Cod portocaliu de viituri. Inundațiile fac prăpăd în Satu Mare și Bihor, cât ține vremea rea

0
Publicat:

INHGA a emis, duminică, o atenţionare Cod portocaliu de viituri, valabilă până duminică la miezul nopţii pe râuri din judeţul Satu Mare. De asemenea, a fost emis şi un Cod galben de viituri, valabil până marţi, pe râuri din bazinele hidrografice din judeţele Satu Mare şi Bihor.

Cod portocaliu de viituri în 2 județe FOTO Arhivă Adevărul
Cod portocaliu de viituri în 2 județe FOTO Arhivă Adevărul

Conform hidrologilor, în perioada 3 decembrie, ora 12:00 - 3 decembrie, ora 24:00, vor fi creşteri importante de debite şi de niveluri, ca urmare a propagării viiturilor formate în amonte, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râurile: Tur - sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit - judeţul Satu Mare) şi Crasna - pe sector aval S.H. Craidorolţ (sector îndiguit - judeţul Satu Mare), anunță Agerpres.

Hidrologii menţionează, totodată, că în intervalul 3 decembrie, ora 12:00 - 5 decembrie, ora 09:00, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben de viituri, pe râurile din bazinele hidrografice: Tur (judeţul Satu Mare), Crasna - pe sector aval S.H. Craidorolt (judeţul Satu Mare) şi Barcău - curs inferior (judeţul Bihor).

Avertizarea a fost transmisă către: Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, Administraţia Naţională „Apele Române”, Ministerul Afacerilor Interne, mass-media, Hidroelectrica S.A., Administraţiile Bazinale de Apă Someş-Tisa, Crişuri, Mureş.

Cod roșu de inundații în Munții Apuseni. Râul Arieș a acoperit cu aluviuni un drum național

O avertizare Cod roșu de inundații pe râuri din judeţele Bihor, Cluj şi Alba a fost emisă vineri de specialiştii Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA). 

Conform hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se pot produce în bazinele avertizate scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de pericol. 

A fost emis Cod Roșu de inundații pe râul Arieș în Alba. Apele au ieșit din matcă și au blocat parțial două drumuri din zona Munților Apuseni.

La nivelul ISU Alba a fost activată Grupa Operativă în vederea monitorizării situației actuale. Mai multe echipaje din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni au fost dislocate în teren pentru a monitoriza situația în zonele cu pericole de inundație.  

Potrivit IPJ Alba, au fost semnalate aluviuni pe partea carosabilă în zona localității Gârda de Sus, unde situația a fost remediată. Apele au ajuns pe drum și pe un drum județean, tot din zona Munților Apuseni.

„Pe DJ 750B, între Vadul Moților și Poiana Vadului, au avut loc aluviuni. În prezent, circulația este posibilă, dar există riscul ca drumul să fie rupt de apă. Consiliul Județean Alba este pregătit să intervină cu utilaje”, a declarat pentru ziarulunirea.ro vicepreședintele CJ Alba, Marius Hațegan.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite