Simbol al Govorei, proaspăt refăcut, distrus de un „dorel” care a tăiat greşit un fag. Momentul, filmat VIDEO
0Pavilionul arcuit al Izvorului Ferdinand I, din staţiunea Băile Govora, judeţul Vâlcea, construit în 1922 şi restaurat în 2019 cu 400.000 de lei, a fost grav avariat de un copac căzut în timp ce era tăiat.
Fagul de aproximativ 15 metri a fost doborât de către o echipă a unui operator de exploatare a masei lemnoase angajat de către Ocolul Silvic din cadrul Romsilva - pe proprietatea căruia se afla pădurea de lângă pavilion.
Aceasta trebuia să îndepărteze mai mulţi arbori care periclitau existenţa obiectivului turistic. Muncitorii nu şi-au luat măsurile corespunzătoare de siguranţă, protecţie şi securitate, iar copacul a distrus tocmai construcţia la adresa căreia constituia o ameninţare, punând în pericol şi viaţa celor aflaţi în zonă.
GALERIE FOTO CU PAVILIONUL IZVORULUI FERDINAND I DE LA BĂILE GOVORA ÎNAINTE ŞI DUPĂ DISTRUGERE
Momentul în care simbolul staţiunii Băile Govora, Pavilionul Izvorului Ferdinand I este distrus - a fost filmat. Imaginile postate pe reţelele de socializare, la mai bine de două săptămâni de la incident, au devenit rapid virale.
Întâmplarea s-a petrecut în Parcul central al staţiunii Băile – Govora, pe data de 7 iunie, dar s-a aflat de ea abia după publicarea imaginilor. Acestea surprind momentul tăierii fagului şi implicit al distrugerii obiectivului turistic, precum şi o persoană care fuge din zonă ca să-şi salveze viaţa. Parcul din Govora este considerat cel mai mare parc balnear din România - se întinde pe mai bine de 20 de hectare.
Pavilionul, refăcut exact cum era în perioada interbelică
Pavilionul arcuit a fost construit în urmă cu aproximativ un secol cu scopul de a adăposti pacienţii care fac cură cu apa de la Izvorul Ferdinand I.
Lăsate de izbelişte după Revoluţie, foişorul şi pavilionul izvorului (izvoare în realitate) au fost refăcute pentru prima dată în urmă cu aproximativ un deceniu, odată cu reabilitarea parcului staţiunii prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Apoi, societatea care le are în administrare - SC Băile Govora SA – s-a văzut nevoită să înceapă restaurarea lor în urmă cu doi ani, întrucât erau afectate din cauza umezelii extreme provenită de la apa izvoarelor, dar şi a faptului că vegetaţia din zonă pusese practic stăpânire pe pavilion.
Izvorul Ferdinand este considerat cel mai răcoros loc din Govora, unde temperaturile sunt constante la 20 - 22 grade Celsius.
„Copacii din spate, erau picaţi, aplecaţi practic peste acoperişul pavilionului. De aceea, ne-am văzut nevoiţi încă din 2017 să solicităm îndepărtarea acestora, pentru că reprezentau un adevărat pericol”, explică pentru „Adevărul” Violeta Niţescu, managerul general al SC Băile Govora SA.
Lucrările de îndepărtare a arborilor cu potenţial de risc au început în 2019, dar ulterior au fost stopate din motive necunoscute. Sub promisiunea că pericolul va fi înlăturat, societatea a reabilitat pavilionul, investiţie care s-a ridicat la aproximativ 400.000 de lei. Toate dantelăriile din lemn au fost executate de un maestru, exact cum au fost în perioada interbelică.
Tăieri executate greşit la pavilionul celui mai renumit izvor din Govora
Anul acesta, operatorul care se ocupa de tăierea arborilor s-a întors în zonă ca să finalizeze ce începuse. Dar, deşi fagul a fost ancorat înainte de doborâre, acesta a căzut peste pavilion.
Şi directorul Direcţiei Silvice Vâlcea, Gheorghe Mihăilescu a recunoscut că lucrările de tăiere au fost executate greşit: „În primul rând, firma respectivă trebuia să fie extrem de atentă şi să nu taie în lipsa deţinătorului bunului. Apoi, nu tai, doborând întregul. Eu asta aş fi făcut, aş fi luat ramură cu ramură, tăiam, protejam oamenii şi obiectivul”, mai spune specialistul dând exemplul unei lucrări asemănătoare executate corect în Râmnic. „Am avut asistenţă din partea pompierilor, a poliţiei locale, am coordonat toaletarea şi doborârea arborelui, cu nacelă, cu protecţia celor prezenţi, cu căşti. Sunt reguli. Dacă te grăbeşti şi vrei să dai drumul repede, rişti să strici totul. Nu vreau să comentez ce s-a întâmplat în acest caz, ca să nu se înţeleagă greşit”, mai spune directorul Gheorghe Mihăilescu.
Construcţia va fi refăcută de operatorul de exploatare a masei lemnoase
Cum întreaga responsabilitate cade pe umerii celor care au executat tăierea, aceştia vor fi nevoiţi să suporte cheltuielile cu repararea pavilionului: „O să-şi asume costul reparaţiei. Trebuie refăcut totul, scheletul de lemn, stâlpii de susţinere, ţiglă etc. O să fie exact cum a fost”, ne asigură managerul Violeta Niţescu.
Până în acest moment, nu se cunoaşte valoarea pagubelor create. „Avem o firmă care face o estimare pe care o vom transmite operatorului. Aştept expertiza celor care au lucrat acolo”, mai spune reprezentanta SC Băile Govora SA.
Pe de altă parte, aceasta recunoaşte: „Dacă ştiam că se va întâmpla aşa ceva, nici nu ne mai apucam de restaurare. Mi-e frică acum să nu se întâmple la fel şi cu ceilalţi arbori”, mărturiseşte Violeta Niţescu menţionând şi că falnicul fag ar fi putut oricând să cadă peste foişor şi dacă nu era tăiat, dar şi că mai există şi alţi arbori masivi care vor fi îndepărtaţi, din zonă.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Minunea de Crăciun întâmplată la Vila dantelată din Băile Govora VIDEO