Un cioban a declarat că are o turmă de cinci ori mai mare, pentru o fraudă de 60.000 de lei. Cum a scăpat de urmări

0
Publicat:

Baciul sibian a ajuns în atenția procurorilor DNA ca urmare a documentelor depuse la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Sibiu pentru schemele unice de plată.

Turmă de oi Sursa Arhiva Adevărul
Turmă de oi Sursa Arhiva Adevărul

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au trimis în instanță un dosar în care acuză un cioban din Sibiu că s-a folosit de acte false pentru a obține fonduri europene de aproximativ 60.000 de lei (12.000 de euro).

Ca să poată să-și ducă planul la îndeplinire, sibianul l-a atras în schemă și pe medicul veterinar suspectat că ar fi modificat, în baza de date a Sistemului Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor – SNIIA, numărul animalelor deținute în exploatația acestuia.

Pentru că și-a recunoscut vinovăția și a achitat prejudiciul, procurorii DNA cer ca în acest caz de fraudă cu fonduri europene magistrații să dovedească clemență în privința vinovatului.

60.000 de lei obținuți pe nedrept cu concursul medicului veterinar

Dosarul baciului sibian se numără printre cele cunoscute cu „acord de recunoaștere a vinovăției unui inculpat”. În acest caz, persoana vizată este acuzată de „săvârșirea infracțiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și instigare la fals informatic formă continuată”.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut... că, în cursul lunii februarie 2021, inculpatul ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale - Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (O.J.F.I.R.) Sibiu mai multe documente în care erau consemnate date false (referitoare la numărul de ovine) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată, declarând că ar deține în cadrul exploatației un număr de 120 de ovine, în condițiile în care, la acel moment, în exploatație ar fi existat doar 26 de ovine”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA

Potrivit sursei citate, în acest mod baciul a obținut pe nedrept avansul în cuantum de 52.402 lei, precum și 17.469 lei în urma cererii de plată pentru tranșa a II-a.

Sub ce temei au fost de acord procurorii cu pedeapsa minimă

„Ulterior, în cursul urmăririi penale, inculpatul a achitat prejudiciul reținut în sarcina sa. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.970 lei reprezentând dobânda aferentă debitului principal achitat”, au mai explicat procurorii motivul parțial pentru care au solicitat o pedeapsă redusă pentru acest caz.

În plus, a contat și faptul că, în prezența avocatului, sibianul și-a recunoscut vinovăția, dar „a acceptat și încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia”

Procurorii i-au propus o pedeapsă de un an și 10 luni de închisoare cu suspendare, cu o supraveghere de doi ani ani și interzicerea de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, ori de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, timp de un an de la pronunțarea sentinței.

Cazul va fi judecat de către magistrații Tribunalului Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite