Primul donator de organe din Sibiu pe anul 2023, un pacient cu moarte suspectă. Spitalul Județean Sibiu, în anchetă pentru ucidere din culpă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apar la iveală noi detalii despre misterioasa moarte a unui pacient al Spitalului Județean Sibiu, de la începutul lunii iunie. Ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu Foto SCJS jpg
Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu Foto SCJS jpg

Modul în care a survenit decesul este anchetat sub coordonarea procurorilor sibieni, fiind schimbată între timp încadrarea juridică inițială de la vătămare corporală din culpă la ucidere din culpă.

Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Sibiu au anunțat și ei că au deschis o anchetă administrativă pentru a identifica exact toate circumstanțele a ceea ce ei numesc a fi un „caz regretabil”.

Povestea ridică în continuare multe semne de întrebare, având în vedere că nu unitatea medicală a fost cea care a anunțat Poliția, după cum prevăd normele, fapt recunoscut de către autorități. 

„Sesizarea din oficiu s-a realizat ca urmare a informațiilor obținute din presa locală și din verificările făcute de lucrătorul de poliție”, au menționat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.

Și purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Sibiu a declarat: „Precizăm faptul că Poliția Municipiului Sibiu nu a fost sesizată cu privire la acest eveniment”. 

Presa, la rândul ei, a aflat despre caz dintr-o postare pe Facebook, apărută la o zi după tragedie.

Încă nu se știe dacă pacientul de 54 de ani a fost victima unui accident nefericit, s-a sinucis ori a fost împins de o mână criminală.

Cert este că ulterior, fiind declarat în moarte cerebrală, a devenit donator de organe.

Prelevarea organelor de la pacientul căzut de la etaj la Spitalul Județean Sibiu Sursă SCJS jpg
Prelevarea organelor de la pacientul căzut de la etaj la Spitalul Județean Sibiu Sursă SCJS jpg

Internat la spital cu capul spart, a căzut de la etaj în „circumstanțe necunoscute”

În data de 30 mai 2023, bărbatul de 54 de ani era internat în Secția Neurochirurgie a SCJU Sibiu cu „plagă fronto-parietală dreapta produsă prin auto-accidentare”.

Înainte de a ajunge pe secție, pacientul a trecut pe la Unitatea de Primiri Urgențe unde s-a descoperit că are cutia craniană fisurată, mai pe românește „capul spart”, de aceea a și rămas internat.

În data de 1 iunie, acesta „a căzut de la etajul al treilea al spitalului... în circumstanțe necunoscute

Întregul incident, dat în vileag printr-o postare pe Facebook 

Inițial, informații despre acest caz au apărut în spațiul public, pe contul de Facebook al unui fost polițist, Marian Răduinea. Acesta a devenit cunoscut când a divulgat o serie de detalii despre mai multe povești controversate, precum cea privind corupția din Poliția Sibiu.

În postarea de pe Facebook, acesta menționa: „... Un pacient de aproximativ 65 de ani, internat pentru un traumatism cranian minor în Secția de Neurochirurgie a Spitalului Județean Sibiu, a intrat în sevraj etanolic și s-a aruncat pe fereastra de la etajul trei”

Postarea cuprinde inclusiv o convorbire telefonică pe care Răduinea a avut-o cu angajații spitalului pe această temă:

Spitalul se apără

Presa a preluat imediat informațiile, iar știrea a început să circule, fapt ce a determinat autoritățile să ia măsuri și să vină cu un comunicat. Poliția s-a autosesizat și a deschis un dosar penal.

În ciuda informațiilor furnizate de Marian Răduinea, ulterior reprezentanții Spitalului Județean Sibiu au menționat, printr-un comunicat de presă remis la două zile după tragedie, că la momentul internării, pacientul nu prezenta halenă etanolică și nici alte semne care să ridice vreo suspiciune sau să justifice luarea unor măsuri speciale cu acesta. În plus, au menționat că în ziua producerii evenimentului, starea pacientului se îmbunătățise.

Există un martor ocular

Ulterior, procurorii sibieni au venit și ei cu alte informații despre caz, printre care și existența unui martor ocular - victima a fost văzută, înainte de tragedie, în jurul orei 17:30, de către o pacientă, pe pervazul de la salon. Aceasta s-a dus imediat să anunțe cadrele medicale.

Nici una dintre autorități însă nu au dorit să comunice ora la care s-a produs evenimentul, prin urmare nu se cunosc prea multe detalii pe această temă, ori dacă ora menționată de martoră coincide cu cea de producere a tragediei.

Secția de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu Foto SCJU Sibiu jpg
Secția de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu Foto SCJU Sibiu jpg

În moarte cerebrală, pacientul a devenit donator de organe

Se mai cunoaște faptul că după incident, victima a ajuns la Terapie Intensivă, unde medicii l-au diagnosticat cu moarte cerebrală în data de 3 iunie 2023.

Din acest motiv s-a luat decizia ca bărbatul să devină donator de organe, acestea fiind prelevate, în data de 5 iunie 2023, de mai multe echipaje medicale, pentru transplant către alți pacienți, după cum au anunțat chiar reprezentanții spitalului, fiind prima prelevare de organe realizată în cadrul celei mai mari unități sanitare din Sibiu în anul 2023.

În loc de concluzie

Schimbarea încadrării juridice a acestui caz a avut loc după decesul pacientului.

Codul Penal menționează că uciderea din culpă survine „ca urmare a nerespectării dispozițiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exercițiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activități”.

Cu alte cuvinte, angajații spitalului sunt anchetați penal. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei sunt pasibili cu închisoarea de la doi la șapte ani, cu condiția să nu se descopere că a fost vorba despre un concurs de infracțiuni. În această situație, pedeapsa poate crește în funcție de gravitatea celor constate.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite