Vânător salvat în ultima clipă din ghearele unui urs tranchizilat. Animalul a fost ucis cu două focuri de armă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un caz neverosimil s-a petrecut în Neamţ, un vânător fiind salvat din ghearele unui urs tranchilizat. Animalul prins într-un gard a fost împuşcat cu două focuri de armă de către un coleg al victimei.

Ursul a rănit grav un vânător FOTO Primaria Poiana Teiului
Ursul a rănit grav un vânător FOTO Primaria Poiana Teiului

„La ora 23.28, a fost semnalată prezenţa unui urs în satul Dolheşti, comuna Pipirig. A fost transmis mesaj ROALERT. La ora 07.10 a fost semnalată prezenţa unui urs în satul Săvineşti, comuna Poiana Teiului“. Acestea sunt precizările Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, despre cele petrecute noaptea trecută şi în dimineaţa zilei de 5 august 2023.

Numai că, în cazul de la Poiana Teiului, localitate aflată la poalele Ceahlăului, situaţia avea să degenereze, o persoană fiind atacată şi rănită de sălbăticiunea coborâtă în sat. Animalul rămăsese captiv în sârmele dintr-un gard, astfel că a fost constituită o echipă de intervenţie, pentru a decide ce este de făcut.

S-a decis tranchilizarea animalului, urmând ca el să fie eliberat când nu mai constituia un pericol. Totul a decurs conform planului, dar după ce ursul a fost adormit, lucrurile au degenerat. În momentul în care un vânător s-a apropiat pentru a tăia sârmele în care era încurcat exemplarul, acesta s-a trezit şi a atacat.

Prezenţă de spirit a avut un coleg al celui aflat în primejdie de moarte, care a tras un foc de armă spre urs. Nu l-a ucis din prima încercare, a doua fiind mortală. Victima a suferit leziuni grave pe mâini, torace şi picioare, fiind transportată de echipajul medical prezent la Poiana Teiului la Spitalul Orăşenesc din Târgu Neamţ.

„Dorm noaptea cu toporul la cap şi drujba la uşă“

„Am mers acolo cu membrii comisiei şi s-a constatat că ursul era prins într-un gard. Medicul veterinar a tranchilizat ursul, iar când s-a considerat că este adormit s-a încercat eliberarea. Şi-a revenit şi a atacat vânătorul care efectua procedura. Un alt vânător a tras două focuri de armă, ursul fiind ucis“, a declarat Ana Ancuţa, primarul de la Poiana Teiului.

De ceva vreme, oamenii din satele comunei Poiana Teiului sunt terorizaţi de sălbăticiunile care intră prin gospodării, mai ales noaptea, ucigând animalele crescute de localnici. În doar câteva săptămâni, au fost în jur de cinsprezece atacuri, astfel că, la sfârşit de iulie 2023, s-a cerut derogare de la Ministerul Mediului pentru împuşcarea a patru urşi.

La Poiana Teiului, pe două fonduri de vânătoare, sunt identificate şi monitorizate circa 37 de exemplare de urs brun, cu mult decât ar fi normal. Dintre ele, patru masculi (pentru ei s-a cerut împuşcarea) şi o ursoaică cu doi pui au creat distrugeri sau au atacat animale din gospodăriile populaţiei.

Cât despre starea de spirit din comună, iată de spun sătenii, reţelele de socializare. Petrică Timariu: „În fiecare dimineaţă auzim de două, trei gospodării în care au acţionat urşii. Noaptea trecută (23/24 iulie - n.red.) au fost patru atacuri. Oamenii sunt terorizaţi. Durează foarte mult până când se iau măsuri. Dacă am lua noi măsuri împotriva urşilor care ucid, a doua zi ar fi toată televiziunea, ecologiştii şi ONG-urile călare pe noi... că să ia măsuri împotriva noastră“.

Ursul a fost ucis după atac FOTO Primăria Poiana Teiului
Ursul a fost ucis după atac FOTO Primăria Poiana Teiului

Săteanul continuă, scriind că tare ar vrea ca ong-iştii să locuiască la munte, să crească vite, să constate cât de grea este această îndeletnicire, o importantă sursă de venit, şi să vadă cum munca lor se duce pe Apa sâmbetei într-o noapte din pricina urşilor.

Elocvent este şi un scurt comentariu postat de Gheorghe Ferestaoariu: „Dorm noaptea cu toporul la cap şi drujba la uşă“.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite