Alunecare masivă de teren, pe 1,5 km lungime: „A fugit dealul unde am copilărit”. Imagini înfiorătoare VIDEO

0
0
Alunecare masivă de teren pe o lungime de 1,5 kilometri în comuna Roşiile din Vâlcea - culmea unui deal s-a surpat Foto colaj Adevărul
Alunecare masivă de teren pe o lungime de 1,5 kilometri în comuna Roşiile din Vâlcea - culmea unui deal s-a surpat Foto colaj Adevărul

O alunecare de teren s-a produs miercuri seara, 23 iunie, într-o comună din Vâlcea. Autorităţile au demarat o operaţiune de evacuare a oamenilor şi animalelor din zona afectată.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, incidentul a fost semnalat la ora 19:54. O persoană, care s-a dovedit ulterior a fi prima care a venit în ajutorul sinistraţilor, a anunţat că s-a produs o alunecare de teren în satul Cherăşti din comuna Roşiile, care pune în pericol patru gospodării.

GALERIE FOTO CU SURPAREA UNUI ÎNTREG DEAL ÎN VÂLCEA

Autorităţile care au ajuns la faţa locului au descoperit că este vorba despre o alunecare masivă în care este angrenat un deal întreg. Suprafaţa afectată se întinde pe o lungime de 1 - 1,5 kilometri lungime şi 500 de metri de la bază spre coama dealului, potrivit şefului ISU Vâlcea, col. Dan Pascaru.

De asemenea, s-a aflat că trei dintre cele patru gospodării afectate miercuri seara sunt locuite, fiind în pericol patru persoane: cei trei locatari şi persoana care sărise în ajutorul acestora pentru a le evacua.

Cu toţii au fost evacuaţi până la urmă de către autorităţile locale, fiind acum în afara oricărui pericol, potrivit reprezentanţiilor ISU Vâlcea. 

Tot potrivit conducerii ISU, joi, 24 iunie, va fi adusă în zonă o dronă pentru a se cunoaşte dimensiunile reale ale dezastrului. 

VIDEO

„Cât e aici! Aici e dezastru!”

Imaginile postate pe Facebook de un localnic sunt înspăimântătoare şi arată cum se surpă culmea dealului, alunecarea fiind activă pe o suprafaţă uriaşă. Cei care filmează sunt chiar pe creastă, periculos de aproape de una dintre marginile surpării, minunându-se de spectacolul incredibil al naturii şi comentând situaţia ca pe un meci de fotbal.

„A fugit dealul unde am copilărit” se aude o voce pe fundal. Din când în când zgomote stranii, pe alocuri înfiorătoare, însoţesc vorbele oamenilor, ori de câte ori se desprind bulgări uriaşi de pământ.

„Ia şi casele”, comentează localnicii care asistă neputincioşi la fenomen. „Ia, că ajunsă până la cumnatul, la deal. Îi luă prispa, îi luă tot”, spune cel care filmează, minunându-se de cât de mari sunt bucăţile de pământ care se desprind din deal. „Ştii că prinsăi tot malul ăla, ăla mare, când fugii? Tu ştii cum plecă?”, spune omul uimit.

Tot din filmare mai reiese că întreaga dimensiune a dezastrului se vede doar de sus, de pe deal, pentru că la bază, fiind pădure, aceasta obturează priveliştea şi implicit amploarea fenomenului. Oamenii se arată îngroziţi de zgomote, dar şi de faptul că există posibilitatea ca surparea să ia cu ia şi nişte case din zonă şi să ajungă până la drumul judeţean.

„Băi, frate, dar cât e aicea! Aici e dezastru! Auzi cum se aude bubuitura? Uite pe unde se duce crăpătura, până în drum la deal. Să nu se unească cu Judeţeanul!... Băi frate, de acolo nu se vede mare lucru, de jos, dar aici e belea mare.... E aproape un kilometru”, comentează localnicii, conştienţi că autorităţile îi vor evacua pe toţi cei aflaţi în calea alunecării de teren. 

Oamenii se arată speriaţi de faptul că surparea va angrena nu doar casele şi terenurile agricole, ci şi pădurile şi un stâlp de electricitate. Din discuţiile acestora mai înţelegem că nu este prima alunecare de teren în Cherăşti - Roşiille şi că autorităţile ar fi putut şti dinainte ce va urma, dacă ar fi răspuns apelurilor telefonice de la cetăţeni.

VIDEO

Patru gospodării distruse de surparea dealului  

La fel de îngrozitoare pare şi situaţia descoperită miercuri, după lăsarea întunericului, de salvatori, lângă gospodăriile aflate în pericol. Din imagini se observă cratere uriaşe în pământ, pe lângă garduri, bunuri distruse, culturi, iar la baza crăpăturilor, înţelegem de la forţele de intervenţie, se văd ochiuri de apă, semn că alunecarea de teren a fost activată de precipitaţiile din ultima perioadă. 

La faţa locului au fost deplasate de miercuri seara mai multe forţe si mijloace: şase autospeciale cu trei ofiţeri şi 23 subofiţeri de la ISU Vâlcea; o autospecială cu trei agenţi de poliţie din partea IPJ Vâlcea, două autospeciale cu un ofiţer şi 14 subofiteri de la IJJ Vâlcea; şase membri de la Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi alţi zece voluntari de la serviciul local pentru situaţii de urgenţă, cărora le-au fost alocate două autoturisme. 

„În acest moment se desfăşoară acţiuni de evacuare a animalelor şi a bunurilor materiale din gospodăriile afectate şi relocarea acestora la rude/locurile stabilite de către autorităţile locale”, a menţionat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Octavian Fulger.

Potrivit aceleiaşi surse au fost salvate 26 de găini, 17 curci, doi porci, cinci vaci şi trei capre.  

Vă mai recomandăm şi: 

Simbol al Govorei, proaspăt refăcut, distrus de un „dorel” care a tăiat greşit un fag. Momentul, filmat VIDEO

Comuna unde a copilărit premierul Florin Cîţu, afectată grav de inundaţii. Oamenii, izolaţi din cauza apelor VIDEO

Viitură peste drumul dintre Râmnicu Vâlcea şi Curtea de Argeş. Gospodării inundate şi o maşină luată de ape: „Doamne, munca mea de-o viaţă” VIDEO

Mai multe - Râmnicu Vâlcea

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite