Șpaga cerută de un inginer silvic într-o anchetă de furt de lemne din Neamţ

0
Publicat:

Un inginer silvic a cerut o mită derizorie, cercetările efectuate de către procurori soldându-se cu trimiterea acestuia în judecată. Fapta a fost comisă în timpul unei anchete a poliţiştilor din Neamţ.

Mita cerută a fost de 1.000 de lei FOTO Arhiva Adevărul
Mita cerută a fost de 1.000 de lei FOTO Arhiva Adevărul

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ au finalizat ancheta în cazul unui silvicultor şi au dispus trimiterea rechizitoriului către magistraţi, acuzaţia adusă fiind luare de mită. Urmează ca dosarul să intre în procedură de Cameră preliminară, în care va fi verificată temeinicia probelor administrate.

Faptele care au dus la întocmirea unui dosar penal pentru corupţie au început pe 2 august 2023. În acea zi, la ora 16.40, poliţiştii au tras pe dreapta, în localitatea Timişeşti, un camion încărcat cu lemn. Deoarece existau suspiciuni cu privire la cantitatea transportată, autovehiculul a fost însoţit, pentru verificări, la Ocolul Silvic Târgu Neamţ.

„Pe 3 august, specialiştii silvici au procedat la măsurarea lemnului, rezultând 9,06 metri cubi lemn foc, esenţă fag, în plus faţă de cele înscrise pe documentele de transport. S-a procedat la confiscarea materialului lemnos, conducătorul auto, în vârstă de 41 de ani, din judeţul Vaslui, fiind sancţionat cu amendă în cuantum de 6.000 lei“, transmitea Poliţia Neamţ.

Numai că inginerul silvic a recurs la manevre ilicite, în vederea obţinerii unei sume de bani, chiar dacă deja se efectuau cercetări de către anchetatori. A pretins o sumă derizorie de bani, 1.000 de lei, pentru a consemna în acte o cantitate mai mică de lemn decât cea aflată de fapt în autovehicul. Șoferul l-a denunţat şi a fost pus la cale un flagrant.

„B.G.S., inginer silvic, a fost prins în flagrant imediat după ce a primit 1.000 de lei, cu titlu de folos necuvenit, pentru a calcula volumul de masă lemnoasă la o valoare mai mică de 10 metri cubi, material lemnos care a fost transportat în mod ilicit cu un ansamblu rutier, în vederea evitării confiscării mijlocului de transport“, se arată într-un comunicat al Parchetului Neamţ.

Inginerul de la Ocolul Silvic Târgu Neamţ a fost reţinut pe o perioadă de 24 de ore, iar pe 4 august 2023 a fost prezentat magistraţilor de la Tribunalul Neamţ, acuzat fiind de luare de mită. Judecători au decis arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 de zile. Cel în culpă a contestat măsura, a urmat un nou proces la Curtea de Apel Bacău, dar decizia a fost menţinută.

Conform articolului 289 Cod Penal, fapta funcţionarului public care, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori acceptă astfel de foloase, în legătură cu îndeplinirea, neîndeplinirea ori întârzierea îndeplinirii unui act ce intră în îndatoririle de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unui act contrar acestora, se pedepseşte cu detenţie de la 2 la 7 ani

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite