Un șofer a reușit să conducă mașina cu o alcoolemie de 3,17 g/l alcool pur în sânge. Cum a fost prins de polițiști

0
Publicat:

Un șofer din Alba, care avea o alcoolemie în sânge de peste 3 g/l alcool pur a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore. Bărbatul nu a vrut să sufle în etilotest, dar a fost de acord că meargă la spital pentru recoltarea de probe biologice.

Șoferul a consumat o cantitate mare de alcool FOTO Unsplash
Șoferul a consumat o cantitate mare de alcool FOTO Unsplash

Potrivit IPJ Alba, la data de 28 noiembrie 2023, polițiști Secției 5 Poliție Rurală Blaj au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat 42 de ani din municipiul Blaj, care este cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

„În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, la data de 27 noiembrie 2023, fiind sub influența băuturilor alcoolice, ar fi condus un autoturism, pe raza localității Bucerdea Grânoasă și ar fi pierdut controlul asupra acestuia, intrând în coliziune cu un autoturism parcat. În urma accidentului, au fost înregistrare doar pagube materiale.

Conducătorul auto a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest și a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemie. În urma analizelor, au rezultat valorile de 3,17 g/l alcool pur în sânge (prima probă) respectiv 2,91 g/l alcool pur în sânge, pentru cea de-a doua probă”, se precizează în informarea transmisă de IPJ Alba.

În cursul zilei de miercuri, 29 noiembrie, bărbatul va fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Cel mai probabil, procurorii în lasă în libertate cu măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Alcoolemia rezultată arată faptul că, înainte de a se urca la volan, bărbatul a consumat între 10 și 15 beri sau circa 2 litri de vin. 

Codul Rutier prevede că, dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile. 

În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanţa de judecată.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite