Alcool și țigări în curtea școlii. Cum și-a serbat ziua o elevă de clasa a V-a. Reacții ale autorităților VIDEO

0
Publicat:

Un scandal ce are în atenție o școală bine cotată din Vâlcea a izbucnit după ce în mediul online a apărut o filmare care surprinde mai mulți elevi fumând în curtea școlii, încercând să deschidă o sticlă cu vin.

Incidentul s-a petrecut în prima zi de cursuri, de după întoarcerea din vacanța de iarnă, pe data de 8 ianuarie 2024, în cadrul Liceului Sanitar „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea.

Imaginile video arată mai mulți elevi cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, surprinși în momentul în care se străduiesc să deschidă sticla cu vin. Mare parte dintre participanți, după cum se observă și în filmare, și au recunoscut de altfel și responsabilii școlari, sunt elevi de gimnaziu, de clasele V – VI.

Clipul video cuprinde doar 11 secunde din întreaga scenă petrecută în curtea școlii și demonstrează că, pe lângă consumul de alcool, elevii școlii în cauză și fumează, nestingheriți de posibilitatea de a fi prinși, ori de locul în care se află.

Cazul a ajuns în atenția Poliției, conducerii școlii, Inspectoratului Școlar și a Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Vâlcea.

Scandal la Liceul Sanitar din Rm. Vâlcea în urma consumului de alcool printre elevii de gimnaziu
Scandal la Liceul Sanitar din Rm Vâlcea - consum de alcool printre elevii de gimnaziu Colaj

Alcool și tutun printre elevii de gimnaziu, aduse la școală

O elevă identificată ulterior ca fiind în clasa a V-a a adus la școală alcool ca să-și sărbătorească ziua. Imaginile o surprind în momentul în care scoate dintr-o pungă o sticlă cu vin, pe care i-o dă unei colege de a VIII-a pentru a-i îndepărta dopul din plută.

Aceasta din urmă învelește sticla într-o geacă și lovește fundul recipientului de zidul școlii, spre amuzamentul celor din jur. Se aud în fundal și glasurile unor băieți care atrag atenția că în acest mod riscă să spargă sticla și se oferă să o deschidă ei. Unul dintre ei glumește spunând: „E vin bisericesc”.

Imaginile surprind printre participanți și elevi care fumează și care au fost identificați ulterior ca fiind tot din ciclul gimnazial. 

Ce a deranjat-o pe diriginta unuia dintre elevii implicați în scandal 

Deranjat că i s-a mediatizat numele în cadrul acestui incident școlar, un cadru didactic, al școlii implicate în scandal, a menționat că se vede nevoit să ia măsuri, considerând că în acest mod, dar și prin difuzarea filmulețului, s-ar aduce „grave prejudicii imaginii mele private dar și în mediul academic în care funcționez”.

Liceul Sanitar Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica
Liceul Sanitar Antim Ivireanul din Râmnicu Vâlcea Foto Daciana Stoica

Nu pomenește nimic în schimb despre comportamentul elevilor, ori lipsa de atenție și intervenție a profesorilor. Și s-a arătat nemulțumită (este vorba despre o profesoară) mai degrabă de faptul că este singurul dascăl al cărui nume este menționat în acest scandal.

A recunoscut în același timp și că este diriginta elevei de clasa a VIII-a care apare în imagini încercând să deschidă sticla cu vin, fapt menționat și în documentele întocmite de personalul școlii și al Poliției care s-a deplasat la fața locului pentru cercetări.

Sărbătorita, cu probleme de comportament, se învoise pe caz de boală

Șefa Inspectoratului Școlar Județean Vâlcea, Mihaela Andreianu a precizat că cea care a adus vinul la școală este o elevă de clasa a V-a care, culmea, se învoise de la dirigintă pentru ziua respectivă, pe motiv de boală.

A mai menționat și că este vorba despre o adolescentă care a mai avut și în trecut „ceva probleme”, fără să detalieze despre ce este vorba. A dat asigurări că vor fi luate măsurile necesare la finalizarea anchetei.

Amenzi pentru consum de tutun și încălcarea normelor de conviețuire socială

Poliția a reacționat în urma apariției imaginilor în spațiul public, la solicitarea „Adevărul” și a menționat: „Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Râmnicu Vâlcea și Biroului Siguranță Școlară s-au sesizat din oficiu și au identificat persoanele implic. În cauză, au fost demarate verificări, fiind aplicate mai multe sancțiuni contravenționale în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/ 1991 republicată pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială și Legii nr. 349/ 2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun”.


Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite