FOTO VIDEO Cioacă, 15 ani şi 8 luni de închisoare: „Mi-e ruşine că trăiesc în România. V-am pupat!“. Mama Elodiei: „Merita închisoare pe viaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Cioacă, dus de poliţişti la Penitenciarul Colibaşi. FOTO: Mediafax
Cristian Cioacă, dus de poliţişti la Penitenciarul Colibaşi. FOTO: Mediafax

Cristian Cioacă a fost condamnat definitiv, miercuri, de Curtea de Apel Piteşti, la 15 ani şi opt luni de închisoare pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu, dispărută în urmă cu şapte ani, pedeapsa fiind mai mică decât cea dată de Tribunalul Argeş, de 22 de ani de închisoare.

UPDATE ORA 17.40 După aflarea sentinţei definitive de astăzi, Emilia Ghinescu, mama Elodiei, a declarat, pentru ”Adevărul”: „Mi-a omorât fiica şi i-a batjocorit cadavrul. Merita o pedeapsă mult mai mare. Mi-am pierdut copilul din cauza lui. A fost totul premeditat, merita o pedeapsă pe viaţă sau cel puţin 25 de ani de închisoare. Pentru mine e un coşmar care nu se mai termină de şapte ani. Nu am un mormânt, o cruce, unde să-mi plâng copilul. Nu ştiu unde este Elodia. Dacă ar fi găsită şi am putea să o îngropăm, ne-ar mai alina puţin suferinţa. Este îngrozitor, mai ales că ştim că nu o vom mai vedea niciodată pe Elodia!”. 

UPDATE ORA 17.10: Cristian Cioacă a ieşit, în urmă cu câteva momente, din apartamentul său din Piteşti, însoţit de poliţişti. Ultimele lui cuvinte în libertate, adresate jurnaliştilor, înainte să intre în duba Poliţiei, au fost: ”V-am pupat! Asta nu se termină aici!”. Oamenii legii îl conduc pe Cioacă la Penitenciarul Colibaşi. După ce a ieşit din blocul său, situat lângă sediul Poliţiei Municipale Piteşti, vecinii lui Cioacă au fost singurii care au declarat că ucigaşul Elodiei este nevinovat: ”Iar l-au luat pe vecinu? Lasă că iese el şi de data asta din puşcărie, că este nevinovat.”

Judecătorii Curţii de Apel Piteşti l-au condamnat, astăzi, după mai multe amânări, pe poliţistul Cristian Cioacă la 15 ani şi 8 luni de închisoare. Cristian Cioacă nu s-a prezentat la pronunţarea sentinţei de astăzi care este definitivă. Poliţistul trebuie să se prezinte la poliţie pentru a fi transferat la penitenciar. El nu a mai fost condamnat pentru omor calificat şi profanare de morminte, încadrarea juridică fiindu-i schimbată în lovituri cauzatoare de moarte.

Din acest motiv, sentinţa primită astăzi este cu şapte ani mai mică decât cea dată de magistraţii de la Tribunalul din Piteşti care îl condamnaseră pe Cioacă la 22 de ani de închisoare. Practic Cioacă va mai asta la puşcărie 13 ani deoarece aproape doi a stat deja în arest. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea Cristian Cioacă trebuie să mai plătească daune de 150.000 de euro mamei Elodiei. 130.000 de euro fiului său Patrick şi 100.000 de euro fratelui Elodiei. Cuantumul este mult mai mic decât ceea ce solicitase familia Elodiei, respectiv 5 milioane de euro. 

la câteva minute după pronunţarea judecătorilor Curţii de Apel Piteşti, Cristian Cioacă, care nu s-a prezentat la termenul final de astăzi, s-a rezumat să le declare jurnaliştilor, din faţa blocului său: ”Mi-e ruşine că trăiesc în România”. În jurul orei 17.00, poliţiştii ajunseseră deja în apartamentul lui Cristian Cioacă, aşteptând ca acesta să îşi facă bagajele şi să-l ducă la puşcărie. 

La rândul ei, Crina Radu, avocata familiei Ghinescu, s-a declarat indignată de decizia magistraţilor: ”Sunt total nemulţumită de de aceast decizie. Nu maă aşteptam să fie schimbată încadrarea, din omor calificat în lovituri cauzatoare de moarte. Despăgubirile băneşti sunt mai mari decât la decizia precedentă. Ne gândim, însă, să depunem plângeri penale pe numele judecătorilor”.

Cât primeşte despăgubire familia Elodiei

Judecătorii de la Curtea de Apel Piteşti au mai decis astăzi, 18 iunie 2014, şi despăgubirile pe care Cristian Cioacă trebuie să le plătească familiei Elodiei. Astfel, mama Elodiei, Emilia Ghinescu, are de primit de la Cioacă despăgubiri în valoare de 150.000 de euro. Patrick, copilul minor al Elodiei şi al lui Cioacă, trebuie să primească de la tatăl lui, condamnat la închisoare, despăgubiri în valoare de 130.000 de euro. Cea mai mică despăgubire stabilită de magistraţii din Piteşti, 100.000 de euro, va ajunge la Robert Ghinescu, fratele Elodiei. 

image

Cristian Coacă şi avocata Elodia Ghinescu, în ziua în care s-au căsătorit. FOTO: Arhivă personală

Urmele de sânge i-au pecetluit soarta lui Cioacă

Probele criminaliştilor, prelevate chiar din locuinţa Elodiei şi a lui Cristian Cioacă, îl indică pe poliţist responsabil de uciderea avocatei şi tranşarea acesteia. Probe de sânge - identificate cu un aparat special, Crime Light - prelevate de sub zugrăveala apartamentului (sechestrat de anchetatori după ce l-au pus sub acuzare pe Cioacă-n.r.) au fost expertizate, stabilindu-se că grupa sanguină aparţine Elodiei. Poliţistul Cristian Cioacă a făcut mai mulţi paşi greşiţi care i-au determinat pe anchetatori să-l suspecteze. Primul pas suspect de Cioacă după dispariţia Elodiei a fost să schimbe yala la apartament şi să ceară ca soţia să fie scoasă de la întreţinere. Al doilea pas suspect este anunţarea dispariţiei Elodiei abia în 5 septembrie, la şase zile după dispariţie. Două zile mai târziu a reclamat o inundaţi în apartament, dar specialistului i s-a părut că robinetul a fost smuls intenţionat din perete. În schimb perdeaua de la duş fusese schimbată şi lipseau şi câteva prosoape. Cioacă a picat şi testul poligraf la mai multe întrebări cruciale.

Un alt semn de alarmă a fost dispariţia unui cuţit de bucătărie din locuinţă. La percheziţiile din septembrie 2007 anchetatorii au găsit mai multe urme de sânge în baie şi în dormitor. Locaţia stropilor i-a făcut pe anchetatori să creadă că Cioacă a lovit-o pe Elodia, iar acesta ar fi decedat, după ce în cădere s-ar fi lovit de un corp dur.

Şi în maşina lui Cioacă s-au găsit urme de sânge, iar analizele au arătat că este al Elodiei.
Au urmat apoi lucrurile găsite într-o râpă dintre Poiana Braşov şi Râşnov. O uniformă de poliţist, cutia de ceramică în care Elodia îşi ţinea bijuteriile, sticle de parfum de damă, reviste, mănuşi chirurgicale. Pe cămaşa de poliţist găsită în râpă apare AND-ul lui Cioacă.

/strong>

 

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite