Gigi Becali, pus la colţ de biserică: nu are dreptul să interzică accesul femeilor în mănăstire FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea pe proprietatea lui Gigi Becali din Comanca - Băile Olăneşti în judeţul Vâlcea Foto indiscret.ro
Intrarea pe proprietatea lui Gigi Becali din Comanca - Băile Olăneşti în judeţul Vâlcea Foto indiscret.ro

Gigi Becali vrea să construiască în Băile Olăneşti o mănăstire pentru bărbaţi şi o alta pentru femei. El a recunoscut public că una dintre ele va respecta canoanele de pe Muntele Athos, unde este interzis accesul femeilor, însă Arhiepiscopia Râmnicului spune că nu el decide această restricţie.

Arhiepiscopia Râmnicului confirmă faptul că lui Gigi Becali i s-a permis să ridice o mănăstire în judeţul Vâlcea, dar susţine că nu acestuia îi revine decizia de a restricţiona accesul femeilor în lăcaşul de cult. 

Potrivit Primăriei Olăneşti, pentru a ridica lăcaşul de cult Becali a achiziţionat, în urmă cu mai bine de un an, peste 20 de hectare de fâneţe şi aproximativ 10 hectare de pădure.

GALERIE FOTO CU ZONA UNDE BECALI VA CONSTRUI O MĂNĂSTIRE ÎN OLĂNEŞTI - VÂLCEA

Primarul din Băile Olăneşti, Sorin Vasilache, a declarat pentru „Adevărul” că porţiunea pe care Becali ar urma să ridice construcţiile este una cu destinaţie agricolă, pentru care nu ar fi nevoie de defrişări. Mai mult, pentru a avea acces la aceasta, se construieşte o cale de acces legată de drumul forestier de la baza muntelui.

Atât autorităţile monahale, cât şi cele locale infirmă dorinţa lui Becali de a repeta modelul Mănăstirii Frăsinei, unde, într-adevăr, accesul femeilor nu este permis.

„Există o construcţie deja acolo”

Arhiepiscopia Râmnicului şi Primăria Băile Olăneşti au precizat că, deocamdată, s-au demarat procedurile pentru întocmirea documentaţiei PUZ şi obţinerea avizelor necesare. „Domnul George Becali a solicitat Arhiepiscopiei Râmnicului acordul pentru construirea unei mănăstiri în judeţul Vâlcea, în apropierea Staţiunii Băile Olăneşti, manifestând intenţia de a ţine direct de Mănăstirea Frăsinei... În acest sens, Arhiepiscopia Râmnicului şi-a dat acordul şi va face demersurile pentru înfiinţarea acesteia. În prezent, s-au demarat procedurile pentru întocmirea documentaţiei PUZ şi pentru obţinerea avizelor necesare”, se precizează într-un comunicat al Arhiepiscopiei Râmnicului.

„În ceea ce priveşte autoritatea publică locală, a depus documentaţia pentru obţinerea unui PUZ, o solicitare, pentru certificatul de urbanism. Noi i-am cerut să obţină nişte avize, printre care planul urbanistic zonal, prin care va introduce în intravilan o parte din suprafaţa de teren deţinută, cea pe care urmează să construiască. Deocamdată, nu este detaliat ce anume urmează să construiască. După introducerea în intravilan se va adopta o hotărâre de Consiliu Local pentru aprobarea PUZ-ului şi ulterior va avea documentaţia pentru a construi”, declară primarul Sorin Vasilache.

Cu toate acestea, localnicii şi preotul paroh din Băile Olăneşti, Emilian Groşenoiu, ne-au confirmat faptul că deja s-a construit în zonă, înainte de a fi obţinute toate avizele necesare. Sătenii susţin că are la lucru o echipă de muncitori din Maramureş şi că de mai bine de un an deţine o turmă de peste 500 de oi, de care au grijă tot oamenii locului. 

„Am înţeles că are nişte preoţi, călugări veniţi aici, care se ocupă de lucrare. Există o construcţie deja acolo, este făcută temelia, înţeleg că aşteaptă să iasă actele. Un fel de troiţă, dar eu nu am văzut-o. E făcută pe un postament de piatră, o construcţie din lemn”, a menţionat părintele paroh Emilian Groşenoiu, pentru „Adevărul”.

Sorin Vasilache susţine că nu ştie nimic despre o astfel de construcţie, atâta timp cât documentaţia nu există: „Ce-mi spuneţi dumneavoastră nu prea este în regulă. Eu ştiu doar că a făcut nişte modernizări la drum şi la stână - amplasamentele, că a adus materiale şi urmează să se apuce de construcţie când îşi obţine autorizaţia, că altfel nu e legal. O să trimit acolo, pe cineva, să constate ce s-a întâmplat”.

„Cum să mai scoţi femeia din biserică în secolul XXI?”

Referitor la declaraţiile lui Becali privind restricţionarea accesului femeilor, conducerea bisericii vâlcene reaminteşte că, potrivit statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, „mănăstirea depinde direct de Chiriarhul locului, care este conducătorul ei canonic”, iar „în mănăstirea dată în folosinţă prin sfinţire, niciunul dintre ctitori, donatori şi binefăcători nu are vreun drept de proprietate, folosinţă sau amestec în conducerea, administrarea şi viaţa spirituală a acestora”.

„Gigi Becali are o mamă, o soţie, trei fete pe care le divinizează, nu are cum să fie împotriva femeilor. Episcopul nu a dat aprobare în acest sens. Au scris, într-adevăr, la intrarea pe proprietate, că accesul este interzis femeilor. M-am gândit şi eu la acest lucru, dar nu cred că vreodată episcopul ar fi de acord şi, în plus, Becali este un familist convins”, a menţionat şi preotul Emilian Groşenoiu.

„Că are el aplecare să meargă pe la Sfântul Munte Athos şi că acolo e o altă rânduială... dar e stabilită de sute de ani. Cum să mai scoţi femeia din biserică în secolul XXI? Până la urmă, biserica este o instituţie publică, nu poţi îngrădi accesul cuiva! Şi la Frăsinei este un jurământ al Sfântului Calinic, ca să nu intre femeile acolo, a venit din istorie, ne-am obişnuit cu această stare de lucruri”, mai spune preotul paroh. 

Şi primarul din Olăneşti a părut amuzat de idee: „La Frăsinei, Sfântul Calinic a stabilit că nu va intra nici o femeie. În acest caz, cine va decide restricţia aceasta?... ”. 

„Orăşelul călugăresc” al lui Becali, o idee irealizabilă

Contrariat de declaraţiile lui Becali potrivit cărora vor exista două mănăstiri, părintele paroh a emis ipoteza că probabil latifundiarul s-ar fi putut referi la o altă mănăstire de maici existentă în zonă. „Or fi spus să facă aşa ca să ajungă şi ei o mănăstire cunoscută”, a mai spus preotul Emilian Groşenoiu.

Acesta a mai amintit şi despre faptul că în Vâlcea în ultimii ani s-au mai construit şi alte mănăstiri care acum sunt mai mult goale: „Am lucrat în administraţia bisericească şi în ultimii ani Frank Timiş a sponsorizat construcţia mai multor mănăstiri în Ţara Loviştei, din nordul judeţului Vâlcea. Şi el a construit tot aşa, una câte una, la negru. Şi la ora actuală sunt goale”, a mai spus preotul referindu-se la ideea lui Becali de a construi un „orăşel călugăresc” la Olăneşti, cu o comunitate de 500 – 1.000 de suflete, iniţiativă pe care o consideră irealizabilă.

„Nu mai sunt călugări, nu mai vin. Şi în mănăstirile lui Timiş sunt câte două – trei persoane. Nu are cum să facă un orăşel şi nici o mănăstire doar pentru bărbaţi, pentru că până la urmă mănăstirea este subordonată Arhiepiscopiei. După ce se construiesc, mănăstirile intră în patrimoniul Episcopiei care este o instituţie serioasă, nu face fiecare ce vrea. Mai ales că avem mănăstirile acestea noi goale. De ce nu le populează pe acelea? Mi se pare o exagerare”. 

Părintele paroh din Băile Olăneşti susţine că Frăsinei a rămas singura mănăstire din România după stilul athonit pentru că „era într-o fundătură”. „Nici nu era populată, acum ce s-a mai extins satul. Mai ales că le-au făcut şi femeilor o mănăstire mai jos”.

Până la ora publicării acestui articol, Gigi Becali nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere în legătură cu acest subiect.

În urmă cu aproximativ un deceniu, au început să apară şase lăcaşuri de cult în zona montană din nordul judeţului Vâlcea, sponsorizate de „părintele” afacerii „Roşia Montană”, controversatul Frank Timiş, românul menţionat în scandalul Pandora Papers care a vizat cea mai mare scurgere de date despre cum îşi ascund averile bogaţii planetei. Surse apropiate politicienilor vâlceni susţin că Timiş planificase să acopere întreaga zonă de nord a judeţului cu 17 mănăstiri.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

FOTO Gigi Becali, cu elicopterul la mănăstire. Patronul FCSB a mers să-şi petreacă Boboteaza în creierul munţilor

Gigi Becali şi-a petrecut weekendul în vârf de munte, la Mănăstirea Pătrunsa. Ce a adus cu el patronul FCSB

Râmnicu VâlceaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite