Droguri sintetice de nouă generație, în România. Reţeaua de traficanți a fost anihilată de DIICOT

0
Publicat:

Procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată Neamţ fac cercetări într-un amplu dosar penal care vizează traficul cu noi droguri apărute pe piaţă.

Droguri descoperite la descinderi FOTO DIICOT
Droguri descoperite la descinderi FOTO DIICOT

Pe data de 24 martie 2024, anchetatorii au efectuat 24 de percheziţii domiciliare în diverse localităţi din judeţele Neamţ, Bacău şi Vrancea, într-o speţă ce vizează constituirea unui grup organizat cu activitate în traficul de stupefiante de nouă generaţie. Forţele de ordine au pus în aplicare şi mandate de aducere în cazul a 40 de suspecţi.

Din cercetările efectuate în acest dosar a reieşit că, în cursul lunii iulie 2023, patru dintre persoanele cercetate au format o grupare în scopul comercializării substanţelor susceptibile de a avea efecte psihoactive, liderul acestuia având rolul de a coordona, procura, prepara, depozita, dar şi de a comercializa astfel de produse.

„În intervalul iulie 2023 - martie 2024, aceştia au depozitat, manipulat şi comercializat diferite cantităţi de substanţe psihoactive noi (AB-CHMINACA, canabinoid sintetic) către consumatori, din judeţul Neamţ, cu sume între 50 şi 100 de lei pentru o doză“, se arată într-un comunicat al Poliţiei Neamţ.

Cât despre celelalte persoane vizate de anchetă s-a reţinut că, în ianuarie - martie 2024, au procurat, depozitat şi vândut substanţe psihoactive (ADB-Butinaca, MDMB-Butinaca, 5F-MDMB Pinaca, AB-Chiminaca şi MDMB-Iaca) către consumatori din Neamţ. Aceste substanţe sintetice sunt de câteva ori mai puternice decât canabisul clasic.

Descinderile s-au soldat cu confiscarea a 41 de comprimate de culoare albă şi albastră, 150 de grame de substanţă solidă sub formă de cristale, 300 de grame de substanţă vegetală de culoare verde-olive, 7 grame de substanţă activă utilizată în prepararea drogurilor, echipamente utilizate în manipularea şi distribuţia acestora, inclusiv grindere şi un cântar de precizie.

Au mai fost ridicate 23 de telefoane mobile, cartele SIM, carduri de memorie, trei arme supuse autorizării, două cartuşe de muniţie neletală, un sistem de supraveghere audio-video, 5.000 de lei, 3.025 de euro şi 50 de lire.

Dintre persoanele cercetate, 16 au fost reţinute, între ele fiind şi cinci femei, iar luni, 25 martie 2024, Tribunalul Neamț a dispus arestarea preventivă.

Drogurile sintetice sunt mai puternice decât cele clasice FOTO DIICOT
Drogurile sintetice sunt mai puternice decât cele clasice FOTO DIICOT

„Admite propunerea formulată de DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ, având ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii (...). Dispune arestarea preventivă pe o durată de 30 de zile, sub aspectul comiterii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive“, au decis judecătorii.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite