Urşii din Ceahlău au ieşit din hibernare. Avertizare Salvamont: „Sunt flămânzi şi le creşte agresivitatea“

0
Publicat:

Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ, a avertizat zilele trecute despre prezenţa tot mai mare a urşilor în zonele montane, turistice şi a aşezărilor rurale din preajma masivului Ceahlău.

Urşii au provocat destule probleme, anul trecut FOTO Salvamont Neamţ
Urşii au provocat destule probleme, anul trecut FOTO Salvamont Neamţ

În judeţ, până la această dată nu au fost raportată prezenţa sălbăticiunilor prin localităţi sau atacuri în gospodării, dar acest lucru s-a întâmplat într-un judeţ vecin, Harghita. Pentru a evita situaţii neplăcute, salvamontiştii (anul trecut, un echipaj s-a întâlnit cu un exemplar), recomandă respectarea unor reguli pentru siguranţă.

„Atenţie! În această perioadă, urşii ieşiţi din hibernare sunt flămânzi şi pozibilităţile de procurare a hranei reduse, ceea ce creşte agresivitatea. În ultimele zile s-a semnalat prezența unui număr din ce în ce mai mare a exemplarelor atât în proximitatea zonelor montane de intravilan, cât şi a potecilor turistice“, a transmis Salvamont.

Sfaturi care nu ar trebui ignorate sunt să se circule în grup şi niciodată după lăsarea întunericului, să nu fie parăsite potecile turistice sau drumurile publice, să se evite interacţiunea cu animalele, să nu fie hrănite şi în nici într-un caz să se încerce apropierea de ele, pentru a fi fotografiate sau filmate.

Se mai recomandă ca uşile caselor şi a exploatatiilor gospodăreşti (grajduri, saivane, depozite de furaje) să fie închise noaptea, să nu fie lăsăte alimente sau dulciuri în autovehiculele parcate, iar dacă este sesizată prezenţa unui exemplar de urs cel mai indicat este să fie apelat Serviciul unic de urgentă 112.

În 2023, ISU Neamţ a transmis 145 de mesaje RO-ALERT, faţă de numai 46 în anul precedent. De remarcat este faptul că, din totalul de anul trecut, 137 de avertizări au fost pentru alarmarea populaţiei din diverse localităţi (mai ales din zona de munte), semnalându-se prezenţa animalelor sălbatice, în speţă urşi.

Cei mai des avertizaţi pe perioada anului trecut au fost locuitorii din comunele Poiana Teiului (peste 20 de situaţii), Ceahlău (18), Tarcău (9), Gârcina (opt), dar şi populaţia din oraşele Bicaz (14) şi Piatra Neamţ (9). Urşii au stârnit panică şi la Sanatoriul Bisericani, comuna Alexandru cel Bun, în mai multe seri dând târcoale tomberoanelor cu deşeuri.

Anul trecut, în Neamţ au fost şi trei atacuri la om. Primul s-a petrecut pe 3 iulie, la Gârcina, un sătean scăpând ca prin minune cu viaţă. „Nu ştiu de unde a venit ursul, m-am trezit cu el pe mine. Am văzut moartea cu ochii. Eram cu tata la cules de hribi, dar la un moment dat ne-am despărţit“, declara, pentru „Adevărul“, Cristi Toma. Pe 5 august, un alt incident a avut loc la Poiana Teiului.

Un urs a fost împuşcat după ce a atacat un vânător FOTO Primăria Poiana Teiului
Un urs a fost împuşcat după ce a atacat un vânător FOTO Primăria Poiana Teiului

Un urs a rămas captiv într-un gard şi s-a decis tranchilizarea, pentru a fi eliberat. Numai că, după ce animalul a fost adormit, acesta s-a trezit exact când un vânător s-a apropiat să taie sârmele, atacând. Prezenţă de spirit a avut un coleg al celui aflat în primejdie, care a tras şi a ucis ursul. Ultimul caz a avut loc la Dămuc, pe 8 septembrie 2023, când un sătean a fost rănit.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite