Urșii fac ravagii de-o parte și de alta a Carpaților Meridionali. La Sibiu se plimbă, în Vâlcea atacă mașini

0
Publicat:

Cele mai recente alerte privind prezența urșilor în zonele locuite au fost emise marți dimineața, 20 iunie 2023, în județul Sibiu. Atenționările au vizat zona Scoreiu din Porumbacu de Jos și Porumbacu de Sus. 

Ursul face ravagii de-o parte și de alta a Carpaților Foto Arhiva Adevărul - Freepick
Ursul face ravagii de-o parte și de alta a Carpaților Foto Arhiva Adevărul - Freepick

„Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu a emis două mesaje de avertizare RO-Alert, în localitățile Scoreiu și Porumbacu de Sus, întrucât a fost semnalată prezența unui urs în fiecare localitate. La fața locului este prezent un echipaj SMURD, pentru asigurarea măsurilor din competența ISU Sibiu. De asemenea intervin și reprezentanții instituțiilor cu atribuții în gestionarea situației”, au transmis reprezentanții ISU Sibiu.

Curios este faptul că de-o parte și de alta a inimii Carpaților Meridionali, în zona estică a Văii Oltului, prezența urșilor este semnalată de luni bune, atât în zonele montane, cât și în cele submontane. 

La Sibiu, ursul surprins în timp ce trece Oltul înot

În urmă cu mai bine de o săptămână, pescarii au zărit un specimen de urs carpatin trecând râul înot în zona Arpașu de Jos din județul Sibiu, pe care l-au alungat cu pietre când a ajuns pe malul pe care se aflau ei.

Pe 7 și 8 iunie 2023, ursoaice cu pui au fost zărite în Porumbacu de Jos și pe Valea Avrigului. „Atenție, pescari! A fost văzută o ursoaică cu patru pui și se pare că au bârlogul în zona aval de ACH Scoreiu”, suna atenționarea de la acea vreme.

În două județe învecinate, urșii au ajuns au coborât atât de departe de arealul lor obișnuit încât au ajuns până în reședințele de județ: Sibiu și Râmnicu Vâlcea, aflate la aproximativ 20 km depărtare de poalele Carpaților.

Animale rănite sau ucise, în Vâlcea

Dar dacă în județul Sibiu deocamdată se vorbește doar despre prezența urșilor în apropierea zonelor locuite, în Vâlcea, aceștia fac ravagii. La finele săptămânii trecute spre exemplu, mai multe gospodării din comuna Golești, lângă Râmnicu Vâlcea, au fost atacate de urs.

De la începutul anului, în Vâlcea au fost semnalate zeci de atacuri cu pagube însemnate în Golești, Titești, Perișani și Brezoi, ultimele zone montane din Țara Loviștei. Au ucis sau rănit oi, miei, capre, au devastat stupine și au atacat chiar și mașini. 

Imagini cu mașina de teren distrusă de un urs sau mai mulți în Perișani Vâlcea Foto capturi video
Imagini cu mașina de teren distrusă de un urs sau mai mulți în Perișani Vâlcea Foto capturi video

Mașină de teren devastată de un urs

„Au distrus efectiv un autoturism de teren... parcat la poalele muntelui în satul Mlăceni. Mașina nu mai poate fi folosită niciodată la cât de tare au avariat-o...”, a mărturisit fostul primar din Perișani - Vâlcea, Ion Sandu.

S-a întâmplat în data de 7 iunie 2023, când, din cauza ploilor abundente proprietarul a fost nevoit să-și abandoneze mașina pe drumul către stâna pe care o deține. A doua zi a găsit-o devastată, cu caroseria și interiorul distruse. 

„În nenumărate rânduri au fost văzuți urși singuri sau ursoaice cu pui prin satele comunei noastre, prin livezile proprietarilor, la marginea pădurii, în pădure nu ai ce căuta că vei întâlni peste tot aceste animale... Aceste atacuri apărute deja la începutul verii anunță o perioadă grea pentru locuitorii comunei Perișani”, a mai opinat Ion Sandu.

Reamintim recomandările specialiștilor care atenționează că nu trebuie să ne apropiem de urși, să le dăm mâncare, ori să încercăm să le facem poze, sau să ne facem fotografii cu ei. 

Aceștia reamintesc că fiind vorba despre niște animale sălbatice, comportamentul acestora este imprevizibil și prin urmare pot ataca în orice moment. 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite