Locul unde femeile sunt aprige la mânie. Sute de bărbaţi au fost „altoiţi” de partenerele de viaţă

0
Publicat:

În număr covârşitor, cele mai multe dintre persoanele care au de suferit în urma violenţei în familie sunt femei, ele fiind abuzate în multiple feluri de către partenerii de viaţă. În județul Neamţ, există însă și situaţii inverse, altfel spus, bărbați bătuți de partenerele lor

Altercațiile izbucnite în familie au avut urmări grave FOTO Arhiva Adevărul
Altercațiile izbucnite în familie au avut urmări grave FOTO Arhiva Adevărul

Potrivit unei statistici realizate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ, în 2023 au fost înregistrate 1.134 de infracţiuni care intră sub incidenţa Legii 217/2003, constatându-se o scădere cu 180 de cazuri faţă de anul precedent. Actul normativ reglementează prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

În urma acestor fapte, de suferit au avut 1.018 persoane majore, dintre care 771 sunt femei, iar 247 bărbaţi. În funcţie de încadrarea juridică din Codul penal, cele mai multe dintre infracţiuni, 677, sunt loviri sau alte violenţe, cu 501 de părţi vătămate de sex feminin şi 176 de sex masculin.

Crime și tentative de omor

Au fost şi fapte de violenţă extremă, care s-au sfârşit cu acuzaţii foarte grave, cum ar fi tentative de omor sau crime. În ceea ce priveşte locul săvârşirii altercaţiilor în familie, 723 au fost comise în mediul rural, restul în urban şi una în străinătate. În statistica IJP Neamţ se mai arată că 1.001 infracţiuni au fost săvârșite la domiciliu.

Conform Legii 217/2003 (republicată), „Violenţa domestică înseamnă orice acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică produsă în mediul familial între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima“.

Cauzele violenţei în familie sunt multiple şi derivă din cotidian. Factori care contribuie decisiv sunt consumul de alcool, educaţia precară, mediul social, lipsa resurselor materiale. Reacţiile violente ale unora sunt „dictate“ şi pe fondul unor tipuri de personalităţi dizarmonice. Astfel de persoane consideră ceva firesc să se manifeste agresiv cu cei din jur.

Unul dintre cele mai grave cazuri de violenţă domestică din Neamţ  a avut loc în comuna Dochia, pe 2 iulie 2023. O femeie de 49 de ani, care era agresată cu regularitate de soţ, nu a mai răbdat persecuţiile, reacţionând nefericit. Şi-a înjunghiat mortal cu un cuțit bărbatul aflat în stare de ebrietate.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite