Cristian Cioacă a fost condamnat la 15 ani şi opt luni de închisoare pentru uciderea Elodiei. Sentinţa este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Cioacă şi-a susţinut mereu nevinovăţia. FOTO Mediafax.
Cristian Cioacă şi-a susţinut mereu nevinovăţia. FOTO Mediafax.

Magistraţii Curţii de Apel Piteşti s-au pronunţat astăzi în dosarul în care Cristian Cioacă este acuzat de omor, el fiind condamnat definitiv la 15 ani şi opt luni de închisoare pentru uciderea soţiei sale, avocata Elodia Ghinescu.

Cristian Cioacă nu s-a prezentat la pronunţarea sentinţei de astăzi care este definitivă. Poliţistul trebuie să se prezinte la poliţie pentru a fi transferat la penitenciar. El nu a mai fost condamnat pentru omor calificat şi profanare de morminte, încadrarea juridică fiindu-i schimbată în lovituri cauzatoare de moarte.

Din acest motiv, sentinţa primită astăzi este cu şapte ani mai mică decât cea dată de magistraţii de la Tribunalul din Piteşti care îl condamnaseră pe Cioacă la 22 de ani de închisoare. Practic Cioacă va mai asta la puşcărie 13 ani deoarece aproape doi a stat deja în arest. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea Cristian Cioacă trebuie să mai plătească daune de 150.000 de euro mamei Elodiei. 130.000 de euro fiului său Patrick şi 100.000 de euro fratelui Elodiei. Cuantumul este mult mai mic decât ceea ce solicitase familia Elodiei, respectiv 5 milioane de euro. 

la câteva minute după pronunţarea judecătorilor Curţii de Apel Piteşti, Cristian Cioacă, care nu s-a prezentat la termenul final de astăzi, s-a rezumat să le declare jurnaliştilor, din faţa blocului său: ”Mi-e ruşine că trăiesc în România”. În jurul orei 17.00, poliţiştii ajunseseră deja în apartamentul lui Cristian Cioacă, aşteptând ca acesta să îşi facă bagajele şi să-l ducă la puşcărie.  lui Cristian Cioacă este singurul pe rolul Completului Amânări Pronunţare, conform informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată din Argeş. 

Instanţa de apel a amânat deja de trei ori pronunţarea în acest dosar, mai întâi pe 20 mai, când s-a încheiat cercetarea judecătorească în cauză, apoi pe 27 mai, iar ultima dată pe 4 iunie, când a fost stabilit noul termen. 

Completul de judecată a finalizat, încă din 11 februarie, audierea martorilor din dosar. Au mai fost audiaţi ulterior mama şi fratele Elodiei, Emilia şi Robert Ghinescu, în calitate de părţi civile, ei apreciind la cinci milioane de euro despăgubirile pe care i le solicită inculpatului.

Cristian Cioacă a fost eliberat pe 14 februarie din Penitenciarul Colibaşi, după ce completul de divergenţă al Curţii de Apel Piteşti a admis înlocuirea măsurii arestării preventive cu controlul judiciar, el reluându-şi activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş. 

El a fost condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenţie.Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de toate părţile implicate. 

Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, precum şi de procurori.Inculpatul a fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro. 

Cioacă a fost obligat şi la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007. Cristian Cioacă s-a aflat în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012 până pe 14 februarie 2014.

PiteştiPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite