Locul din România unde la lăsatul întunericului s-a resimţit cea mai mică temperatură din ţară
0La lăsatul întunericului, locul din România unde astăzi, 4 ianuarie 2023, s-a resimţit cea mai mică temperatură din ţară a fost pe Ceahlău, termometrele indicând valori cu mult sub zero grade. Tot aici, acum câteva zile, era vreme primăvăratică.
Conform datelor de pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, după zile cu temperaturi peste media acestei perioade în zona montană, vremea a suferit modificări majore într-un scurt interval. Practic, a fost vorba de mai puţin de 12 ore, pentru ca iarna să înceapă a fi simţită.
La ora 18.00, ANM anunţa că temperatura reală în masivul Ceahlău era de minus 5 grade Celsius, în Călimani de - 6, la Lăcăiuţi (în judeţul Covasna) de - 2, la Vârful Omu de -6. La ora menţionată, la Bâlea Lac erau - 3 grade, în timp ce prin zona munţilor Ţarcu termometrele indicau minus 7 grade.
Numai că, din cauza condiţiilor atmosferice, în speţă vânt, indicele de răcire, adică temperatura resimţită de corpul uman, era extrem: minus 23 de grade pe Ceahlău, - 21 în Călimani, tot atât la Lăcăiuţi şi la Vârful Omu, - 17 la Ţarcu, iar la Bâlea Lac doar - 5. În masivul Ceahlău, stratul de zăpadă este de numai 9 centimetri.
Omăt mai mult este în ţară în zona Călimanilor, 40 de centimetri, cu un centimetru mai mult este la Vârful Omu, iar la Bâlea stratul este de 32 de centimetri. Astăzi, Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări Cod galben pentru zona montană a judeţelor Bacău, Neamţ şi Suceava.
Acestea prognozează ninsori, vânt şi viscol. Prima este valabilă pe 5 ianuarie 2023, în intervalul orar 2,00 - 14,00: „În Carpaţii Orientali şi local în Apuseni vântul va avea intensificări, cu viteze de 60-80 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă, rafalele vor depăşi 100-120 km/h. În grupele nordice ale Carpaţilor Orientali va fi viscol“.
A doua atenţionare este valabilă de pe 5 ianuarie, ora 14:00 şi până pe 6 ianuarie, la ora 12:00, anunţându-se vânt şi viscol la altitudini de peste 1.700 de metri.
La munte vântul va avea intensificări, cu viteze de 70-90 km/h, iar în zona înaltă, la peste 1.700 de metri, rafalele vor depăşi 100-120 km/h şi temporar va ninge viscolit.