O firmă din Neamț renunţă la pietrele Swarovski austriece: „Ne vom asigura ca niciun cui să nu provină din Austria“.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Ne vom asigura ca nici un cui să nu provină din Austria“ este mesajul în care se arată că o firmă din Neamţ renunţă la pietrele Swarovski austriece pe care le folosea în producţie, după ce accesul României la spaţiul Shengen a fost blocat de guvernul de la Viena, care a invocat motive nereale. 

Firma folosea feronerie Swarovski la mobilierul produs FOTO Facebook
Firma folosea feronerie Swarovski la mobilierul produs FOTO Facebook

În timp ce politicienii au fost destul de rezervaţi în declaraţii, afirmând că se caută soluţii de compromis, o mobilizare a societăţii civile are loc mai ales în spaţiulvirtual, tot mai multe îndemnuri fiind pentru a boicota „interesele“ pe care Austria le are prin România, unele care nu-s deloc puţine.

Practic, luările de poziţie exprimă revolta românilor faţă de decizia Executivului vienez, iar forma de manifestare este „sabotarea“ companiilor cu acţionariat austriac. Iar primele decizii în acest sens au fost luate, printre firmele care au reacţionat fiind şi Conceta Horeca din Roman, judeţul Neamţ.

Societatea produce mobilier de lux în stil clasic şi baroc, fiind înfiinţată în 1992, când executa restaurări de mobilă veche, tapiţare sau schimbarea materialului, vopsire, producţia diversificându-se în timp. Zilele trecute, firma a anunţat că încetează colaborarea cu toţi furnizori de produse şi materiale ce provin de la firme austriece. Conducerea a precizat că nu face şi nu a făcut politică, decizia ţinând strict de bun simţ.

„Înainte de a fi loiali business-ului, suntem loiali ţării în care ne-am născut şi în care am crescut: România. Acestea fiind spuse dorim să anunţăm public următoarele: Din 2007 am achiziţionat peste 11.000 de butoni şi mânere cu pietre semi-preţioase, ceea ce înseamnă 275.000 euro fără TVA. Bani munciţi în România, care au fost buni în buzunarele austriecilor“

Acesta este mesajul transmis de Conceta. În el se mai arată că, de pe 12 decembrie, firma renunță să mai producă mobilier cu feronerie Swarovski din Austria, ci doar din Italia, Romania sau Polonia: „Ne vom asigura ca nici măcar un cui, un miligram de vopsea sau alte materii prime nu au ca ţară de provenienţă Austria sau fabricate de vreo firmă cu acţionariatul majoritar la Viena“.

Pe pagina de Facebook sunt aprecieri: „Felicitări pentru decizia pe care aţi luat-o!“; „Rugăm toţi românii să se alăture boicotului, dar să o facă într-un mod civilizat“; „Suntem prea puţini cei care realizăm anumite lucruri, dar măcar bine că suntem câţiva“; „Noi ne aducem aminte şi de chinurile pe care le-au tras strămoşii noştri pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Suntem civilizaţi şi am tăcut, dar asta nu înseamnă că am şi uitat“.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite