Video Misterul crucilor uriașe de pe DN7, parțial dezlegat. „Pot să cadă pe drumul național” VIDEO
0Parte din misterul crucilor uriașe de aproximativ 10 metri, apărute peste noapte pe marginea drumului național / european DN7 / E81, în județul Vâlcea, pe Valea Oltului și pe Dealul Negru, a fost dezlegat.
Crucile imense amplasate în stațiunea montană Brezoi și comuna Milcoiu au fost montate, pe marginea unuia dintre cele mai tranzitate drumuri din România, fără autorizație, potrivit reprezentanților administrațiilor publice locale, din ambele localități.
În cazul uneia dintre cruci și-a asumat amplasarea un afacerist. Patronul, pe terenul căruia a fost ridicată uriașa cruce din lemn, a menționat că nu știa că ar fi nevoie de autorizare, din moment ce lucrarea nu are o fundație.
În realitate se bănuiește că altcineva stă în spatele acestor construcții, al căror rol, cel mai probabil, a fost de a atenționa participanții la trafic asupra pericolelor de pe șosele. Nici autoritățile locale, nici cele bisericești, ori proprietarii terenurilor pe care au fost amplasate nu au dorit sau nu au putut indica pe cineva anume.
Pe de altă parte, autoritățile recunosc însă pericolul pe care-l reprezintă, având în vedere că sunt montate pe marginea unui drum european, fără să aibă vreo fundație și le-au pus în vedere proprietarilor terenurilor să intre în legalitate.

30 de zile pentru obținerea actelor necesare
„Ne-am trezit cu această construcție peste noapte. Nu ni s-a adus la cunoștință despre intenție ori altceva. Din momentul în care ni s-a semnalat existența ei, am intrat în legătură cu proprietarul terenului pe care este montată. Având în vedere dimensiunile, necesită autorizație și o serie de avize, inclusiv de la Drumurile Naționale, pentru că se află pe marginea DN7/E81, la fel ca în cazul oricărei alte construcții, inclusiv a bannerelor publicitare”, a recunoscut primarul orașului stațiune Brezoi - Vâlcea, Robert Schell.
Edilul a menționat că din punctul său de vedere construcția strică imaginea orașului, dar a subliniat că nu este împotriva religiei sau a credinței. În schimb, s-a declarat îngrijorat de pericolul pe care-l poate reprezenta o astfel de construcție pentru participanții la trafic: „Fiind destul de mare, necesită o fundație pe măsură. În condiții extreme, poate să cadă chiar pe drumul național și să provoace un accident rutier sau alte nenorociri”.
Primăria Brezoi a făcut toate demersurile și a acordat inițiatorilor un termen de 30 de zile pentru a intra în legalitate. În caz contrar, crucea riscă să fie demolată, iar autorul sancționat contravențional.

Cruci identice pe Valea Oltului și Dealul Negru
La Milcoiu, la aproximativ 60 de kilometri depărtare de crucea de pe Valea Oltului, în apropierea graniței dintre Vâlcea și Argeș, pe Dealul Negru, a fost montată o cruce identică, la marginea unei parcări, pe terenul unui alt privat, în apropierea benzinăriei de la Topolog.
Nu se știe deocamdată, în acest caz, cine este proprietarul construcției. Un reprezentant al primăriei de aici a indicat ca autor un preot din Drăgășani, dar deocamdată informația nu a fost confirmată.
La rândul său, proprietarul terenului a recunoscut că a fost abordat, fără să dea vreun nume, ca să doneze bisericii o mică porțiune din terenul său, dar procesul nu s-a finalizat prin acte.

Donații de 15.000 de euro pentru realizarea unei astfel de cruci
Cruci imense au apărut de-a lungul anilor în mai multe zone ale țării: Dolj, Gorj, Timiș, Sibiu ori București. În spatele amplasării unora dintre aceste construcții au fost indicate, în mai multe cazuri, aceleași persoane.
Primarul orașului Târgu Cărbunești din Gorj a fost printre puținii care au dezvăluit informații despre misterioasele cruci gigant apărute anul trecut și în orașul pe care-l administrează. El a declarat că cel care le-a comandat, implicit a sponsorizat acțiunea, cu cel care a găsit amplasamentele nu sunt una și aceeași persoană.

Edilul l-a indicat ca sponsor pe omul de afaceri craiovean Ștefan Cherciu și chiar a menționat că pe contractul de donație apărea trecută o valoare cuprinsă între 10.000 și 15.000 de euro, iar echipa care s-a ocupat de amplasarea crucilor era coordonată de preotul Serafim de la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Drăgășani.
Este o mănăstire construită în memoria lui Tudor Vladimirescu și a celor care au luptat pentru libertatea poporului român, pe un teren donat de fostul ministru al Justiției, Valeriu Stoica, care deține mai multe astfel de terenuri și podgorii în „Orașul viilor”. A apărut recent în peisajul bisericesc din Vâlcea, piatra sa de temelie fiind pusă în plină pandemie, în vara lui 2020, când s-a și organizat o slujbă la care nu s-a ținut cont de nici o regulă antipandemică.
A beneficiat însă de o promovare rapidă, un an mai târziu, după ce s-a tot vorbit despre o cruce amplasată aici care și-ar schimba culoarea, devenind din neagră, albă sau aurie, în interval de câteva ore. Oamenii locului au interpretat întâmplarea drept o minune.
De altfel, în curtea Mănăstirii Pantelimon, după cum se observă și în video următor se află două cruci gigant asemănătoare celor de pe Valea Oltului și Dealul Negru.
Despre preotul Serafim se știe că a slujit în trecut și în județul Timiș, unde de asemenea în urmă cu 11 ani au apărut peste noapte cruci gigant, dar din marmură, tot fără autorizație. Acesta a refuzat însă să comenteze problema crucilor apărute acum pe Valea Oltului și Dealul Negru.
Și Arhiepiscopia Râmnicului a refuzat să lămurească misterul, deși purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a lăsat să se înțeleagă că inclusiv autoritățile bisericești locale ar putea ști cine a ridicat aceste construcții.
Pro și contra cruci gigant
În timp ce în mediul online părerile despre crucile apărute peste noapte, pe marginea drumului național / european sunt pro și contra, localnicii, în schimb, nu par deranjați de acestea.
„Puneți cruci peste tot, să fie toată țara un cimitir perfect al statului român mort și îngropat” sau „Nu sunt wc-uri pe Valea Oltului, nu sunt bani pentru spitale și școli, dar se găsesc pentru cruci, biserici și cimitire”, au remarcat internauții.
Unii au atras atenția asupra „capului de mort” pictat în partea inferioară a crucii, probabil ca semn de atenționare pentru șoferi. Despre sponsorul construcțiilor s-a menționat și că ar intenționa să paveze și drumul spre Muntele Athos.
„Foarte frumos, dar dacă pică pe careva, cine răspunde?... Sunt peste tot, că doar suntem bizantini... Când va cădea în capul vreunui norocos, toată gloata de susținători se va întoarce cu întrebarea: „Dar cine a dat autorizație? Cum este posibil?”. Sunteți fără leac!”, au remarcat alți comentatori.
Cei care s-au pronunțat în favoarea amplasării crucilor pe marginea drumului au menționat: „Pe diavolul îl arde Crucea, sigur că îi deranjează pe cei fără Dumnezeu! Oare strămoșii noștri au avut autorizație când au pus cruce la hotar?” sau „Sfânta Cruce o să ne păzească de accidente”.
„Drumul morții”
Ultimul comentariu face referire la numărul destul de mare de evenimente rutiere care se produc pe DN7/ E81, în special pe tronsonul cuprins între Sibiu și Pitești, mai ales pe Valea Oltului, în Vâlcea, an de an.
Multe dintre acestea se soldează cu victime, și destul de multe sunt mortale. De aceea i s-a dus renumele de „Drumul morții”.
Spre exemplu, cel mai recent accident mortal s-a produs în urmă cu patru zile, pe 1 august, în zona Balota, Racovița. Șoferul unui autoturism care a efectuat o depășire neregulamentară și s-a ciocnit pe contrasens cu un TIR a decedat la scurt timp. Avea 60 de ani și era din Sibiu.
Iar ultimul accident rutier de pe Valea Oltului s-a produs chiar la Brezoi, tot pe fondul unei depășiri neregulamentare, pe 2 august. O autoutilitară a intrat în coliziune cu un autoturism, impactul soldându-se cu doi răniți care au fost transportați ulterior la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vâlcea.
Din păcate, nici porțiunea de DN7 / E81 dintre Râmnicu Vâlcea și Pitești, cunoscută drept Dealul Negru, nu este lipsită de incidente.