Elevi de clasa a VIII-a în pijama, la școală. Mediatizarea incidentului, considerată „atac emoțional”

0
Publicat:

Copiii unei clase de a opta de la o școală gimnazială din Râmnicu Vâlcea au mers la cursuri cu pijamalele și papucii de casă. Incidentul, semnalat de câțiva părinți, a ajuns ulterior în online.

Provovări pe TikTok pentru a merge la școală în pijama Colaj
Provovări pe TikTok pentru a merge la școală în pijama Colaj

În primă instanță, conducerea școlii a refuzat să comenteze inițiativa, pe motiv că nu știe nimic despre acest aspect. Ulterior, după ce informația s-a viralizat, școala a catalogat mediatizarea întregii povești drept un „atac emoțional”.

Părerile, în mediul online, au fost pro și contra. În timp ce unii s-au amuzat și au amintit că în străinătate și chiar și în orașele mari din țară școlile organizează deseori astfel de momente, alții au amintit despre regulamentul școlar și despre faptul că incidentul nu a fost unul organizat.

Părinții celor vizați au insistat chiar ca postarea să fie ștearsă, pe motiv că în prag de examen năzbâtia va avea consecințe nefavorabile pentru cei vizați.

Reacția școlii: „Au fost mustrați verbal”

În urma atacurilor emoționale aduse la adresa elevilor (...) este necesar să aduc lămuriri cu privire la cele relatate. Întâmplarea petrecută în școala noastră, la o clasă de-a VIII-a, este, desigur, ceva care ne-a surprins pe toți, pentru că elevii cărora le predăm zi de zi au în general o ținută decentă care nu seamănă cu cea de acasă, din perioada pandemiei. Totuși, o asemenea atitudine nu a putut rămâne fără urmări, motiv pentru care ne-am întrunit într-o ședință (...) și am stabilit că nu putem încuraja un comportament care dorește să sfideze regulile existente în unitatea noastră”, a comentat conducerea unității școlare în cauză.

Aceasta a pus gestul copiilor pe dorința lor de a se simți speciali, lideri, de a face lucruri inedite, pe seama curiozității specifice vârstei și a menționat și ce măsuri au fost luate: „Au fost mustrați verbal și li s-a pus în vedere că o astfel de abatere va fi sancționată pe viitor”.

De asemenea, s-a precizat că părintele fiecărui elev în parte a semnat Regulamentul de Ordine Interioară (ROI) al școlii, care le-a fost prezentat și explicat și copiilor.

„Indiferent de «trendurile» care există, considerăm că ținuta adecvată orelor de curs are legătură cu respectul, cu buna organizare și că ar trebui să fie privită cu seriozitate și responsabilitate”, a mai recunoscut conducerea unității de învățământ care a atras atenția că provocările internetului pot avea consecințe grave și a recomandat părinților să discute mai des cu copiii și să pună accent pe dezvoltarea lor emoțională, pentru a afla motivația fiecărui gest pe care îl fac.

„Și-au pus peste tricou o bluză în carouri. Da, au exagerat”

Părinții copiilor implicați în incident au recunoscut că aceștia și-au luat pijamalele pe ei la școală, nu înainte: „Și-au pus peste tricou o bluză în carouri. Da, au exagerat. Cum s-a observat la școală, s-au luat măsuri. Nu înțeleg de ce trebuie să facem atât tam-tam. Pe ei chiar îi afectează această postare. Haideți să ne gândim și la ei, vă rog... Direcțiunea nu avea cum să observe. Au venit îmbrăcați absolut normal la școală, iar in pauză și-au pus bluza în carouri pe ei. Asta a fost tot”.

S-au declarat convinși că scopul postării a fost unul de natură politică, împotriva conducerii școlii, un incident în care copiii, părinții și profesorii ar fi de fapt victime colaterale, deși ideea de a merge la școală cu pijamale le-a aparținut întrutotul elevilor.

„Cred că elevii s-au pus de acord, să facă tik-tok-uri în genul #nobackpackday”

„Cred că elevii s-au pus de acord să vină așa la școală, mai exact să se filmeze, făcut tik-tok-uri și toate cele, și au zis: băi, acasă nu mă trimite nimeni, că haine am pe mine, dacă veneam dezbrăcat era nasol! Și știu asta pentru că pe TikTok au circulat multe videoclipuri cu #nobackpackday unde, în loc de ghiozdan, copiii veneau cu tot felul de chestii în care să își pună cărțile, inclusiv uscător de rufe, găleată, roabă, etc.”, a remarcat unul dintre cei care a comentat postarea.

Pe TikTok există multe provocări, inclusiv de a merge la școală în pijamale. Incidentul nu este unul singular în România. Un astfel de eveniment, neorganizat, s-a înregistrat, spre exemplu, și în Constanța, în urmă cu un an.

A fost depusă chiar și o petiție online, pe site-ul cu aceeași denumire, care însă nu a strâns decât șase semnături. 

Cei mai mulți dintre cei care au ținut să-și exprime părerea despre incidentul de la școala de cartier din Râmnicu Vâlcea au considerat că se dă prea mult importanță unui astfel de moment, deși autorul postării a amintit că de la gesturi mărunte se ajunge la consum de droguri la un nivel alarmant în școli, la port de armă în rândul elevilor, la violuri și multe alte fapte extrem de grave, care se petrec și în unitățile de învățământ din Vâlcea tot mai des în ultima perioadă, la fel ca în toată țara. Toate acestea încalcă regulamentul de ordine internă. 

„Educația nu se mai face cu pumnul în gură și mâinile la spate. Protestează și ei”

„O mare crimă s-a comis, au purtat pijamale!... Copiii au vrut să se distreze, bucurându-se cât mai mult că sunt împreună, mai ales fiind clasa a VIII-a... Sugerez ca mascații să intre în casele copiilor implicați, să le fure pijamalele ca să nu mai facă asemenea fapte de neiertat... Comunismul și regulile lui stricte au trecut, copiii sunt creativi, iar educația nu se mai face cu pumnul în gură și mâinile la spate... Protestează și ei cum pot...”, au comentat internauții.

Până la această oră, Inspectoratul Școlar Vâlcea nu a avut nici o reacție pe această temă. 

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite