Campioni la doctorate. Cine sunt doctorii din Poliţia Sibiu, Jandarmerie şi ISU. Poliţia conduce detaşat în top 3

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul sef Tiberiu Ivancea este doctor în stiinte militare si informatii
Comisarul sef Tiberiu Ivancea este doctor în stiinte militare si informatii

Inspectoratul Judeţean de Poliţie are cei mai mulţi angajaţi cu titlul ştiinţific de doctor, într-un top 3 al instituţiilor din Sibiu cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie al judeţului Sibiu are cei mai mulţi angajaţi care deţin titlul ştiinţific de doctor, dintre instituţiile cu atribuţii în domeniul ordinii şi siguranţei naţionale din Sibiu. Potrivit datelor furnizate la solicitarea Adevărul, 9 angajaţi ai instituţiei deţin titlul ştiinţific de doctor. IPJ Sibiu a refuzat să ofere numele acestora, invocând faptul că sunt date cu caracter personal. Asta, în condiţiile în care numele doctoranzilor şi rezumatele tezelor de doctorat sunt publice şi pot fi găsite pe site-urile şcolilor doctorale din ţară. 

Printre doctorii din Poliţie se numără şeful şi adjunctul instituţiei, şefi de servicii dar şi simpli angajaţi. 

Şeful IPJ Sibiu, comisarul şef Tiberiu Ivancea, este, de anul trecut, doctor în ştiinţe militare şi Informaţii la Universitatea Naţională de Apărare ”Carol I” (UNAP) din Bucureşti. Ivancea a devenit cunoscut în toată ţara după ce a explicat în presă cum, în urma unui accident cu victime, şeful SRI Sibiu de la momentul respectiv ar fi plecat de la locul accidentului acasă la socri să se schimbe şi să facă un duş, dar şi după recentul scandal în care i-a spus unui agent de la Circulaţie, care îi luase permisul primarului urmărit penal al comunei Şelimbăr, ”îţi vine să ţi-o freci când iei un permis cu greutate”. 

Teza de doctorat a comisarului şef Ivancea, al cărei rezumat poate fi găsit pe site-ul UNAP, se intitulează ”Geopolitica resurselor energetice şi impactul asupra Securităţii”. Lucrarea a fost coordonată de către generalul Teodor Frunzetti. Profesor universitar la Sibiu, Frunzetti este fost şef al Statului Major al Forţelor Terestre şi este de asemenea fost rector al Universităţii Naţionale de Apărare. Ultima funcţie ocupată a fost aceea de consilier în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale de la Palatul Cotroceni. 

Doctor este şi adjunctul şefului IPJ, comisarul şef Lucian Tarnu. Acesta şi-a obţinut titlul de doctor în drept în 2008, la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti. 

Fostul şef de al Rutieră, doctor în criminalitate organizată

La UNAP şi-a obţinut titlul de doctor şi comisarul şef Alin Pahonţu. Fost şef al Poliţiei Rutiere Sibiu, actualmente împuternicit adjunct al şefului IPJ Braşov, Pahonţu şi-a făcut lucrarea pe criminalitate organizată, titlul tezei fiind ”Crima organizată - sursă de insecuritate naţională în condiţiile integrării României în U.E”. Coordonatorul de doctorat al lui Pahonţu este generalul Eugen Bădălan. Fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Române, Bădălan  a fost condamnat definitiv în 2012 la patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu privind înstrăinarea unor bunuri ale Armatei. 

Anca Bîrsan, şefa Serviciului Resurse Umane din cadrul IPJ Sibiu, are de asemenea un titlu de doctor, obinut tot al şcoala doctorală a UNAP. Anca Bîrsan este doctor în ştiinţe militare, titlu obţinut după susţinerea tezei ”Modele, metode şi instrumente în proiectarea sistemelor de asistare a deciziei în organizaţiile din sistemul naţional de apărare”. Rezumatul tezei poate fi consultat pe site-ul UNAP. 

Sandu Toader, comisar şef de poliţie la Direcţia Control Intern, este un alt angajat al poliţiei sibiene care deţine titlul de doctor. Toader a ajuns celebru în toată ţara după imaginile în care îi spunea unui agent de circulaţie care l-a oprit în trafic să-i aducă actele, pe care şi le-a abandonat, la birou sau la biroul şefului Poliţiei Rutiere a Municipiului. Toader este doctor în Ştiinţe economice, specializarea Management, la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. 

Purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, subcomisarul Luciana Balteş, este de asemenea doctor în informaţii şi securitate naţională, titlu obţinut tot la UNAP. Teza de doctorat se intitulează ”Comunicarea publică pe timpul stării de asediu şi stării de urgenţă” iar rezumatul acesteia poate fi consultat pe site-ul UNAP. 

La UNAP şi-a obţinut titlul de doctor şi fostul şef de al Ordine Publică, comisarul şef Marcel Turloiu, iar printre doctoranzii unităţii se numără comisarul şef Bogdan Draşoveanu, şeful Serviciului Investigaţii Criminale. Un alt angajat al IPJ Sibiu care face studii de doctorat este comisarul şef Dumitru Goşa, şeful Serviciului Criminalistic. 

Un doctorat la Jandarmerie, niciun doctorat la ISU

Dacă IPJ Sibiu ţine secrete numele angajaţilor cu titlul ştiinţific de doctor, nu acelaşi lucru se întâmplă la Jandarmeria sibiană, unde datele au fost oferite fără probleme în baza unei solicitări identice cu cea făcută la IPJ. Potrivit răspunsului remis Adevărul, un singur angajat al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Sibiu deţine titlul ştiinţific de doctor, este ofiţer şi nu este încadrat pe o funcţie de conducere.

Este vorba despre doamna maior Ramona Maria Bădescu, care a obţinut titlul ştiinţific de doctor în domeniul „drept”, în anul 2014 prin susţinerea tezei de doctorat: „Testamentul în reglementarea Noului Cod Civil”, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Instituţia are de asemenea un singur doctorand, locotenent-colonelul Florin Mardale, doctorand în anul 3, domeniul „ştiinţe militare”, la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” Bucureşti, cu teză de doctorat aleasă: „Managementul performant al achiziţiilor publice în organizaţiile militare”.

La Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) niciun angajat nu deţine titlul ştiinţific de doctor. Trei persoane au însă studii doctorale în curs, unul dintre doctoranzi fiind chiar şeful instituţiei, colonelul Cosmin Balcu. Acesta îşi face studiile doctorale în cadrul facultăţii de Ştiinţe şi Ingineria Mediului de la Universitatea Babes Bolyai din Cluj Napoca. 

Vă mai recomandăm: 

Dosarul poliţiştilor acuzaţi de abuz în serviciu se întoarce la Parchet. Instanţa desfiinţează ordonanţa de clasare dată de procuror. Care sunt argumentele

Dosarul celor patru poliţişti de la Ordine Publică acuzaţi de abuz în serviciu se reîntoarce la procurori, după de Judecătoria Sibiu a desfiinţat soluţia de clasare dată în acest caz de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Bărbatul acuzat că a omorât un copil în bătaie şi apoi i-a topit trupul în sodă caustică a încercat să se sinucidă în arestul IPJ Sibiu

Cetăţeanul italian acuzat că ar fi omorât în bătaie copilul concubinei sale după care i-ar fi topit trupul în sodă caustică a încercat să se sinucidă în arestul Poliţiei Sibiu. Este al treilea incident deosebit de grav înregistrat în arest în ultimul an, după ce un deţinut a evadat iar un cetăţean austriac acuzat de pedofilie s-a spânzurat.

Două dosare penale în cazul banilor dispăruţi din amenzile de la Poliţia Rutieră Sibiu. Acuzaţii de delapidare, fals, uz de fals şi neglijenţă în serviciu

Două dosare penale sunt în acest moment în curs de cercetare în cazul banilor din amenzi dispăruţi de al Poliţia Rutieră Sibiu.

Scandalul „Lasă că te f..e şeful pe tine!“. Comisarul şef care le-a cerut agenţilor să-i aducă actele la birou sau la şeful Poliţiei Rutiere este cercetat disciplinar

Sandu Toader, comisar şef la Control Intern în cadrul IPJ Sibiu, este cercetat disciplinar de către superiori după ce, oprit fiind de un echipaj de la Circulaţie, a fost filmat când şi-a abandonat actele şi le-a spus poliţiştilor să i le aducă la birou sau să le lase la biroul şefului Poliţiei Rutiere a municipiului.

VIDEO Comisar-şef oprit în trafic la Sibiu. Ameninţare către agentul de la Rutieră: „Lasă că te f..e şeful pe tine!“

Încă un scandal zguduie Poliţia Sibiu, la aproape o lună de la apariţia în presă a vestitei replici rostită de şeful IPJ Sibiu: “îţi vine să ţi-o freci când iei un permis cu greutate”. De această dată, protagonistul este un ofiţer de la control intern.

Un agent de la Poliţia Rutieră Sibiu a fost trimis în judecată, fiind acuzat de fals intelectual şi abuz în serviciu

Un agent de la Serviciul Rutier Sibiu a fost trimis în judecată de procurorii sibieni, fiind acuzat de presupusa comitere a mai multor infracţiuni.

EXCLUSIV Şeful Poliţiei Sibiu, către un agent de la Circulaţie: „Îţi vine să ţi-o freci când iei un permis cu «greutate»?

Şeful IPJ Sibiu, comisarul şef Tiberiu Ivancea, este acuzat că ar fi folosit un limbaj cel puţin nepotrivit în discuţia cu un subordonat, agent în cadrul Serviciului Rutier.

Cazul poliţiştilor acuzaţi de abuz în serviciu ajunge în instanţă. Numele unuia dintre ei apare în dosarul celei mai mari grupări de traficanţi de etnobotanice de la Sibiu

Reprezentanţii unei firme din Sibiu contestă în instanţă soluţiile de neîncepere a urmăririi penale date de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, într-un dosar în care aceştia acuză mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Sibiu de abuz în serviciu.

VIDEO Alţi doi poliţişti rutieri au fost bătuţi în plină stradă la Sibiu. Ce spune IPJ Sibiu despre oamenii legii ameninţaţi de un primar cercetat de DNA

Cazul prezentat de cotidianul Adevărul în care un fost primar, cercetat de DNA, ameninţă poliţiştii care l-au sancţionat în trafic, nu este singular la Sibiu. În 2014, alţi doi poliţişti, un bărbat şi o femeie, au fost bătuţi în plină stradă de un şofer recalcitrant.

VIDEO EXCLUSIV Încă un „caz Godină”: un fost primar cercetat de DNA ameninţă poliţiştii că vorbeşte cu şeful lor şi că le-ar putea înscena o dare de mită

Situaţiile relatate de poliţistul braşovean Marian Godină, cu persoane care ameninţă oameni ai legii din poziţia pe care o ocupă, nu sunt deloc singulare în ţară. Un exemplu este la Sibiu, unde edilul demisionar al comunei Şelimbăr, cercetat într-un dosar cu peste 100 de milioane de euro prejudiciu, îi ameninţă pe poliţişti că se va plânge şefului IPJ şi că le-ar putea înscena o posibilă dare de mită.

EXCLUSIV Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu şi 10 agenţi, amenzi administrative într-un dosar cu acuzaţii de fals în înscrisuri oficiale

Şeful Serviciului Criminalistic al IPJ Sibiu, comisarul şef Dumitru Goşa, şi alţi 10 agenţi din cadrul aceluiaşi serviciu au primit amenzi administrative într-un dosar în care s-au făcut cercetări pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni, printre care şi fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată.

EXCLUSIV Scandalul banilor dispăruţi din amenzile de la Poliţia Rutieră Sibiu ia amploare. Cercetările vizează mai mulţi agenţi şi ofiţeri de la Circulaţie

Pornit de la o fostă agentă de la Rutieră, plecată între timp la ISU Sibiu, scandalul de la Circulaţie ia amploare după ce cercetările s-au extins iar dosarele, două la număr, au ajuns la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Doi foşti poliţişti de la Serviciul Rutier Sibiu, condamnaţi la închisoare cu executare. Decizia instanţei nu este definitivă

Horaţiu Bota şi Vasile Iancu, doi foşti poliţişti de al Serviciul Rutier Sibiu, au fost condamnaţi de judecătoria Sibiu la închisoare cu executare pentru presupusa săvârşire a mai multor infracţiuni. Decizia instanţei nu este definitivă şi a fost deja atacată cu apel de către o parte dintre inculpaţi.

Încă un scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Un fost agent este urmărit penal pentru fals intelectual şi abuz în serviciu

Un fost agent de la Poliţia Rutieră, mutat între timp la Ordine Publică, este urmărit penal de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru fals intelectual şi abuz în serviciu.

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu, urmăriţi penal pentru abuz în serviciu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele de cazier

Doi agenţi din cadrul IPJ Sibiu sunt cercetaţi de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu după ce şi-ar fi însuşit zeci de mii de lei din taxele plătite de sibieni pentru eliberarea cazierului judiciar.

EXCLUSIV Scandal la Poliţia Rutieră Sibiu. Procurorii fac cercetări pentru fals, uz de fals şi abuz în serviciu

Un scandal de proporţii ”mocneşte” la Poliţia Rutieră Sibiu, unde ar fi dispărut, se pare, sume substanţiale din încasările pentru amenzile de circulaţie.

EXCLUSIV Încă un scandal la Serviciul Rutier Sibiu. O fostă angajată, cercetată de DNA pentru posibile infracţiuni de fals în înscrisuri oficiale, uz de fals şi abuz în serviciu

După ce numele unei foste agente de la Serviciul Rutier a apărut într-un dosar având ca obiect infracţiuni de fals, uz de fals şi abuz în serviciu, un alt scandal iese la iveală. O fostă angajată de la Rutieră este cercetată într-un dosar instrumentat de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite