EXCLUSIV Şeful Poliţiei Sibiu, către un agent de la Circulaţie: „Îţi vine să ţi-o freci când iei un permis cu «greutate»?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul sef TIberiu Ivancea FOTO IPJ Sibiu
Comisarul sef TIberiu Ivancea FOTO IPJ Sibiu

Şeful IPJ Sibiu, comisarul şef Tiberiu Ivancea, este acuzat că ar fi folosit un limbaj cel puţin nepotrivit în discuţia cu un subordonat, agent în cadrul Serviciului Rutier.

Faptul că Marian Godină nu este nici pe departe singurul poliţist din România asupra căruia se fac presiuni este un lucru arhicunoscut. La fel ca şi în cazul lui Godină, sunt numeroase alte situaţii în care şefi de poliţie folosesc un limbaj cel puţin nepotrivit în discuţiile cu subordonaţii, însă de teama unor sancţiuni sau chiar a pierderii locului de muncă puţini sunt poliţiştii care au curaj să vorbească despre astfel de situaţii. 

Un exemplu este conversaţia postată de curând pe un grup de Facebook al oamenilor legii de la Sibiu, conversaţie pe un poliţist de la circulaţie susţine că a purtat-o în vara anului trecut cu şeful IPJ Sibiu, comisarul şef Tiberiu Ivancea. Discuţia vine după ce edilul demisionar al comunei Şelimbăr, Daniel Maricuţa, a fost prins de poliţiştii rutieri în timp ce ar fi condus pe contrasens, în Sibiu. Maricuţa este cercetat de DNA într-un dosar cu prejudiciu estimat de peste 100 de milioane de euro. Aşa cum se vede în filmările de mai jos, poliţişti sunt ameninţaţi că vor fi pârâţi la şeful inspectoratului, dar şi cu posibila ”regizare” a unui flagrant.


 

Daniel Maricuta ii ameninta pe politistii rutieri care l-au oprit in trafic

Daniel Maricuta face amenintari dupa ce este oprit de politistii rutieri de la Sibiu

”Oricum fac contestaţie şi explicaţia pe care v-am dat-o dumneavoastră i-o dau şi comandantului dimineaţă la prima oră, când pleacă din Şelimbăr, că în Şelimbăr stă comandantul Poliţiei, domnul Ivancea, îi explic că nu am condus pe contrasens, că am plecat de la magazin”, spune Maricuţa. 

”Vă fac şi o demonstraţie, chem pe cineva, aduc mâine pe cineva, vi-l aduc eu să-l vedeţi şi o să vă fac şi o demonstraţie pe chestia asta, că aşa vreau eu. Nu astăzi, grijă mare pe viitor, când luaţi, grijă mare, când luaţi dumneavoastră nu permise, şpăguţa, că îţi aduc mâine omul şi îţi arăt mâine negru pe alb”, spune Maricuţa. 

”Că am luat eu bani?” întreabă poliţistul

”Da, da, vi-l arăt eu, omul meu, şoferul meu”, adaugă edilul. 

”Trebuie să şi probaţi lucrurile astea”, răspunde omul legii. 

”O să vă probez în cea mai scurtă perioadă, de câte ori aţi întinde mâna să ştiţi că poate e pus de mine, mă jur pe copiii mei”, este replica lui Daniel Maricuţa.  

”Îţi vine să ţi-o freci când iei un permis ”cu greutate”?

Acestei conversaţii îi urmează o alta, susţine în postarea pusă pe grupul de Facebook unul dintre poliţiştii de la circulaţie care l-au oprit pe Maricuţa. Acesta a postat un print-screen al discuţiei purtate pe whatsapp în care şeful IPJ Sibiu, comisarul şef Tiberiu Ivancea, i-ar fi scris, printre altele, ”Îţi vine să ţi-o freci când iei un permis ”cu greutate”?

”Am tot spus că avem o problemă de management la IPJ Sibiu. Nu m-aţi crezut...unii. E momentul să vedeţi că e vorba de mult mai mult! Iată reacţia şefului IPJ Sibiu la măsura reţinerii permisului de conducere a unui primar de lângă Sibiu: Maricuţa. Credeţi-mă că nu am ştiut cum să reacţionez când am văzut acest mesaj şi nu am crezut că la acel ”nivel” poate cineva să aibă o astfel de atitudine. Mai ales că domnul Maricuţa a mai avut astfel de probleme, ştiind că are ”susţinere” de la cel mai înalt nivel. Menţionez că la data trimiterii mesajului era perioada concediilor în Turcia”, scrie poliţistul în comentariul care însoţeşte printscreen-ul conversaţiei. 

ipj sibiu whatsapp

Cotidianul Adevărul i-a solicitat în cursul acestei dimineţi o reacţie la această situaţie comisarului şef Tiberiu Ivancea, prin intermediul Biroului de Presă al IPJ Sibiu. Până la momentul redactării acestei ştiri, această reacţie nu a venit.

UPDATE, REACŢIA IPJ SIBIU: IPJ SIbiu a transmis o reacţie în acest caz, prin intermediul Biroului de Presă al instituţiei: ”Cu referire la solicitarea dumneavoastră, vă comunicăm faptul că şeful Inspectoratului de Poliţie al judeţului Sibiu, domnul comisar şef de poliţie Tiberiu Iulian Ivancea, nu face comentarii în spaţiul public cu referire la un fragment dintr-o conversaţie privată, fragment scos din contextul general al discuţiei”, se arată în răspunsul primit. 

Scandalul accidentului cu şeful SRI 

De altfel, şeful IPJ Sibiu nu ar fi la primele afirmaţii cel puţin neobişnuite pentru o persoană aflată într-o astfel de poziţie. În anul 2011, după un accident produs de cel care era la momentul respectiv Directorul Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, şi care a fost de negăsit la locul accidentului, rugat să explice acest lucru, şeful IPJ SIbiu declara că respectivul a plecat de la locul accidentului acasă la socri să se spele şi să se schimbe. 

Mai exact, pe 29 iulie 2011, Valentin Giupană a intrat cu maşina de serviciu într-o intersecţie şi nu a acordat prioritate unui taxi care circula regulamentar, şi care în urma impactului a fost proiectat în gardul unei case. În urma accidentului, trei pasageri din taxi au ajuns la spital cu răni uşoare. După accident, Giupană a dispărut de la faţa locului. 

Câteva zile mai târziu, întrebat unde era Valentin Giupană în seara în care a produs accidentul, şeful Poliţiei Sibiu, comisarul Tiberiu Ivancea, declarat pentru Adevărul , printre altele, că după accident şeful de atunci al SRI Sibiu l-a sunat, a refuzat transportul la spital, după care a plecat să se spele şi să se schimbe. 

Întrebat dacă acest lucru este normal, şeful Poliţiei a spus că: “Nu este normal, dar e dreptul lui să refuze, a refuzat să fie dus la spital”, acesta adăugând că Valentin Giupană a anunţat faptul că pleacă. “Deci nu a părăsit locul accidentului, se ştia. Deci a sunat pe...M-a sunat pe mine, care eram acolo”, a susţinut comisarul Ivancea, după care, rugat să explice cum l-a sunat pe dânsul, care era deja acolo, a continuat “Nu, care am venit acolo, da, de asta am venit”. 

Declaraţiile făcute pentru Adevărul la momentul respectiv de Tiberiu Ivancea au stârnit un imens scandal mediatic, iar la scurt timp Giupană a părăsit conducerea Direcţiei Judeţene de Informaţii Sibiu, post pe care îl ocupa de ani buni. Explicaţia oficială a fost că a fost vorba despre o “rotire” a cadrelor, Giupană fiind numit adjunct la Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba. În locul lui, la conducerea Direcţiei de la Sibiu a fost adus un ofiţer de la Bucureşti. 

Ulterior, Giupană a primit neînceperea urmăririi penale în dosarul în care era cercetat pentru vătămare corporală din culpă şi părăsirea locului accidentului, iar Tiberiu Ivancea, şeful IPJ Sibiu, a fost avansat în grad înainte de termen, la patru luni de la accidentul respectiv, “pentru merite excepţionale”, devenind comisar şef de poliţie. 

Scandaluri în lanţ la IPJ Sibiu

Presupusa discuţie dintre şeful IPJ SIbiu şi agentul de la Circulaţie vine într-o perioadă în care Poliţia SIbiu este zguduită de un lung şir de scandaluri. 

Cele mai multe probleme sunt la Serviciul Rutier, unde o fostă agentă, devenită între timp subofiţer la ISU Sibiu, ar fi modificat, se pare, ”din pix” sumele încasate de către agenţi din amenzile de circulaţie, sume pe care aceştia le predau la sfârşitul turei de lucru, şi ar fi creat un prejudiciu substanţial.  

Iniţial, dosarul în care era cercetată agenta a fost instrumentat la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Ulterior însă acesta a fost declinat la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, unde mai exista în lucru un dosar pe acelaşi caz. Vorbim deci despre două dosare, în care cercetările vizau atât agenţi de la Rutieră cât şi ofiţeri. Potrivit unor surse judiciare, se pare că ar fi vorba despre 4 poliţişti de la Poliţia Municipiului Sibiu şi 8 de la Biroul Drumuri Naţionale, agenţi şi ofiţeri. Ofiţerii ar fi cei care ar fi făcut parte din comisiilie de verificare lunare şi anuale şi ar fi semnat anumite documente, foarte posibil fără să fi făcut verificări. În cazul agenţilor, cercetările ar viza faptul că unele topuri de chitanţe ar fi dispărut şi că nu s-ar fi făcut, pentru aceste topuri, procese verbale de predare primire. Într-un final, cele două dosare au fost conexate iar dosarul rezultat a fost declinat pentru soluţionare Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Un fost agent de la Rutieră, mutat între timp al Ordine Publică, este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu, fiind acuzat de comiterea a trei presupuse infracţiuni. 

Un alt dosar în lucru, de această data la DNA Alba Iulia, vizează o fostă angajată de la Rutieră, subcomisar de poliţie, care ar fi falsificat rezoluţiile procurorilor şi ar fi dat astfel soluţii de neîncepere a urmăririi penale în 5 dosare având ca obiect diferite infracţiuni la regimul rutier, cum ar fi consumul de alcool, conducerea unui autoturism neînmatriculat sau conducerea unui autoturism cu număr fals de înmatriculare. După ce rezoluţiile ar fi fost modificate, şoferii şi-ar fi recuperat permisele de conducere. Femeia a lucrat la Serviciul Rutier Sibiu până în luna august a anului trecut când a demisionat, la scurt timp după ce au fost sesizaţi în cazul ei procurorii anticorupţie.  

Doi agenţi din cadrul IPJ SIbiu sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele plătite de sibieni pentru eliberarea cazierului judiciar.

Mai mult, şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu şi 10 agenţi au primit amenzi administrative într-un dosar cu acuzaţii de fals în înscrisuri oficiale. 

Numele şefului IPJ Sibiu apare şi într-un dosar în care mai mulţi poliţişti de la Ordine Publică sunt acuzaţi de abuz în serviciu. De altfel, numele unuia dintre ei apare şi în dosarul în care un alt om al legii a primit închisoare cu executare după ce ar fi sprijinit o grupare de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu.

Vă mai recomandăm: 

Cazul poliţiştilor acuzaţi de abuz în serviciu ajunge în instanţă. Numele unuia dintre ei apare în dosarul celei mai mari grupări de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Reprezentanţii unei firme din Sibiu contestă în instanţă soluţiile de neîncepere a urmăririi penale date de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un dosar în care aceştia acuză mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Sibiu de abuz în serviciu.

VIDEO Alţi doi poliţişti rutieri au fost bătuţi în plină stradă la Sibiu. Ce spune IPJ Sibiu despre oamenii legii ameninţaţi de un primar cercetat de DNA

Cazul prezentat de cotidianul Adevărul în care un fost primar, cercetat de DNA, ameninţă poliţiştii care l-au sancţionat în trafic, nu este singular la Sibiu. În 2014, alţi doi poliţişti, un bărbat şi o femeie, au fost bătuţi în plină stradă de un şofer recalcitrant.

VIDEO EXCLUSIV Încă un „caz Godină”: un fost primar cercetat de DNA ameninţă poliţiştii că vorbeşte cu şeful lor şi că le-ar putea înscena o dare de mită

Situaţiile relatate de poliţistul braşovean Marian Godină, cu persoane care ameninţă oameni ai legii din poziţia pe care o ocupă, nu sunt deloc singulare în ţară. Un exemplu este la Sibiu, unde edilul demisionar al comunei Şelimbăr, cercetat într-un dosar cu peste 100 de milioane de euro prejudiciu, îi ameninţă pe poliţişti că se va plânge şefului IPJ şi că le-ar putea înscena o posibilă dare de mită.

EXCLUSIV Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu şi 10 agenţi, amenzi administrative într-un dosar cu acuzaţii de fals în înscrisuri oficiale

Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu, comisarul şef Dumitru Goşa, şi alţi 10 agenţi din cadrul aceluiaşi serviciu au primit amenzi administrative într-un dosar în care s-au făcut cercetări pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni, printre care şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

EXCLUSIV Scandalul banilor dispăruţi din amenzile de la Poliţia Rutieră Sibiu ia amploare. Cercetările vizează mai mulţi agenţi şi ofiţeri de la Circulaţie

Pornit de la o fostă agentă de la Rutieră, plecată între timp la ISU Sibiu, scandalul de la Circulaţie ia amploare după ce cercetările s-au extins iar dosarele, două la număr, au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Doi foşti poliţişti de la Serviciul Rutier Sibiu, condamnaţi la închisoare cu executare. Decizia instanţei nu este definitivă

Horaţiu Bota şi Vasile Iancu, doi foşti poliţişti de al Serviciul Rutier Sibiu, au fost condamnaţi de judecătoria Sibiu la închisoare cu executare pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost deja atacată cu apel de către o parte dintre inculpaţi.

Încă un scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Un fost agent este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu

Un fost agent de la Poliţia Rutieră, mutat între timp la Ordine Publică, este urmărit penal de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele de cazier

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele plătite de sibieni pentru eliberarea cazierului judiciar.

EXCLUSIV Scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Procurorii fac cercetări pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu

Un scandal de proporţii ”mocneşte” la Poliţia Rutieră Sibiu, unde ar fi dispărut, se pare, sume substanţiale din încasările pentru amenzile de circulaţie.

EXCLUSIV Încă un scandal la Serviciul Rutier Sibiu. O fostă angajată, cercetată de DNA pentru posibile infracţiuni de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi abuz în serviciu

După ce numele unei foste agente de la Serviciul Rutier a apărut într-un dosar având ca obiect infracţiuni de fals, uz de fals şi abuz în serviciu, un alt scandal iese la iveală. O fostă angajată de la Rutieră este cercetată într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

SibiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite