Grădina Zoo dintr-un parc vechi de un secol, „închisă“ de o ursoaică traumatizată. Cum va arăta locul în scurt timp FOTO

0
Publicat:

Istoria grădinii zoo din Piatra Neamţ, care se afla într-un parc vechi de un secol, s-a încheiat acum câţiva ani, ea fiind „închisă“ de o ursoaică captivă aici. Edilii au început un proiect de reabilitare.

Ina este acum la Sanctuarul de la Zărnești FOTO Facebook
Ina este acum la Sanctuarul de la Zărnești FOTO Facebook

Primăria Piatra Neamţ a anunţat, în urmă cu câteva zile, că a fost semnat contractul de execuţie a lucrărilor la Grădina Publică „Nicu Albu“, proiectul fiind în valoare de 5.272.342 de lei. Este vorba despre incinta care găzduia parcul zoologic, loc emblematic în oraş, pe care actualul edil, Andrei Carabelea, l-a închis în anul 2021.

Zoo a fost închisă după o consultare publică şi cu votul consilierilor locali, iar puţinele animale rămase, pentru a nu suferi, au fost relocate prin ţară. Se petrecea acest lucru pentru că în spaţiul public apăruse un filmuleţ cu o ursoaică captivă, Ina, care stătuse 20 de ani aici. După ce a fost trimisă la Sanctuarul de la Zărneşti, ursoaica Ina continua să se învârtă în cerc, la fel cum făcea în micul spaţiu de la Zoo Piatra Neamţ.

„Am semnat contractul de execuţie a lucrărilor, care are o durată de 12 luni. A fost un drum anevoios, din motive care nu au ţinut de noi, contestaţii la licitaţie şi proceduri de soluţionare ce au durat mai mult decât ne-am fi dorit. Vom monitoriza lucrările, pentru că e un proiect de reabilitare foarte important, cu valoare atât istorică, dar mai ales sentimentală pentru pietreni“, a declarat primarul Andrei Carabelea.

Grotele urșilor vor fi reamenajate FOTO Facebook
Grotele urșilor vor fi reamenajate FOTO Facebook

Acum doi ani, decizia desfiinţării menajeriei din oraşul de sub culmea împădurită Pietricica a stârnit vii polemici, unii fiind pro, alţii contra, vorbindu-se de interese imobiliare, locaţia fiind situată pe strada Ştefan cel Mare, un cartier numai cu vile şi case ridicate într-o zonă liniştită, în imediata apropiere a pădurii de pe dealul Cozla.

La acea vreme, administraţia a transmis că nu era vorba despre niciun interes, ulterior fiind prezentate imagini despre cum va arăta noua Grădină Publică „Nicu Albu“ (un primar vizionar al urbei, de la 1900), care se vrea a fi un loc al comunităţii, prin remodelarea spaţiului existent, Se estima că lucrările se vor termina în toamna acestui an, dar termenul a fost decalat pentru 2024.

Parcul Cozla, realizat doar cu lopata şi târnăcopul

Conform proiectului la care vor începe lucrările în scurt timp, se va amenaja un amfiteatru (care va găzdui spectacole estivale, prezentări de film, etc), ateliere de creaţie, zonă pentru expoziţii şi multe locuri de joacă. Fosta cuşcă a urşilor va fi transformată într-un element arhitectural al memoriei, făcând o trimitere la precedenta funcţiune a spaţiului.

Proiectul prevede construirea unui amfiteatru FOTO Facebook
Proiectul prevede construirea unui amfiteatru FOTO Facebook

Intenţia este de a se construi un monument al „Ursului“, o siluetă stilizată realizată din barele fostelor cuşti unde erau expuse sălbăticiunile. Va fi păstrată grota animalelor, inclusiv un bazin de apă în care, vara, se scăldau animalele. În grădină se vor organiza spectacole în aer liber, expoziţii de fotografie, plus zone cu caracter recreaţional.

Amenajarea Parcului Cozla din Piatra Neamţ, în arealul căruia avea să se înfiinţeze grădina zoologică, a fost gândită pentru a înlătura efectele unui grav fenomen natural. În anul 1897, după o lungă perioadă de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare.

Detalii despre acele vremuri au fost prezentate într-o carte de amintiri de către Dimitrie Hogea, fost primar: „În noaptea de 30/31 mai 1897, în urma unor ploi mari, muntele a început să se surpe chiar din vârf, alunecând încet devale, acoperind sub el toate locuinţele. Când am văzut acest dezastru, un spectacol jalnic ni s-a înfăţişat ochilor: muntele surpat forma uriaşe crăpături, râpi şi prăpăstii adânci şi o enormă masă de pământ, amestecat cu stânci şi arbori desrădăcinaţi, mânaţi la vale“.

Timp de patru ani, situaţia nu a fost schimbată în vreun fel, dar asta până în primăvara anului 1901, atunci când la conducerea urbei a ajuns Nicu Albu, primarul care a avut în plan să înlăture ameninţarea naturii. Aşa se face că Parcul Cozla a fost inaugurat pe 15 august 1904, de Sfânta Maria, după ce edilul - deputat, prefect şi apoi primar - a avut ideea realizării unei mari grădini publice.

Intrarea în Parcul Cozla, imagine de epocă FOTO Facebook
Intrarea în Parcul Cozla, imagine de epocă FOTO Facebook

Lucrările s-au efectuat doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea de brazi şi alţi arbori aduşi din zona Sinaia, construirea drumului cu pietre de bazalt (dăinuie şi acum), ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.

Nicu Albu, prefect fiind la acea vreme, a introdus telefonul în tot Neamţul, iar ca primar s-a implicat în construirea, alinierea străzilor, trotuarelor, canalelor și aducţiunii de apă potabilă.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite