Cum au salvat pompierii români o celebră mănăstire din iadul de flăcări din Grecia.  „Conurile de pin explodau ca artificiile petardă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşezământul de cult a fost salvat, deşi pădirile din jur au ars în întregime FOTO Facebook IGSU
Aşezământul de cult a fost salvat, deşi pădirile din jur au ars în întregime FOTO Facebook IGSU

Întorşi din misiunea internaţională pentru stingerea incendiilor de pădure din Grecia, pompierii români au povestit cum au salvat Mănăstirea Sfântul Ilie, care luase foc de la conurile de pin care explodau precum artificiile

A doua misiune organizată în acest an de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru stingerea incendiilor de pădure care au calamitat Grecia, a presupus trimiterea unui contingent de 142 de militari şi tehnică, ea având loc între 20 şi 28 august. 

Printre cadrele dislocate s-au aflat şi 12 angajaţi ai ISU Petrodava Neamţ, care au participat la intervenţii în munţi. După întoarcerea acasă, inspectoratul nemţean a organizat o conferinţă de presă în care pompierii au relatat despre ce le-a „rezervat“ Grecia: misiuni extrem de grele, desfăşurate la temperaturi caniculare, la altitudini mari şi pe un teren dificil, stâncos. 

Cadrele ISU au detaliat, spunând că au fost primiţi deosebit de călduros de populaţia greacă. La vederea lor, erau aplaudaţi şi claxonaţi din maşini, lucru care i-a făcut să se simtă mândri. Întâmplarea a făcut ca o parte dintre nemţeni să se afle în zona Mănăstirii Sfântul Ilie, aşezământul fiind salvat graţie intervenţiei lor, deşi pădurea din jur a ars în  totalitate. 

„Intervenţia la mănăstire s-a desfăşurat după cea de stingere a incendiilor de pădure, care se manifestau violent pe un versant întreg, cu o mare suprafaţă de ardere. Inţial, mănăstirea era protejată de nişte ziduri din beton. Însă, din cauza vegetaţiei foarte dense şi a unor pini, care aveau nişte fructe precum conurile, la aprinderea acestora explodau ca nişte artificii - petarde. Atunci s-a produs aprinderea obloanelor ce protejau geamurile mănăstirii“, a declarat plutonierul adjutant şef Dumitru Răucescu, de la Detaşamentul de pompieri Târgu Neamţ. 

Subofiţerul a mai povestit că marele noroc al aşezământului a fost că exista o cale de acces spre locul unde a început să ardă şi că cei prezenţi aveau în zonă două autospeciale de stingere la incendii din fondul forestier, inclusiv o cisternă de transport apă cu care veniseră de la Neamţ.

„Erau focare la 1.500 de metri, pe un teren stâncos“

„S-a acţionat prompt pentru lichidare: Prezenţa noastră acolo a făcut ca incendiul să nu se extindă. Aşa a fost salvată întreaga clădire. Pădurea din jur, din păcate, a ars în totalitate. Colegii au asigurat protecţia mănăstirii zi şi noapte, în decurs de 48 de ore. Se acţiona o zi cu o zi, se făcea schimbul şi aşa am reuşit să protejăm lăcaşul sfânt din Grecia, cu ajutorul nostru şi al bunului Dumnezeu“, a povestit pompierul..

Cei 12 pompieri nemţeni care au participat la misiunea din Grecia FOTO ISU Neamţ

isneamt4

Despre misiunile din Grecia a dat amănunte şi plutonierul adjutatnt Dragoş Buţurcă, de la Detaşamentul Piatra Neamţ. Spune că este mândru de ceea ce au realizat el şi colegii săi şi că s-au descurcat foarte bine, dat fiind că aveau experienţă de la incendiile de pădure din ţară, dar menţionează că a fost o experienţă nouă, unică: 

„Cetăţenii de acolo ne-au făcut să ne simţim foarte mândri că suntem pompieri. Din prima zi am început să participăm la stingerea incendiilor de pădure. Erau diferite focare la înălţimi de circa 1.500 de metri, pe un teren stâncos. Din cauza distanţei foarte mari de la unitate, cu tehnica, până la incendiile respective nu se mai putea efectua schimbul de tură, să faci una de 8 ore. S-a lucrat o zi cu o zi, de dimineaţă de la 7.00 şi până seara la 22.00 – 23.00, când ajungeai la cazare“. 

Cei 12 pompieri nemţeni care au luat parte la misiunea din Grecia, Buţurcă  Dragoş, Brem Ionuţ, Onofrei Vasile, Cozar Cezar, Trifescu Lucian, Chelaru Ionel, Lucaci Paul, Andrieş Gabriel, Dumitru Florin, Murariu Mihai, Răucescu Dumitru şi Asmarandei Florin, ca de altfel toţi participanţii români, au fost înaintaţi în grad, iar prefectul George Lazăr le-a înmânat diplome de merit pentru curaj, implicare şi profesionalism. 

Vă mai recomandăm să citiţi: 

EXCLUSIV Cea mai veche fotografie a celebrei fortăreţe medievale de la Neamţ. Cine şi în ce an a realizat-o FOTO

„Ruşine, Sofia Vicoveanca!“ Celebra artistă a avut o ieşire nervoasă la Festivalul Haiducilor VIDEO

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite