Viitură peste drumul dintre Râmnicu Vâlcea şi Curtea de Argeş. Gospodării inundate şi o maşină luată de ape: „Doamne, munca mea de-o viaţă” VIDEO

0
0
Imaginile disperării - maşină luată de ape în urma unei viituri puternice în Goleşti - Vâlcea Foto Adevărul
Imaginile disperării - maşină luată de ape în urma unei viituri puternice în Goleşti - Vâlcea Foto Adevărul

30 de gospodării din Goleşti - Vâlcea au fost vineri după-amiaza, 11 iunie, izolate, în urma ploilor abundente care au rupt un drum de acces şi au întrerupt circulaţia pe DN 73C, între Vâlcea şi Argeş.

Imaginile care au surprins viiturile descriu cel mai bine ce s-a întâmplat: în câteva minute, apele s-au revărsat în zeci de gospodării, au luat cu ele o maşină, o sută de familii de stupi, au distrus drumuri, podeţe şi culturi, au întrerupt circulaţia pe un drum naţional, au izolat zeci de oameni. Pe scurt, au făcut prăpăd.

„Ia uitaţi, fraţilor! Aoleu, îmi intră (apa - n.r.) şi în casă! Nu pot să cred aşa ceva!...”, plânge disperată o localnică în momentul în care realizează că puhoaiele îi vor inunda nu doar curtea, ci şi casa. 

„ A intrat apa şi în casă!... Doamne! Munca mea de-o viaţă, unde e? ”, întreabă retoric aceeaşi femeie, deznădăjduită.

GALERIE FOTO CU IMAGINI SURPRINSE ÎN TIMPUL ŞI DUPĂ VIITURILE DIN GOLEŞTI - VÂLCEA

Alţi localnici au privit din casele construite în zone mai înalte, pe dealuri, furia naturii dezlănţuite: „Maşina lui Cristi, a luat-o, ce să mai! Ţi-a luat-o, ce să mai! Păi şi ce să-i fac, acu? A luat-o, a luat-o, gata! E în apă. Ce, se mai vede?”, se întreabă aceştia urmărind o maşină luată de apele umflate ale unui pârâu.

VIDEO

Maşina a fost surprinsă de o viitura puternică, în timp ce şoferul încerca să traverseze pârâul Sâmnic printr-un loc prin care în mod normal se putea trece. Când a realizat pericolul, conducătorul auto s-a autosalvat şi şi-a abandonat maşina.  

Alte imagini surprind aceeaşi maşină blocată în poziţie verticală în apele încă umflate ale pârâului, la câteva ore de la incident: „Ia uite cum se rupe malul drumului! Mereu! Cum stă Loganul la plajă!”, se mai amuză ironic localnicii privind cum calea de acces către gospodăriile lor dispare bucată cu bucată.

Între timp, la faţa locului şi-au făcut apariţia şi forţele de intervenţie. Maşina a fost scoasă din ape cu ajutorul unui tractor, dar din imagini se observă că este vorba despre daună totală. 

„Vecinei mele i-a căzut contorul în apă, în şanţ. Să vedem dacă mai vin ăştia de la Electrica. Nu mai are curent, în el, i-a sărit”, povestesc alţi localnici cele întâmplate, privind intervenţia voluntarilor şi a pompierilor, încă şocaţi că satul lor s-a schimbat după doar câteva minute de ploaie. 

VIDEO

Drumul naţional 73C, acoperit de ape pe jumătate de kilometru

Iniţial, întrebate despre despre pagube, autorităţile au menţionat că este distrusă strada principală din satul Gibeşti, din cauza pârâului Valea Gibii ieşit din matcă, motiv pentru care zeci de gospodării au rămas izolate, în zonă circulându-se doar pietonal. 

De asemenea, au precizat că circulaţia rutieră a fost întreruptă total şi pe DN 73 C. Printre gospodăriile inundate se afla şi o locuinţă şi anexele acesteia, din satul Popeşti, situate chiar la piciorul podului de pe DN 73C, peste pârâul Sâmnic. Este vorba despre podul de cale ferată Vâlcea - Vâlcele.

Apele pârâului Sâmnic s-au revărsat peste jumătate de kilometru de şosea, ceea ce a dus la blocarea pe ambele sensuri a circulaţiei rutiere pe drumul naţional, timp de ore bune, între Râmnicu Vâlcea şi Curtea de Argeş. „DN 73C este blocat de viitură între km 64 + 400 m şi km 64 + 900 m”, au transmis autorităţile.

La intervenţie au fost trimise mai multe echipaje de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, dar şi voluntari de la SVSU Goleşti, pentru a înlătura efectele pricinuite de inundaţii.

„Se intervine cu două motopompe transportabile cu ASPIR şi doi subofiţeri de la Garda de Intervenţie Râmnicu Vâlcea. ISU a fost solicitat pentru evacuarea apei din trei gospodării din comuna Goleşti, sat Popeşti. Celelalte 27 de gospodării au fost afectate deoarece a fost rupt drumul de acces către zona respectivă”, a menţionat şi purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea, Octavian Fulger, care a subliniat şi că în zonă se circulă doar pe un singur sens.  

Dimensiunea pagubelor: 43 de gospodări inundate, 100 de stupi luaţi de ape

Ulterior, aveam să aflăm amploarea pagubelor din Goleşti - Vâlcea. În satul Popeşti, în punctul de sub viaductul de pe DN 73C, au fost inundate trei gospodării. Apa acumulată din scurgerile de pe versanţi a inundat curţile şi o grădină, suprafaţa afectată fiind de aproximativ 3.250 mp, zonă în care apa a avut o adâncime de aproximativ un metru.

Alte patru gospodării, din punctul Vasilescu, au fost prejudiciate de aluviuni. În aceeaşi zonă un podeţ a suferit stricăciuni, iar 100 de familii de stupi de albine au fost luate de viitură. 

Tot în satul Popeşti, în punctul Valea lui Man, aluviunile au pus stăpânire pe un drum care a dus la izolarea auto şi pietonală a şase gospodării, care au rămas şi fără alimentare cu energie electrică. 

În schimb, în satul Gibeşti, o viitură puternică a pârâului Valea Gibii a pus stăpânire pe 30 de gospodării şi terenurile agricole aferente acestora. Drumul de acces către acestea s-a surpat pe o lungime de 150 de metri, motiv pentru care în zonă se mai poate circula doar pietonal. Accesul către două dintre gospodării aproape că nu mai este posibil. Se ajunge la acestea prin albia pârâului, după ce s-a rupt podeţul care ducea către ele. 

Vâlcea s-a aflat vineri, 11 iunie, sub atenţionare de Cod galben de vreme rea. Pagube nu s-au înregistrat doar la Goleşti - o localitate aflată la 15 km depărtare de Râmnicu Vâlcea, pe drumul spre Argeş, ci şi la Horezu unde „a bătut piatra” timp de o jumătate de oră, pământul fiind acoperit de un strat generos de gheaţă, ca în timpul iernii, la dar şi Milcoiu şi Budeşti, ultimele două fiind localităţi învecinate cu Goleştiul.

Vă mai recomandăm şi:

Horezu, acoperit de gheaţă, în plină vară. Imagini cu spaţii şi curţi inundate: „S-a ales praful” FOTO VIDEO

De la coada vacii la studii în SUA: locurile copilăriei premierului Cîţu, încremenite în Evul Mediu FOTO

Râmnicu Vâlcea


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri