Noapte furtunoasă în Neamţ. Acoperişuri smulse de rafalele vântului au căzut pe maşini

0
Publicat:

De o noapte furtunoasă cauzată de vânt au avut parte locuitorii din Neamţ. La Piatra Neamţ, acoperişuri smulse de rafalele vântului extrem de puternic au căzut pe maşini. Vijelia a afectat şi mediul rural.

Vântul a rupt rețelele electrice FOTO ISU Neamț
Vântul a rupt rețelele electrice FOTO ISU Neamț

Începând din după-amiaza zilei de luni, 20 februarie 2023, dar mai ales în noaptea ce a urmat, codurile emise de meteorologi pentru județul Neamț (portocaliu în zona de munte şi galben în restul teritoriului) s-au adeverit, vântul  atingând şi 85 de milometri/oră, astfel că problemele au început să apară una câte una, în diverse zone.

Din cauza intensificărilor rafalelor de vânt, reţelele de distribuţie a curentului electric au cedat, afectate fiind 36 de localităţi din Neamţ.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în seara de luni, 20 februarie 2023, la ora 22.00, un număr de 9.872 de consumatori nu erau alimentaţi cu energie, iar în zorii zilei de 21 februarie, la ora 6.00, în această situaţie mai erau circa 3.000.

Cadrele Inspectoratului „Petrodava“ Neamţ au avut numeroase misiuni pentru îndepărtarea copacilor de pe carosabil, în localităţile Pluton sau Gârcina, pentru îndepărtarea unor bucăţi de acoperiş smulse vânt şi care au căzut pe maşini parcate în mai multe zone din Piatra Neamţ, ori pentru îndepărtarea unor panouri picate tot pe autoturisme.

„ISU acţionează în cartierul Dărmăneşti, pentru îndepărtarea unui panou tip sandwich de pe un autoturism; pe Aleea Plaiului - îndepărtarea unui acoperiş căzut peste trei autoturisme; pe strada Eminescu - îndepărtarea unor bucăţi de tablă căzute pe un autoturism; pe strada Dimitrie Leonida - îndepărtarea unor bucăţi dintr-un acoperiş căzut pe un autoturism“.

Acestea erau precizările făcute de sublocotenent Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU, aproape de miezul nopții.

Patru locuinţe din Piatra Neamţ şi una la Dumbrava Roşie au fost avariate de rafalele puternice de vânt, iar pe trei drumuri judeţene circulaţia era restricţionată din cauza arborilor sau a stâlpilor doborâţi.

Copac doborât de rafale în Piatra Neamț FOTO Ciprian Răspopa
Copac doborât de rafale în Piatra Neamț FOTO Ciprian Răspopa

Conform meteorologilor, până pe data de 22 februarie, la ora 2.00, jumătatea de vest a judeţului Neamţ este sub avertizare cod portocaliu de vânt puternic în zona de munte, la altitudini de peste 1.700 de metri. Sunt prognozate rafale de vânt de 55-65 km/h, dar pot ajunge şi la peste 100-130 de km/h în zona înaltă.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite