Trafic de droguri ca într-un scenariu de film. Un nemțean a luat, fără să știe, un troler cu 11 kilograme de stupefiante

0
Publicat:

Un caz uluitor de trafic de droguri pe filiera Olanda - Germania - România a fost descoperit de către procurorii şi poliţiştii de la Combaterea Criminalităţii Organizate Neamţ, după ce un tânăr întors în țară cu microbuzul a luat un troler nerevendicat de nimeni. Surpriza, bagajul conținea câteva kilograme de stupefiante.

Introducerea de droguri de risc în ţară este una dintre acuzaţii FOTO Arhiva Adevărul
Introducerea de droguri de risc în ţară este una dintre acuzaţii FOTO Arhiva Adevărul

Povestea, demnă de un scenariu de film polițist, a început undeva în Olanda sau Germania, acest lucru nefiind încă stabilit la această dată, deoarece anchetatorii mai au de lucru la dosar, şi s-a sfârşit într-un oraş din judeţul Neamţ, investigaţiile ducând la arestarea a doi suspecţi.

În februarie 2023, printre călătorii unui microbuz al unei firme de transport internaţional de persoane se afla şi un nemţean, care se întorcea acasă din străinătate. Autovehiculul ar fi trebuit să oprească şi la Oradea, dar din motive necunoscute şoferul nu a mai făcut acest lucru.

Aşa se face că tânărul din Neamţ, la coborârea din microbuzul care-l adusese în oraşul de domiciliu, a observat că la bagaje era un troler pe care nu l-a revendicat nimeni. A avut proasta „inspiraţie“ de a-l lua, iar de aici lucrurile au luat o întorsătură pe care nu o bănuia.

Când a găsit drogurile, s-a speriat și a alertat autoritățile

Ajuns acasă, a deschis geamantanul şi a realizat că intrase într-o mare încurcătură. Nu se aştepta să descopere o mare cantitate de stupefiante, în total în jur de11 kilograme. S-a speriat şi a alertat autorităţile, considerând că, pentru a nu avea necazuri foarte mari, acesta este cel mai bun lucru pe care îl poate face.

Din acest moment, au intervenit procurorii şi poliţiştii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Neamţ, în urma cercetărilor fiind concretizate prin identificarea a doi suspecţi, un cetăţean străin şi un complice român, care au fost arestaţi. 

„Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor: Y.A. (...) şi B.C.C., pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc şi mare risc, deţinere fără drept de droguri de risc şi mare risc, în vederea consumului propriu şi introducere în ţară de droguri de risc“, se arată în hotărârea Tribunalului Neamţ, din data de 23 februarie 2023.

Cum a fost pus la cale flagrantul

După ce „fapta“ a fost reclamată, anchetatorii au decis să dea de urma destinatarului din România a respectivului troler. Pentru că pe acesta era ataşat un număr de telefon, nemţeanul a fost pus să-l apeleze. A răspuns cineva, cel mai probabil, cetăţeanul străin, care a fost interesat de recuperarea geamantanului.

Acesta a fost de acord să se deplaseze în oraşul din Neamţ, promiţând şi o sumă de bani la remiterea coletului. A cerut ca întâlnirea să fie într-un loc puţin circulat, dar acest lucru nu a fost agreat de către nemţean la recomandarea procurorilor DIICOT, din considerente de precauţie convenindu-se o întâlnire într-o autogară.

Înainte de ora fixată, destinatarul drogurilor a venit la locul îndicat însoţit de un acolit român, cercetând împreună zona, pentru a se convinge că nu li se întinde o capcană, posibil a forţelor de ordine. În momentul în care au fost siguri că nu este aşa, deşi situaţia era cu totul alta, l-au abordat pe deţinătorul preţiosului troler.

Imediat ce coletul a fost preluat, au intervenit procurorii pentru a pune în aplicare flagrantul, probă indubitabilă în astfel de dosare, suspecţii fiind imobilizaţi. În valiza respectivă erau mii de comprimate ecstasy, kilograme de substanţe cu efect halucilogen şi timbre al căror lipici conţinea stupefiante.

În ceea ce-l priveşte pe acolitul cetăţeanului străin, B.C.C. are antecedente penale, anchetatorii constatând că era dat în urmărire naţională. Judecătorii din Bistriţa l-au condamnat definitiv, anul trecut, la 4 ani şi 10 luni de detenţie, pentru că a introdus în ţară 5,8 kilograme de cannabis. Sentinţa nu a fost pusă în aplicare deoarece acuzatul s-a sustras.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite