Topul plantelor care ne ajută să dormim mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriana luptă eficient împotriva insomniilor FOTO: pixabay.com
Valeriana luptă eficient împotriva insomniilor FOTO: pixabay.com

Fie din cauza stresului, fie din motive medicale, din ce în ce mai mulţi oameni au probleme cu somnul, insomniile ajungând adesea să le afecteze activitatea profesională. Există mai multe plante ce înlocuiesc cu succes somniferele şi ne ajută să avem un somn mai bun.

După cum spune doctorul Raluca Mihăescu, specialist în Medicină Internă, ”lipsa somnului are repercusiuni rapide supra sănătăţii. După mai multe nopţi nedormite sau cu mai puţin de şase ore de somn pe noapte se remarcă dificultăţi de concentrare, de memorie şi o stare psihică proastă şi, pe termen mai lung, scăderea imunităţii, hipertensiune, diabet, luare în greutate, vulnerabilitate la stres şi depresie. Atunci apare cercul vicios deoarece anxietatea şi depresia se află la originea insomniilor în jumătate dintre cazuri.

Una dintre plantele ce ne ajută să dormim mai bine este floarea pasiunii. ”Este un remediu delicat, acţionând foarte eficient mai ales în cazul insomniilor declanşate de anxietate. Se beau trei căni de infuzie pe zi, preparată din două linguriţe de plantă la 200 de ml de apă fierbinte”, spune fitoterapeutul Ionela Stan.

O plantă foarte cunoscută pentru tratarea tulburărilor de somn este valeriana (Valeriana officinalis), care este folosită încă din antichitate. Valeriana acţionează ca antidepresiv sau împotriva anxietăţii şi, în doze mai mari, funcţionează ca somnifer şi sedativ. Se recomandă în special în cazul problemelor la adormit din cauza anxietăţii sau a stresului prelungit. Efectele valerianei sunt vizibile după cel puţin două săptămâni. Se poate consuma sub formă de ceai — două, maximum trei ceşti seara — sau pastile, gustul ei fiind însă unul neplăcut.

Hameiul este şi el o plantă folosită cu succes pentru un somn bun şi odihnitor. Poate fi consumat ca ceai, în formă de pastile. De obicei se folosesc conurile de hamei pentru că acestea conţin un ulei esenţial cu efect sedativ şi hipnotic foarte parfumat.

Şi teiul este o plantă eficientă împotriva insomniilor. Ceaiul de tei influenţează sistemul neurovegetativ, inima şi sistemul vascular arterial. Are acţiune hipnotică, sedativă şi calmantă.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite