Un fost comisar de Poliție, aflat în puşcărie deoarece a luat mită, are de primit despăgubiri importante

0
Publicat:

Un fost comisar de la Poliţia Neamţ, aflat în puşcărie deoarece a luat mită, trebuie să primească mari despăgubiri. Decizia a fost luată de magistraţii de la Curtea de Apel Bacău, într-un alt caz.

Fostul polițist este acum în detenție FOTO Roman24
Fostul polițist este acum în detenție FOTO Roman24

Iulian Cloşcă, care este în detenţie de la începutul acestui an, după ce a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru șpagă, trebuie să primească despăgubiri de 400.000 de lei. Suma nu provine din cazul din 2019, în care a luat mită un ceas inteligent de la patronul unei firme de taximetrie, ci din altul.

De la începerea anchetei în speţa de corupţie, fostul ofiţer de la Roman s-a pensionat, implicându-se într-o afacere, o fermă agro-zootehnică într-un sat din apropierea oraşului menţionat. Dar, în noaptea de 19/20 decembrie 2021, un individ care se adăpostise într-o anexă a fermei a fumat şi a aruncat chiştocul aiurea, provocând un incendiu.

Cercetările în dosarul de distrugere au arătat că dezastrul a fost provocat în mod neintenţionat, de către un localnic. Cu acest lucru nu a fost de acord păgubitul, susţinând că nu acesta era autorul, a fost vorba de o acţiune intenţionată, descoperind urme de cauciucuri în zona incendiului şi că el a pornit din altă parte, nu în cea stabilită.

„Se mai constată că incendiul a cuprins material uşor inflamabil (depozit de furaje uscate) ce a condus la propagarea cu uşurinţă şi rapiditate, dar şi că la faţa locului nu au fost identificate niciun fel de materiale sau urme care ar fi servit la provocarea intenţionată a incendiului“, se arată în motivarea sentinţei din dosarul de distrugere.

În acest caz a avut loc şi o reconstituire, dar concluziile cercetărilor nu au fost schimbate. Autorul infracţiunii, Constantin Ciubotariu, a fost găsit vinovat de distrugere din culpă, primind, la Judecătoria Roman, o amendă penală de 1.800 de lei şi obligat la plata unor daune de 400.000 de lei către păgubit, fostul poliţist.

Iulian Cloşcă a contestat decizia primei instanţe, iar speţa a ajuns la Curtea de Apel Bacău. Recent, acţiunea acestuia a fost respinsă ca fiind netemeinică, iar hotărârea a devenit definitivă. Este foarte probabil ca fostul ofiţer să nu-şi recupereze paguba suferită, deoarece autorul este o persoană cu venituri extrem de modeste.

În dosarul luării de mită, comisarul primise, în septembrie 2021, la Tribunalul Neamţ, 3 ani de detenţie, dar Curtea de Apel Bacău a mai adăugat 1 an, pe 9 ianuarie 2023, considerând că inculpatul ar fi împiedicat aflarea adevărului, a propus în apărare un martor despre care ştia că este decedat şi că ar fi încercat să influenţeze alţi martori din cauză.

Iulian Cloşcă lucra în cadrul Serviciul Rutier şi a fost trimis în judecată pentru că a primit şpagă un ceas inteligent, în valoare de  1.500 de lei, de la patronul unei firme de taximetrie din Roman. Ar mai fi trebuit să primească şi un telefon mobil performat, pentru a nu-i sancţina pe şoferii de la respectiva societate, dacă săvârşeau abateri la regimul circulaţiei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite