Ce se va întâmpla cu șoferul ucrainean blocat pe Valea Oltului: TIR defect în urma unei coliziuni FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un șofer ucrainean a rămas blocat pe Valea Oltului în urma unei tamponări produsă acum două săptămâni. De atunci stă la mila publică. Autoritățile din Vâlcea susțin, însă, că există soluții în acest caz.

Șoferul ucrainean blocat pe Valea Oltului alături de românii care i-au venit în ajutor Foto colaj
Șoferul ucrainean blocat pe Valea Oltului alături de românii care i-au venit în ajutor Foto colaj

Un TIR încărcat cu marmură a fost implicat într-o tamponare pe Valea Oltului, DN7 / E81, în zona Proieni - Brezoi, din județul Vâlcea, pe fondul nepăstrării unei distanțe corespunzătoare în timpul mersului, la finele lunii februarie. În urma coliziunii, TIR-ul condus de un șofer ucrainean s-a defectat. De atunci, conducătorul auto așteaptă să-i vină piese de schimb de la firma pentru care face transport internațional - cu sediul în Uzbekistan -, ca să poată să plece mai departe.

Doar că patronul i-a transmis să se descurce singur, cel puțin acest lucru reiese dintr-o postare pe pagina de Facebook „Omul șoselelor” care a mediatizat situația sa. 

Iar de când i s-au terminat banii, conducătorul auto din Ucraina este la mila publică. Mulți șoferi care trec prin zonă (galeria foto) și-i cunosc problema s-au mobilizat și l-au ajutat fie cu bani, pentru a mânca la localul din apropiere, fie cu alimente. 

„Adevărul” a contactat autoritățile din Vâlcea pentru a afla care este situația acestui șofer TIR ucrainean și ce se poate face în acest caz.

Nu există dosar penal în urma coliziunii

Reprezentanții Poliției Județene Vâlcea au precizat că se cunoaște acest caz, iar șoferul ucrainean este monitorizat. Chiar și miercuri, 15 martie, un echipaj de poliție a trecut pe la el să vadă care mai este situația. Polițiștii vâlceni au menționat și că șoferul stă, deocamdată, legal în țara noastră.

Nu există nici un dosar penal în urma coliziunii de pe DN7 / E81 - Valea Oltului înregistrat la Poliția Vâlcea. Dacă există vreun dosar de daune, atunci doar firma de asigurări a celeilalte mașini este implicată în recuperarea prejudiciului, de la firma de transport internațional. Din păcate, însă, șoferul nu vorbește decât ucraineana, pentru a se afla mai multe detalii.

„În cinci - șase zile ar trebui să vină un utilaj să-l tracteze”

Contactat de un reporter „Adevărul”, prefectul de Vâlcea Mihai Oprea a menționat: „Am luat legătura cu conducerea Inspectoratului Județean de Poliție Vâlcea. Reprezentanții IPJ au și fost la fața locului și au constatat că șoferul era sub influența băuturilor alcoolice. Au aflat doar că firma la care lucrează a trimis deja un utilaj pentru a fi tractat până la destinație. Acesta ar trebui să ajungă în cel mult o săptămână”.

Nu se cunosc detalii despre destinație, ori despre firma pentru care șoferul ucrainean lucrează.

„Nu a făcut nici o solicitare oficială pentru a primi sprijin”

„Am rugat Poliția să supravegheze zona în continuare, să nu se întâmple probleme. Așteptăm să vedem când și cine va ajunge la fața locului. Din câte știu, parcarea în care se află este în apropierea unui local, de unde mai primește mâncare. Era normal să i se termine proviziile. Când pleci într-o cursă îți iei bani cam pentru o săptămână, dar el este din 28 februarie pe Valea Oltului. Instituțiile abilitate oricum își vor face treaba și vor interveni atunci când va fi cazul. Trebuie să vedem ce soluții găsim. Până una alta, el este pe cont propriu în țara noastră și nu a făcut încă nici o solicitare oficială pentru a primi sprijin”, a mai menționat prefectul de Vâlcea, Mihai Oprea, pentru „Adevărul”.

Până una alta, în mediul online, se poartă discuții despre ajutorul pe care l-ar putea primi șoferul ucrainean de la societatea civilă, inclusiv în ceea ce privește piesele de schimb pentru TIR. 

„Stă legal, dar poate solicita protecție temporară”

Din discuția cu șefa Biroului Imigrări Vâlcea, comisar șef de poliție Laura Stanciu, a reieșit că timp de 90 de zile, ca orice cetățean ucrainean, și șoferul „abandonat pe Valea Oltului” se află în mod legal, fără viză, în țara noastră.

Dacă situația sa nu se va rezolva însă între timp are opțiunea, dat fiind Războiul din Ucraina, să solicite, dacă dorește, protecție temporară.

Prin urmare, poate beneficia, ca orice ucrainean aflat în România, ca timp de un an să primească cazare și mâncare gratuite, dar și alte beneficii. Protecția temporară îi poate da inclusiv drept de muncă în țara noastră, la cerere.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite