Sărbătoarea teatrului începe vineri la Sibiu. Start la Festivalul Internaţional de Teatru

0
0

În cadrul Festivalului Internaţional de Teatru (FITS) care se desfăşoară, începând de pe 10 iunie până pe 19 iunie la Sibiu, alături de spectacole semnate de mari nume ale teatrului european, Tim Robbins, Thomas Ostermeier, Eugenio Barba, Pippo Delbono, vor fi şi multe concerte, showuri de stradă şi de circ, atractive pentru marele public

O nouă ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru se desfăşoară la Sibiu, între 10 şi 19 iunie, sub genericul „Construind încredere“. Pe lângă spectacolele de teatru, dans, circ şi muzică programate în interior, la FITS vor avea loc showuri şi concerte în aer liber, conferinţe, lansări de carte, ateliere şi filme.

FITS debutează vineri, 10 iunie, cu un concert susţinut de Carla’s Dreams şi un spectacol de teatru urban, în Piaţa Mare a oraşului. Showul  „Zbor prin timp“ se joacă între „cer şi pământ”, cu o scenografie spectaculoasă care foloseşte maşini gigantice în mişcare. Acţiunea se desfăşoară pe trei scene diferite, cu platouri imense, în zbor, manevrate de o macara hidraulică automată, la 80 de metri de sol. Dansul şi coregrafiile acrobatice creează un spectacol tridimensional, care va âncinge atmosfera înainte de miezul noptii, când cerul Sibiului va fi luminat de tradiţionalul foc de artificii din prima zi de festival.

Celebrul regizor lituanian Eimuntas Nekrošius revine la FITS cu compania Meno Fortas Theatre, care prezintă, duminică de la ora 22.00, spectacolul „Un artist al foamei“, pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca“.

Dans de Gigi Căciuleanu, la Sala Thalia

Tot în acest week-end, Polonia va fi reprezentată de regizorul şi actorul Jarosław Fret care prezintă  în cadrul festivalului „Armine, Sister“/ „Armina, frumoasa mea soră“, împreună cu Teatr ZAR. Spectacolul va fi prezentat la Colegiul Naţional „Octavian Goga“, de la orele 18.00 (vineri) şi, respectiv, 16.00 (sâmbătă).
Un alt spectacol aşteptat în acest week-end este „Uf…Un minut de dans“, în coregrafia lui Gigi Căciuleanu (duminică, 12 iunie, de la ora 20.00, la Filarmonica de Stat din Sibiu - Sala Thalia). Muzica îi aparţine „omului orchestră” Paul Ilea (Sensor / Kult Studio), căruia coregraful i-a cerut să plece, cu o „drăgăstoasă ireverenţă“, de la temele cele mai cunoscute ale lui Mozart.

„Bugetul total al festivalului este de nouă milioane de euro, doar 24,53 la sută fiind bani publici“, a declarat directorul Constantin Chiriac, care aşteaptă câteva zeci de mii de spectatori, la Sibiu, în următoarele 10 zile.

Printre cele 43 de spectacole pre se află şi cele două evenimente pe care Odin Teatret şi regizorul Eugenio Barba le prezintă în acest an la FITS: „Memorie devastatoare“ şi „Sensul vieţii“. Un alt spectacol aşteptat la această ediţie este „Patul matrimonial“ al elveţienilor de la Théâtre de Vidy, Lausanne, teatrul cu cel mai mare buget din Europa, aflat în premieră la Sibiu.

Una dintre cele mai aşteptate vedete la această ediţie este Tim Robbins, cunoscut publicului român mai ales pentru rolul din filmul „Închisoarea îngerilor”. Acesta va participa la festival în calitate de regizor al spectacolului  „Visul unei nopţi de vară”, realizat cu trupa The Actors’ Gang, a cărui fondator şi director artistic este. De asemenea, renumitul actor va susţine o conferinţă specială şi va fi onorat cu o stea pe Aleea Celebrităţilor din Sibiu. 

Cultură


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri