Magistrații Tribunalului Sibiu amână procesele și judecă doar urgențele, în semn de protest

0
Publicat:

Nemulțumiți de faptul că pensiile de serviciu le sunt puse în pericol, judecătorii sibieni au luat decizia să amâne toate cauzele aflate pe rol, cu excepția celor urgente, începând de miercuri, 21 iunie.

Tribunalul și Judecătoria Sibiu Foto Ora de Sibiu jpeg
Sediul Tribunalului și Judecătoriei Sibiu Foto Ora de Sibiu jpeg

Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sibiu, întrunită marți, 20 iunie, a decis să se alăture protestelor demarate și de alți magistrați din țară, precum cei ai Curții de Apel Alba Iulia, în a cărei administrare se află instituția pe care o reprezintă, ori DNA, spre exemplu, și altele asemenea lor, până când vor primi asigurări că nu le vor fi încălcate drepturile bănești.

„Adunarea generală a judecătorilor a hotărât adoptarea unei forme de protest constând în amânarea cauzelor aflate pe rolul instanței, cu excepția celor cu caracter urgent, începând cu data de 21.06.2023 și până la adoptarea unei soluții legislative care să respecte statutul constituțional al magistraților, garanțiile constituționale, precum și principiul previzibilității”, se menționează într-un comunicat de presă.

Magistrații reacționează astfel împotriva proiectului de lege privind reforma pensiilor judecătorilor și procurorilor, aflat în dezbatere la Camera Deputaților.

Se consideră că această propunere încalcă inclusiv garanțiile rezultate din instrumentele internaționale care reglementează statutul magistratului, cu atât mai mult cu cât nu a existat „un dialog real” pe această temă, deși s-a dat dovadă de disponibilitate pentru eliminarea inechităților din sistem.

În atare condiții, se dorește ca reforma pensiilor din justiție să respecte standardele consacrate atât pe plan intern cât și internațional. 

Continuarea, suspendarea sau încetarea formei de protest va depinde. după cum era de așteptat, de soluția legislativă care va fi adoptată. 

Judecătorii sibieni au solicitat forurilor tutelare să sesizeze neconstituționalitatea prevederilor legislative legate de pensiile de serviciu.

De asemenea, magistrații din Sibiu l-au mandat pe președintele Curții de Apel Alba Iulia pentru adoptarea unei rezoluții comune a președinților curților de apel la întâlnirea ce va avea loc la Iași, în perioada 29 - 30 iunie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite