi-mă că nu am ştiut cum să reacţionez când am văzut acest mesaj şi nu am crezut că la acel ”nivel” poate cineva să aibă o astfel de atitudine. Mai ales că domnul Maricuţa a mai avut astfel de probleme, ştiind că are ”susţinere” de la cel mai înalt nivel. Menţionez că la data trimiterii mesajului era perioada concediilor în Turcia”, a scris poliţistul în comentariul care însoţeşte printscreen-ul conversaţiei. 

ipj sibiu whatsapp

La solicitarea de a oferi o reacţie în acest caz şeful IPJ Sibiu a transmis, prin intermediul Biroului de Presă al instituţiei: "Cu referire la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm faptul că şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu, domnul comisar şef de poliţie Tiberiu Iulian Ivancea, nu face comentarii în spaţiul public cu referire la un fragment dintr-o conversaţie privată, fragment scos din contextul general al discuţiei”, se arată în răspunsul primit. 

Scandalul accidentului cu şeful SRI 

De altfel, şeful IPJ Sibiu nu ar fi la primele afirmaţii cel puţin neobişnuite pentru o persoană aflată într-o astfel de poziţie. În anul 2011, după un accident produs de cel care era la momentul respectiv Directorul Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, şi care a fost de negăsit la locul accidentului, rugat să explice acest lucru, şeful IPJ SIbiu declara că respectivul a plecat de la locul accidentului acasă la socri să se spele şi să se schimbe. 

Mai exact, pe 29 iulie 2011, Valentin Giupană a intrat cu maşina de serviciu într-o intersecţie şi nu a acordat prioritate unui taxi care circula regulamentar, şi care în urma impactului a fost proiectat în gardul unei case. În urma accidentului, trei pasageri din taxi au ajuns la spital cu răni uşoare. După accident, Giupană a dispărut de la faţa locului. 

Câteva zile mai târziu, întrebat unde era Valentin Giupană în seara în care a produs accidentul, şeful Poliţiei Sibiu, comisarul Tiberiu Ivancea, declarat pentru Adevărul printre altele, că după accident şeful de atunci al SRI Sibiu l-a sunat, a refuzat transportul la spital, după care a plecat să se spele şi să se schimbe. 

Întrebat dacă acest lucru este normal, şeful Poliţiei a spus că: “Nu este normal, dar e dreptul lui să refuze, a refuzat să fie dus la spital”, acesta adăugând că Valentin Giupană a anunţat faptul că pleacă. “Deci nu a părăsit locul accidentului, se ştia. Deci a sunat pe...M-a sunat pe mine, care eram acolo”, a susţinut comisarul Ivancea, după care, rugat să explice cum l-a sunat pe dânsul, care era deja acolo, a continuat “Nu, care am venit acolo, da, de asta am venit”. 

Declaraţiile făcute pentru Adevărul la momentul respectiv de Tiberiu Ivancea au stârnit un imens scandal mediatic, iar la scurt timp Giupană a părăsit conducerea Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, post pe care îl ocupa de ani buni. Explicaţia oficială a fost că a fost vorba despre o “rotire” a cadrelor, Giupană fiind numit adjunct la Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba. În locul lui, la conducerea Direcţiei de la Sibiu a fost adus un ofiţer de la Bucureşti. 

Ulterior, Giupană a primit neînceperea urmăririi penale în dosarul în care era cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului, iar Tiberiu Ivancea, şeful IPJ Sibiu, a fost avansat în grad înainte de termen, la patru luni de la accidentul respectiv, “pentru merite excepţionale”, devenind comisar şef de poliţie. 

Scandaluri în lanţ la IPJ Sibiu

Presupusa discuţie dintre şeful IPJ SIbiu şi agentul de la Circulaţie vine într-o perioadă în care Poliţia SIbiu este zguduită de un lung şir de scandaluri. 

Cele mai multe probleme sunt la Serviciul Rutier, unde o fostă agentă, devenită între timp subofiţer la ISU Sibiu, ar fi modificat, se pare, ”din pix” sumele încasate de către agenţi din amenzile de circulaţie, sume pe care aceştia le predau la sfârşitul turei de lucru, şi ar fi creat un prejudiciu substanţial.  

Iniţial, dosarul în care era cercetată agenta a fost instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Ulterior însă acesta a fost declinat la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, unde mai exista în lucru un dosar pe acelaşi caz. Vorbim deci despre două dosare, în care cercetările vizau atât agenţi de la Rutieră cât şi ofiţeri. Potrivit unor surse judiciare, se pare că ar fi vorba despre 4 poliţişti de la Poliţia Municipiului Sibiu şi 8 de la Biroul Drumuri Naţionale, agenţi şi ofiţeri. Ofiţerii ar fi cei care ar fi făcut parte din comisiilie de verificare lunare şi anuale şi ar fi semnat anumite documente, foarte posibil fără să fi făcut verificări. În cazul agenţilor, cercetările ar viza faptul că unele topuri de chitanţe ar fi dispărut şi că nu s-ar fi făcut, pentru aceste topuri, procese verbale de predare primire. Într-un final, cele două dosare au fost conexate iar dosarul rezultat a fost declinat pentru soluţionare Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Un fost agent de la Rutieră, mutat între timp al Ordine Publică, este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu, fiind acuzat de comiterea a trei presupuse infracţiuni. 

Un alt dosar în lucru, de această data la DNA Alba Iulia, vizează o fostă angajată de la Rutieră, subcomisar de poliţie, care ar fi falsificat rezoluţiile procurorilor şi ar fi dat astfel soluţii de neîncepere a urmăririi penale în 5 dosare având ca obiect diferite infracţiuni la regimul rutier, cum ar fi consumul de alcool, conducerea unui autoturism neînmatriculat sau conducerea unui autoturism cu număr fals de înmatriculare. După ce rezoluţiile ar fi fost modificate, şoferii şi-ar fi recuperat permisele de conducere. Femeia a lucrat la Serviciul Rutier Sibiu până în luna august a anului trecut când a demisionat, la scurt timp după ce au fost sesizaţi în cazul ei procurorii anticorupţie.  

Doi agenţi din cadrul IPJ SIbiu sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele plătite de sibieni pentru eliberarea cazierului judiciar.

Mai mult, şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu şi 10 agenţi au primit amenzi administrative într-un dosar cu acuzaţii de fals în înscrisuri oficiale. 

Numele şefului IPJ Sibiu apare şi într-un dosar în care mai mulţi poliţişti de la Ordine Publică sunt acuzaţi de abuz în serviciu. De altfel, numele unuia dintre ei apare şi în dosarul în care un alt om al legii a primit închisoare cu executare după ce ar fi sprijinit o grupare de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu.

Vă mai recomandăm: 

Cazul poliţiştilor acuzaţi de abuz în serviciu ajunge în instanţă. Numele unuia dintre ei apare în dosarul celei mai mari grupări de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Reprezentanţii unei firme din Sibiu contestă în instanţă soluţiile de neîncepere a urmăririi penale date de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un dosar în care aceştia acuză mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Sibiu de abuz în serviciu.

VIDEO Alţi doi poliţişti rutieri au fost bătuţi în plină stradă la Sibiu. Ce spune IPJ Sibiu despre oamenii legii ameninţaţi de un primar cercetat de DNA

Cazul prezentat de cotidianul Adevărul în care un fost primar, cercetat de DNA, ameninţă poliţiştii care l-au sancţionat în trafic, nu este singular la Sibiu. În 2014, alţi doi poliţişti, un bărbat şi o femeie, au fost bătuţi în plină stradă de un şofer recalcitrant.

VIDEO EXCLUSIV Încă un „caz Godină”: un fost primar cercetat de DNA ameninţă poliţiştii că vorbeşte cu şeful lor şi că le-ar putea înscena o dare de mită

Situaţiile relatate de poliţistul braşovean Marian Godină, cu persoane care ameninţă oameni ai legii din poziţia pe care o ocupă, nu sunt deloc singulare în ţară. Un exemplu este la Sibiu, unde edilul demisionar al comunei Şelimbăr, cercetat într-un dosar cu peste 100 de milioane de euro prejudiciu, îi ameninţă pe poliţişti că se va plânge şefului IPJ şi că le-ar putea înscena o posibilă dare de mită.

EXCLUSIV Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu şi 10 agenţi, amenzi administrative într-un dosar cu acuzaţii de fals în înscrisuri oficiale

Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu, comisarul şef Dumitru Goşa, şi alţi 10 agenţi din cadrul aceluiaşi serviciu au primit amenzi administrative într-un dosar în care s-au făcut cercetări pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni, printre care şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

EXCLUSIV Scandalul banilor dispăruţi din amenzile de la Poliţia Rutieră Sibiu ia amploare. Cercetările vizează mai mulţi agenţi şi ofiţeri de la Circulaţie

Pornit de la o fostă agentă de la Rutieră, plecată între timp la ISU Sibiu, scandalul de la Circulaţie ia amploare după ce cercetările s-au extins iar dosarele, două la număr, au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Doi foşti poliţişti de la Serviciul Rutier Sibiu, condamnaţi la închisoare cu executare. Decizia instanţei nu este definitivă

Horaţiu Bota şi Vasile Iancu, doi foşti poliţişti de al Serviciul Rutier Sibiu, au fost condamnaţi de judecătoria Sibiu la închisoare cu executare pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost deja atacată cu apel de către o parte dintre inculpaţi.

Încă un scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Un fost agent este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu

Un fost agent de la Poliţia Rutieră, mutat între timp la Ordine Publică, este urmărit penal de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele de cazier

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele plătite de sibieni pentru eliberarea cazierului judiciar.

EXCLUSIV Scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Procurorii fac cercetări pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu

Un scandal de proporţii ”mocneşte” la Poliţia Rutieră Sibiu, unde ar fi dispărut, se pare, sume substanţiale din încasările pentru amenzile de circulaţie.

EXCLUSIV Încă un scandal la Serviciul Rutier Sibiu. O fostă angajată, cercetată de DNA pentru posibile infracţiuni de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi abuz în serviciu

După ce numele unei foste agente de la Serviciul Rutier a apărut într-un dosar având ca obiect infracţiuni de fals, uz de fals şi abuz în serviciu, un alt scandal iese la iveală. O fostă angajată de la Rutieră este cercetată într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite