FOTO VIDEO Concluzia criminaliştilor: Petele de sânge sunt identice cu profilul genetic al Elodiei Ghinescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Cioacă a ajuns la Curtea de Apel Piteşti        Foto Laurenţiu Ionescu
Cristian Cioacă a ajuns la Curtea de Apel Piteşti        Foto Laurenţiu Ionescu

Opt ore! Atât a durat, marţi, şedinţa de judecată în procesul în care poliţistul Cristian Cioacă este acuzat că şi-a omorât soţia, avocata Elodia Ghinescu. Magistraţii de la Curtea de Apel Piteşti au audiat doi martori importanţi, fiind vorba de experţi din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală Mina Minovici şi respectiv Institutului Naţional de Criminalistică.

Cei doi martori audiaţi ar putea face lumină în dosarul judecat de magistraţii de la Curtea de Apel Piteşti, în care, Cristian Cioacă este acuzat că şi-ar fi omorât soţia, în anul 2007. Comisarul şef Romică Potorac, director adjunct al Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, şi doctorul Ligia Barbarii, medic legist în cadrul I.N.M.L. Mina Minovici au punctat, sub jurământ, chestiuni importante, care pot atârna greu la dosar. 

Pe deoparte, comisarul Potorac a spus că petele de sânge găsite în apartamentul familiei Cioacă-Ghinescu, din Braşov, aparţin Elodiei Ghinescu, în timp ce medicul Barbarii i-a întărit spusele prin declaraţia dată în faţa judecătorilor: ”În 2012 am făcut o analiză genetică la grinda de susţinere a podelei unde am identificat sânge uman, urma fiind de aproximativ 2 centimetri şi jumătate, maxim 4 centimetri. Nu am găsit urme mari de sânge.Un test genetic are succes în cazul firelor de păr atunci când acesta are bulb, dar poate avea precizie şi dacă este rupt şi firul nu mai are bulb. Dar, genotiparea se poate face când avem un smoc de păr, chiar dacă acesta a fost rupt.”, a spus medicul Ligia Barbarii.

Ore în şir, comisarul şef Romică Potorac a răspuns atât întrebărilor adresate de către magistraţi, cât şi celor venite din partea avocaţilor. Întrebat de câţi marker era nevoie să identifice în probele de sânge prelevate din apartamentul familiei Cioacă, pentru a stabili profilul genetic al Elodiei Ghinescu, acesta a răspuns: ”Pentru a identifica profilul genetic avem nevoie de 7 markeri. În această cauză ne-am raportat la 16 markeri, ceea ce a condus sigur la identificare. Totul este cert. Nu există niciun dubiu pentru că orice se efectuează asupra probei se înregistrează într-un sistem informatic şi apoi este validat de către cel puţin doi experţi. Probele au fost prelevate corespunzător. Obiectele respective au fost prelevate corespunzător, ceea ce exclude contaminarea acestora. ” De asemenea, expertul criminalistic a spus că urmele de sânge dispar după zeci de ani şi a lăsat să se înţeleagă faptul că dacă ar fi încercat, Cristian Cioacă, să le şteargă, nu ar fi reuşit. 

”Sângele se absoarbe în vopsea şi nu ar putea fi spălat în totalitate, putând fi prelevate probe. Şi al doilea aspect, dacă urma nu ar fi spălată şi s-ar da cu un strat de vopsea, sângele se conservă ca un sandwich, rămâne intact. Urma poate rezista zeci de ani. ” Din declaraţiile martorului reiese clar faptul că atât firele de păr cât şi petele de sânge sunt identice cu profilul genetic al Elodiei Ghinescu.”Din apartamentul familiei Cioacă s-au ridicat majoritar urme şi minoritar microurme. Pe peretele din apartamentul familiei Cioacă a fost sânge uman. În 2012, când s-a făcut recercetarea apartamentului, am participat la faţa locului şi am identificat urme de sânge sub plinte, puşumea...Am ridicat probe şi de acolo de unde s-a scurs sânge, între perete şi plintă. În cazul firului de păr, proba este certă. Rezultatul s-a bazat pe identificarea celulelor epiteliale, exeistente pe toată suprafaţa firului de păr. În cazul de faţă, firul de păr era căzut şi nu avea bulb, semn că nu a fost smuls. ”, a mai declarat Romică Potorac.

Avocata lui Cioacă, Maria Vasii, a cerut o nouă expertiză medico-legală, probă care a fost admisă de instanţa de judecată. Cu alte cuvinte, până la data de 20 mai, când a fost stabilit următorul termen, la dosar trebuie să sosească un nou raport întocmit la INML Mina Minovici, raport care să reevalueze rezultatele probelor.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite