Azilele groazei. La „Bella Vita“ din Neamţ, cu trai de coşmar: nereguli grave, amenzi uriaşe şi delapidare

0
Publicat:

Autoritățile din Neamț care au făcut controale după dezvăluirilor privind azilele groazei au descoperit o serie de nereguli grave. Astfel, la centrul „Bella Vita“, bătrânii aveau, în realitate, un trai de coșmar. Sunt inclusiv acuzații de delapidare, fiind date amenzi uriașe în acest caz

La centrul de ocrotire au fost constatate deficienţe FOTO Prefectura Neamţ
La centrul de ocrotire au fost constatate deficienţe FOTO Prefectura Neamţ

În Neamţ, au continuat controalele în instituţiile sociale de îngrijire a bătrânilor şi copiilor, abateri nenumărate fiind descoperite la cel administrat de Asociaţia „Bella Vita“, un ONG din Roman, centru care funcţiona neacreditat, fără licenţă şi autorizaţie sanitară de funcţionare.

Aici erau găzduite 12 persoane cu dizabilităţi, dar în condiţii care nu respectau normele. Amenzile aplicate pentru nenumăratele abateri constatate s-au ridicat la 122.000 de lei, beneficiarii ajungând la spital ca medicii să constate starea lor de sănătate. Bătrânii au fost apoi relocaţi în alte instituţii de ocrotire.

În urma verificărilor, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru delapidare, lucru ce ar demostra că banii luaţi de la pacienţi ar fi fost folosiţi în alte scopuri.

„A fost solicitată prezenţa unui medic şi a unui psihiatru pentru evaluarea celor 12 persoane vârstnice. S-a luat măsura ca şase dintre beneficiari să fie transportaţi la Spitalul de Urgenţă Roman, pentru evaluări medicale amănunţite, urmând ca şi celeilalți să fie transportați la aceeaşi unitate spitalicească“, se arată într-un comunicat din 1 august, semnat de prefectul Adrian Niţă.

Cea mai mare sancţiune, 50.000 de lei

La verificările efectuate la centrul „Bella Vita“, din Roman, la care au participat reprezentanţii mai multor instituţii, s-a constatat că nu exista registru unic de control, furnizorul de servicii nu era acreditat, iar personalul de specialitate, de îngrijire, asistenţă şi cel auxiliar nu răspunde cerinţelor din standardul minim de calitate corespunzător serviciului social prestat.

Bolnavii nu aveau spațiul prevăzut în camere FOTO Prefectura Neamț
Bolnavii nu aveau spațiul prevăzut în camere FOTO Prefectura Neamț

Alte abateri au fost că nu se asigurau programe de recuperare şi reabilitare în scopul menţinerii sau ameliorării autonomiei funcţionale a beneficiarului, spaţiul era necorespunzător nevoilor bolnavilor, care trebuie să fie de minimum 6 metri pătraţi, nu exista regulament de organizare şi funcţionare, și nici cod de etică, iar în plus nu erau asigurate spaţii igienico-sanitare suficiente, accesibile, funcţionale şi confortabile.

Cea mai mare amendă a fost de 50.000 de lei, fiind aplicată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu.

Administratorul azilului trebuie să facă demersurile necesare pentru obţinerea certificatului de acreditare până la data de 31 august, iar cele pentru licenţa de funcţionate trebuie finalizate până la sfârşitul lunii septembrie a acestui an.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite