Semnal de alarmă tras de Dan Negru: „A rezistat sub trei asedii, pe tura noastră se prăbușește” VIDEO

0
Publicat:

Conacul Olănescu, cea mai veche clădire din Râmnicu Vâlcea, construcție din secolul al XVIII-lea, care a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcționalități, este lăsată de decenii în paragină.

Conacul Olănescu din Râmnicu Vâlcea printre cele mai vechi clădiri din țară
Ruinele celei mai vechi clădiri din Râmnicu Vâlcea Foto Salvați Conacul Olănescu

Înainte de a pleca în SUA, în ultimul său periplu prin țară, prezentatorul TV Dan Negru a făcut un popas la Râmnicu Vâlcea, reședința județului Vâlcea, unde a filmat ruinele unei clădiri istorice. Iar apoi a povestit pe pagina sa de Facebook, chiar înainte de Crăciun, de ce i-a suscitat interesul această construcție și totodată a tras și un semnal de alarmă.

Ruinele Conacului Olănescu (VEZI GALERIA FOTO și VIDEO) se află în curtea Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea. Parte esențială a «Ansamblului Inăteşti» - atestat de pe vremea lui Mircea cel Bătrân -, clădirea emblematică este cea mai veche din municipiul reședință de județ și printre cele mai vechi din țară, fiind ridicată în secolul al XVIII-lea.

Pe parcursul celor trei secole de existență a fost casă de stăreţie, închisoare, conac boieresc, comandament sovietic, muzeu, grădiniță, iar înainte de a fi lăsat în paragină a servit ca sediu al artiștilor plastici care în final l-au abandonat, de teamă să nu se prăbușească peste ei.

„E plină țara de clădiri, unele istorice care stau să se prăbușească

Incidentul la care face Dan Negru referire în preambulul filmării este cel petrecut la Odorheiu Secuiesc, județul Harghita, cu o săptămână înainte de Crăciun 2023, când peretele exterior al unui internat s-a prăbușit și a prins sub dărâmături mai mulți copii. Unul dintre ei, un elev care tocmai urma să împlinească 18 ani, a murit.

S-a prăbușit o clădire peste niște copii și, pe bună dreptate, toată lumea a vorbit despre asta. Dar e plină țara de ruine. E plină țara de clădiri, unele istorice, care stau să se prăbușească, așa cum e aceasta...”, și-a început omul de televiziunea prezentarea din video de pe pagina de Facebook.

Este nevoie de cel puțin 1,5 milioane de euro pentru reabilitare

„Am ajuns la Râmnicu Vâlcea și ruina aceasta este o clădire emblematică a orașului. Conacul Olănescu e cea mai veche clădire din oraș și printre cele mai vechi din țară. Clădirea aceasta a fost ridicată în secolul al VIII-lea (în secolul al XVIII-lea – n.red.) și pe tura noastră, uite, a ajuns în halul ăsta!”, și-a justificat prezentatorul TV demersul de a trage un semnal de alarmă.

În primăvara anului 2021, administrația publică locală anunța că are nevoie de 1,5 milioane de euro pentru salvarea monumentului istoric, motiv pentru care l-a plasat pe lista Companiei Naționale de Investiții pentru a fi reabilitat. Doar că în curând se vor împlini trei ani, timp în care autoritățile locale sau naționale nu au intervenit cu nimic, demersurile neconcretizându-se.

Între timp, și suma necesară pentru reabilitare, cel mai probabil s-a dublat.

„Pe tura noastră, uite-o, se prăbușește”

„Conacul Olănescu e foarte aproape de centrul municipiului Râmnicu Vâlcea, clădire emblematică pentru oraș. Așa cum intru eu înăuntru așa o pot face și copiii, oricine poate intra aici, oricine se poate răni aici, poate să-ți cadă o bârnă în cap. A fost de toate clădirea aceasta: a fost parte a mănăstirii (Schitul Inătești, cu toate clădirile sale printre care și conacul, a aparținut celei mai vechi așezări mănăstirești din Oltenia, Mănăstirea Cozia - n.red.), a fost conac boieresc, după secularizarea mănăstirilor de Cuza, a fost muzeu de artă medievală, a fost sediu al comenduirii armatei (în 1944 a fost sediu pentru conducerea trupelor Armatei Roşii - N.R.), și astăzi este o paragină. Este un pericol pe lângă care poate oricine să treacă. Interesant este că până și Nicolae Iorga a ținut ca această clădire să intre în patrimoniul național cultural”, a mai povestit Dan Negru, în speranța că autoritățile vor lua în sfârșit măsuri pentru salvarea monumentului istoric.

„Clădirea aceasta a rezistat sub trei asedii: otomanii, austriecii și comuniștii! Pe tura noastră, uite-o, se prăbușește!”, a mai semnalat prezentatorul TV. 

Patrimoniu public lăsat în paragină

Se cuvine să mai adăugăm faptul că, pe vremea când era președinte al Monumentelor Istorice, în perioada interbelică, Nicolae Iorga a propus exproprierea conacului și a bisericii fostului schit în beneficiul statului, dar s-a renunțat la idee, în favoarea bisericii, cu condiția ca ambele clădiri, despărțite doar de câțiva metri distanță, să fie consolidate.

După anii 2000, conacul, care a fost ultima dat renovat secolul trecut, a revenit în patrimoniul public, doar că a fost intens disputat în instanță pentru dreptul de proprietate, iar din 2017 a fost lăsat de izbeliște, transformându-se într-o ruină.

De fiecare dată când se apropie alegerile electorale, candidații menționează această clădire istorică în discursurile lor și promit că îi vor schimba destinul. Chiar și actualul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, a promis că nu va lăsa să dispară această clădire, dar deși se pregătește pentru al cincilea mandat, nu a reușit să-și concretizeze spusele.  

În noiembrie 2023, o campanie Declic anunța că un proiect de lege ar putea salva în fiecare an 100 de monumente aflate pe punctul de a se prăbuși, dar că în mod inexplicabil există politicieni care se opun acestei inițiative: „Semnează și tu petiția, spune-le parlamentarilor să aprobe acest proiect! Nu putem lăsa cele mai valoroase clădiri de patrimoniu să moară”.

Legat de acest subiect, directorul Direcției de Cultură Vâlcea, prof. dr. Florin Epure a recunoscut: „Vâlcea este printre județele cu cele mai multe monumente istorice, dar și cu foarte multe probleme de conservare-restaurare! Conacul Olănescu, simbol al Râmnicului de altădată, din păcate, este de multă vreme în colaps!”.

Martor tăcut al secolelor trecute, Conacul Olănescu din Râmnicu Vâlcea are toate șansele să se numere printre clădirile istorice șterse de pe suprafața țării. Nu de alta, dar terenul pe care este amplasat e vânat de dezvoltatorii imobiliari care construiesc intens în zonă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite