ISU Petrodava Neamţ, la majorat. Are 130.000 de misiuni efectuate, în județ, în țară și în străinătate

0
Publicat:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Petrodava Neamţ a ajuns la majorat, în cei 18 ani de activitate având aproape 130.000 misiuni, mai exact 125.995, în judeţul Neamț, dar şi în Iaşi, şi în Bacău.

ISU Petrodava are 18 ani de existență FOTO ISU Neamț
ISU Petrodava are 18 ani de existență FOTO ISU Neamț

Pe data de 15 decembrie 2004, Grupul de Pompieri a fuzionat cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă, luând fiinţă ceea ce acum se numeşte Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Petrodava Neamţ. Iar în anii care au urmat, cadrele profesioniste, care le coordonează pe cele voluntare şi private, augestionat un număr impresionant de situaţii limită.

Statistic, au fost vreo 8.400 misiuni grele pe an. „Salvatorii nemţeni au demonstrat, în tot acest timp, că au pus în slujba cetăţenilor întreaga pricepere dobândită în urma programelor de pregătire profesională, făcând mereu dovada promptitudinii, îndemânării şi empatiei“, a declarat locotenent Irina Popa.

În cei 18 ani de existenţă, cadrele de la instituția care a ajuns la majorat au avut intervenţii la 8.349 de incendii grave, alte 3.326 au fost de vegetaţie, la 2.588 de situaţii pentru asistenţa persoanelor şi 6.727 pentru alte situaţii de urgenţă. Au mai fost 2.721 misiuni de asigurare/supreveghere, 471 pentru salvări de animale şi zeci de mii pentru urgenţe asistate de echipajele de descarcerare şi prim ajutor.

„Forţele de intervenţie au mai fost solicitate în 7.831 situaţii, la care însă nu s-a intervenit din diverse motive. Au fost 2.030 întoarceri din drum - echipajele au fost alertate, dar au fost rechemate la unitate. Au fost şi 1.677 alarme false, echipajele au ajuns la adresa indicată şi au constatat că evenimentul nu s-a produs sau pacientul nu există“, a mai transmis ISU.

Din păcate, incendiile nu au produs doar pagube materiale, ci şi victime omeneşti. Statistica ISU Neamţ arată că 140 persoane au decedat în condiţii cumplite, arzând de vii (opt copii şi 132 adulţi), 303 persoane au fost rănite (28 copii şi 275 adulţi), iar 670 de nemţeni au fost salvaţi, dintre care 233 erau copiii.

Pompierii nemţeni, pe lângă cele peste o sută de mii de misiuni din țară, s-au remarcat şi în acțiuni internaţionale de stingere a incendiilor izbucnite la fondul forestier în Republica Elenă, în 2021 şi în Republica Franceză, în 2022, primind laude de la localnici pentru profesionalismul dovedit. În munţii din Grecia, ei au salvat de la distrugere o mănăstire seculară.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite