Filmuleţe deocheate, şantaj, mită, delapidare şi grup infracţional la o primărie din Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalurile se ţin lanţ la o primărie din Neamţ, la Poiana Teiului. După un caz de şantaj cu filmuleţe deocheate, noi acuzaţii formulate de anchetatori sunt de mită, delapidare şi grup infracţional.

Ana Ancuța, primarul comunei Poiana Teiului FOTO Vesteanet Neamț
Ana Ancuța, primarul comunei Poiana Teiului FOTO Vesteanet Neamț

Pe data de 3 mai 2023, Direcţia Generală Anticorupţie a efectuat mai multe percheziţii la sediul administraţiei locale din comuna precizată, la o firmă şi locuinţele a două persoane, într-un dosar ce vizează săvâşirea mai multor infracţiuni.

Este vorba despre constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu, conflict de interese, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals şi delapidare. Aceste fapte privesc achiziţii publice efectuate de primărie.

„Organele de poliţie judiciară din cadrul DGA (Serviciul Anticorupţie Neamţ), DGA - Serviciul Bacău) şi IPJ Neamţ (Serviciul de investigare a criminalităţii economice) au efectuat percheziţii în patru locaţii (un sediu de UAT, un sediu de societate şi locuinţe persoane fizice) de pe raza comunei Poiana Teiului şi a municipiului Roman“, transmit anchetatorii.

Acestea sunt precizările dintr-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, care a fost emis ieri, 3 mai 2023. Au fost ridicate documente cu privire la achiziţiile publice desfăşurate de către primărie în perioada 2021-2023, acte contabile şi medii de stocare - telefoane mobile, calculatoare etc.

Nicio persoană nu a fost reţinută, urmând ca cercetările să stabilească, dacă va fi cazul, inculpări pentru cei vizaţi de anchetă. Surse autorizate indică faptul că anchetată este Ana Ancuţa, primarul comunei, contabila administraţiei locale şi un patron care a avut contracte la Poiana Teiului.

Anul trecut, procurorii DNA dispuneau trimiterea în judecată a lui Ion Buzdea, viceprimar al comunei Poiana Teiului, care este acuzat de comiterea infracţiunilor de şantaj în formă continuată şi acces fără drept la un sistem informatic. Era deferit justiţiei după ce a fost cercetat în stare de control judiciar.

„În perioada 2020 - ianuarie 2022, inculpatul Buzdea Ion ar fi ameninţat un coleg de partid cu darea în vileag a unor înregistrări video, compromiţătoare, pentru a-l determina să-l înscrie pe lista consilierilor locali, pe un loc eligibil, cu ocazia alegerilor de pe 27 septembrie 2020“, se arata în comunicatul DNA emis pe 4 iulie 2022.

Cercetările au mai stabilit că acuzatul a determinat persoana vătămată să îl propună pentru funcţia de viceprimar şi să îl susţină în faţa consilierilor, pentru a obţine voturile necesare numirii în „dregătoria“ locală menţionată. În urma acestor acte de constrângere, cel şantajat a dat curs celor solicitate de inculpat.

Însă lucrurile nu s-au oprit aici.

„Colegului“ de partid de la PSD i s-a mai pretins, pentru „tăcere“, 150.000 lei pentru că, în ianuarie 2022, ar fi accesat fără drept, în două rânduri, datele stocate în telefonul mobil al persoanei vătămate. „Vă mulţumesc pentru votul de încredere acordat şi vă asigur de tot sprijinul meu!“, transmitea atunci, pe Facebook, Ion Buzdea.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite