Sentinţă-record pentru un adolescent care şi-a masacrat unchii cu toporul. Avea 16 ani la data faptelor

0
Publicat:

O condamnare deosebit de aspră a fost hotărâtă în cazul unui adolescent din judeţul Neamţ, care a fost acuzat şi găsit vinovat de comiterea unor grave infracţiuni. El avea şi alte fapte la activ.

Condamnarea a fost pronunțată la Tribunalul Neamț FOTO Arhiva Adevărul
Condamnarea a fost pronunțată la Tribunalul Neamț FOTO Arhiva Adevărul

Sentinţa a fost pronunţată de către magistraţii de la Tribunalul Neamţ, la începutul lunii martie 2024, într-un dosar penal care-l avea ca inculpat pe un adolescent în vârstă de 17 ani. Cu un an în urmă, pe când avea 16 ani, acesta a săvârşit două infracţiuni împotriva vieţii, victime fiind persoane din familie, respectiv unchi.

„Constată că inculpatul ADS a săvârşit cu vinovăţie şi în stare de minoritate, infracţiunile de omor calificat şi tentativă de omor (...). Pentru toate infracţiunile concurente comise de inculpat pe perioada minorităţii, înlocuieşte măsura educativă (...) cu măsura internării într un centru de detenţie pentru o perioadă de 15 (cincisprezece) ani“, se arată în sentinţa Tribunalului Neamţ.

Minorul a mai fost obligat la plata unor daune morale şi materiale în valoare de 4.000 de euro, către rudele persoanelor vătămate.

Magistraţii au mai dispus confiscarea unor corpuri delicte. Este vorba despre două cuţite cu lame de 15 şi 20 de centimetri, topor, toporişcă şi o rangă. Acestea vor fi păstrate până la un verdict final în acest caz, ulterior urmând a fi distruse.

Soluţia primei instanţe nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Bacău.

Faptele de violenţă extremă au fost săvârşite cu toporul şi s-au petrecut în seara de 6 mai 2023, într-o locuinţă din satul Traian, din comuna Zăneşti, Neamț. Consumul exagerat de alcool, inclusiv din partea făptaşului, a fost factorul declanşator al conflictului soldat cu două victime.

De altfel, între părţi relaţiile erau tensionate. La fel ca în alte situaţii asemănătoare, după ce au băut, în jurul orei 21.00, cei trei s-au luat la ceartă, iar adolescentul a reacţionat, comiţând fapte oribile. S-a înarmat cu un topor, a lovit rudele de mai multe ori, provocându-le leziuni foarte grave. Vecinii au fost cei care au sesizat autorităţile despre scandal.

La locuinţa unde avusese loc altercaţia s-au deplasat şi cadrele de la Ambulanţă, dar nu s-a mai putut face nimic pentru un bărbat de 43 de ani, declarând decesul. Celălalt unchi, în vârstă de 41 de ani, a fost transportat la Spitalul Judeţean Neamţ. Era în stare foarte gravă, fiind diagnosticat cu traumatism cranio-cerebral acut, având şi o rană la tâmplă.

După comiterea crimei şi a tentativei de omor, anchetatorii l-au depistat în scurt timp pe făptaş, în localitatea de domiciliu, acesta fiind arestat. Deşi avea doar 16 ani când a comis infracţiunile grave, adolescentul nu era deloc ceea ce se cheamă „uşă de biserică“, el având la activ şi alte fapte penale, fiind acuzat de furt şi violenţă în familie.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite