Gigi Becali riscă să fie executat silit de Fisc pentru că n-a cosit fânul din curtea mănăstirilor din Vâlcea

0
Publicat:

Centrul Județean APIA Vâlcea a emis un proces verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare pe numele lui George Becali și a anunțat acest aspect pe site-ul instituției.

Intrarea pe proprietatea lui Gigi Becali din extravilanul stațiunii Băile Olănești în județul Vâlcea
Intrarea pe proprietatea lui Gigi Becali din extravilanul stațiunii Băile Olănești Foto Indiscret

În urmă cu mai bine de trei ani, patronul FCSB Gigi Becali a achiziționat în județul Vâlcea peste 30 de hectare de teren și pădure pentru a construi două mănăstiri, după modelul de la Athos, una pentru bărbați și alta la o distanță considerabilă doar pentru femei, în extravilanul stațiunii Băile Olănești.

Odată cu achiziționarea acestor terenuri, a aplicat și pentru obținerea de subvenții. APIA Vâlcea a remarcat însă că nu și-a respectat din angajamentele asumate. Într-un anunț publicat pe site-ul instituției se menționează faptul că Centrul Județean APIA Vâlcea a emis un proces verbal de constatare a neregulilor și de stabilire a creanțelor bugetare pe numele lui George Becali.

Contactată telefonic de „Adevărul” directoarea APIA Vâlcea, Denisa Iacob, a menționat că Becali nu a respectat măsura de Agro - Mediu și riscă să fie executat silit de către ANAF.

Măsura la care se face referire este un angajament asumat voluntar pentru o perioadă de cinci ani, ce vine o dată cu solicitarea de subvenții APIA. George Becali a fost înștiințat că nu și-a respectat partea din angajament, dar corespondența s-a întors la instituție și a fost nevoie să fie anunțat public, conform procedurilor.

Pe scurt, Becali riscă să fie executat silit pentru 3000 de euro, fiindcă nu și-a cosit iarba pe pajiștea mănăstirilor din Vâlcea. 

Nu și-a cosit pajiștea, deși a primit subvenții pentru acest lucru

„Nu este așa tragedie, dar regulamentul și procedura noastră cer ca, atunci când nu se mai continuă un angajament de Agro-mediu, să fie recuperate sumele din anii anteriori”, recunoaște directoarea APIA Vâlcea, Denisa Iacob.

Printre fondurile europene derulate de APIA, există și FEADR - Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală - care finanțează proiecte derulate în mediul rural.

„Domnul Becali are o suprafață de pășune pentru care a putut să acceseze această măsură de Agro-mediu care este un angajament voluntar cu respectarea unor anumite cerințe, printre care, să nu cosească decât într-o anumită perioadă a anului – lucru pe care l-a respectat un an de zile. A preluat angajamentul de la un alt fermier. După care, în anul 2022 nu a mai continuat angajamentul deschis pe cinci ani. În momentul în care se întrerupe acest angajament față de APIA, banii trebuie recuperați”, a mai menționat șefa APIA care a recunoscut și că suma în chestiune nu apare în anunțul de pe site, ci doar în procesul verbal, fiind considerată drept informație cu caracter personal.

Gigi Becali Foto sportpicture
Gigi Becali Foto sportpicture

Mai are la dispoziție două luni pentru plată voluntară

„Nu sunt sume foarte mari, dar acestea sunt regulile. Dacă timp de 90 de zile nu se recuperează sumele prin plată voluntară, de la acest anunț, atunci dosarul va merge către ANAF pentru executare silită. Este vorba despre aproximativ 3.000 euro”, a mai precizat reprezentantul APIA.

Fermierul care desfășoară o activitate agricolă și se angajează voluntar că respectă cerințele specifice și de bază, relevante fiecărui pachet, conform fișei Măsurii 10 din PNDR, primește două pachete de 1,142 euro /ha și 2,21 euro/ha. La fel a primit și Becali.

Șefa APIA Vâlcea a menționat și cum s-a ajuns ca latifundiarul să fie înștiințat pe cale publică despre problemele pe care le are: „Dacă domnul Becali nu a primit la poștă aceste înștiințări, s-au întors cu mențiunea destinatar lipsă sau refuz primire corespondență. Atunci obligația noastră procedurală este să facem un anunț individual. Nu am avut altă problemă”

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite