Uluitorul motiv pentru care şpaga „în natură” confiscată de la un medic din Neamţ nu a putut fi vândută de Fisc

0
Publicat:

Şpaga primită de un medic din Neamţ, care este judecat pentru corupţie, alături de mai mulţi colegi, nu a putut fi vândută de Fisc, un uluitor motiv fiind constatat de magistraţii de la Tribunal, o decizie în acest sens fiind pronunţată de judecători zilele trecute.

La Spitalul Județean Neamț, cazuri de corupție au fost destule FOTO Dan Sofronia
La Spitalul Județean Neamț, cazuri de corupție au fost destule FOTO Dan Sofronia

În august 2019, la Tribunalul Neamţ începea procesul în care erau acuzaţi de fapte de corupţie cinci medici ortopezi de la Spitalul Judeţean, cauza nefind finalizată în primă instanţă nici acum, fiind nenumărate termene. Unul dintre inculpaţi este doctorul Gheorghe Borş, de la care au fost confiscate mari sume de bani.

Dar şi produse „în natură“, între ele fiind 187 pachete de cafea, 130 pachete de ţigări, 129 sticle cu băuturi spirtoase - whisky, coniac, lichior şi gin. Anul trecut, anchetatorii au decis ca „marfa“ confiscată să fie vândută de Fisc, dar doctorul a contestat decizia. Sentinţa finală a fost dată pe 31 ianuarie 2023.

„Dispune revocarea dispoziţiei de valorificare a bunurilor mobile ale inculpatului B.G., bunuri sechestrate (...) şi care pot face obiectul confiscării speciale şi extinse: 187 pachete de cafea, care au data de valabilitate expirată; 130 pachete de ţigări, ce nu deţin timbru, 34 sticle cu băuturi spirtoase, care nu deţin timbru sau al căror element de securitate este deteriorat“.

În aceste condiţii, bunurile respective urmează a fi distruse după ce va fi pronunţată o sentinţă definitivă în speţa de corupţie, sau vor fi returnate doctorului, în caz că acesta va fi declarat nevinovat în dosarul unuia dintre cele mai mari scandaluri izbucnite în cadrul sistemului sanitar din judeţul Neamţ.

Cazul este unul de amploare, fiind 23 de inculpaţi, cinci medici şi alte 18  persoane, foşti pacienţi sau rude ale acestora, acuzate că au oferit mită. După data inculpării, medicul Florică Guţu a decedat, acum fiind judecaţi Constantin Nanu, Grigore Berea, Ghenadie Bucătaru şi Gheorghe Borş.

Pe 5 martie 2019, anchetatorii descindeau la Secţia Ortopedie de la Spitalul Judeţean şi la cabinetul de specialitate din Policlinica Piatra Neamţ. Au fost efectuate şapte percheziţii, dintre care două la spital şi puse în executare cinci mandate de aducere faţă de tot atâtea persoane suspecte de săvârşirea unor fapte de corupţie.

La descinderi, la unul dintre medici au fost descoperite mari sume de bani. Este vorba despre 562.630 de lei, 8.606 dolari, 18.110 euro şi 2.430 lire sterline, iar pentru alţi bani aflaţi în conturi, 24.657 lei, 51.633 lei, 70.798 lei, 123.006 lei şi 65.158 lei, s-a dispus poprirea. Doctorii erau acuzaţi de 72 de acte materiale de luare de mită.

Ei ar fi primit bani pentru diferite acte medicale - intervenţii chirurgicale, acordare sau prelungiri de concedii medicale, dar şi sume care ajungeau la un anestezist. Patru din cei cinci inculpaţi au fost arestaţi preventiv, iar Ghenadie Bucătaru a fost plasat în control judiciar şi lăsat să profeseze. În timp, toţi au scăpat de arestul preventiv.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite