Trucul prin care Poliția a făcut să apară un transport de lemne în acte. Un TIR a fost confiscat

0
Publicat:

Poliţiştii din Neamţ au efectuat, zilele trecute, controale în ceea ce priveşte legalitatea exploatării şi transportului de masă lemnoasă, cu acest prilej fiind descoperite câteva infracţiuni în domeniu.

Și cheresteaua, și autovehiculul au fost confiscate FOTO Poliția Neamț
Și cheresteaua, și autovehiculul au fost confiscate FOTO Poliția Neamț

Inspectoratul de Poliție Neamț a transmis detalii despre un caz mai deosebit, care s-a petrecut în urmă cu trei zile.

La 3 martie 2024, poliţiştii au oprit, în localitatea Gherăeşti, pe Drumul European 85, conducătorul auto al unui ansamblu ce transporta cherestea, constatând că nu avea aviz de transport.

„Procedându-se la verificarea legalităţii transportului a rezultat că acesta nu era însoţit de un aviz, iar în urma verificării în SUMAL, a reieşit că transportul nu figura cu aviz de însoţire, materialele lemnoase fiind fără provenienţă. Ulterior, la 1 minut şi 40 de secunde, după efectuarea controlului, avizul de însoţire al mărfii a fost încărcat în aplicaţia SUMAL“, a comunicat Poliţia Neamţ. 

SUMAL este o aplicaţie utilizată pentru înregistrarea, confirmarea provenienţei materialelor lemnoase şi înregistrarea traseului de la încărcare până la destinaţie, folosind GPS-ul.

A doua zi, a fost inventariat materialul lemnos piesă cu piesă şi s-a constatat că se întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolul 68 alineatul 2, din Legea 46 din 2008, confiscându-se 62,28 metri cubi cherestea răşinoase, în valoare de 55.802 lei. S-a dispus şi sechestrarea TIR-ului, care are o valoare de câteva zeci de mii de euro.

Infracţiunea menţionată este incriminată de Codul Silvic, arătându-se că sunt interzise primirea spre încărcare şi transportul lemnului neînsoţit de documente de transport.

În urmă cu o zi, poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în anul 2023, Ocolul Silvic Gârcina, a exploatat în regie proprie o partidă din fondul forestier administrat, fiind suspiciuni că a rămas cu un stoc de material lemnos, fără provenienţă legală, susceptibil a proveni din tăieri ilegale de arbori în timpul operaţiunilor de tăiere.

„Urmare a inventarierii materialului lemnos a rezultat volumul total de 118 metri cubi de lemn rotund şi foc răşinoase, specia molid, care a fost ridicat în vederea continuării cercetărilor. Poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept de arbori şi gestiune frauduloasă“, a mai transmis Poliţia Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite