Condamnare dură pentru un poliţist din Neamţ. A fost acuzat că a luat mită şi un scaun ergonomic

0
Publicat:

Un poliţist din Neamţ a primit o dură condamnare, sentinţa magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău fiind definitivă şi irevocabilă. A fost acuzat că a luat mită şi un scaun ergonomic.

Sentința este fefinitivă FOTO Arhiva Adevărul
Sentința este fefinitivă FOTO Arhiva Adevărul

Decizia judecătorilor a fost pronunţată ieri, 30 mai 2023, Viorel Lungu, fost şef al Postului de Poliţie Bodeşti, având de executat peste 7 ani de detenţie. A fost trimis în judecată în acum circa patru ani, pentru două fapte de abuz în serviciu, tot atâtea de trafic de influenţă şi trei de luare de mită.

„Desfiinţează în parte sentinţa apelată, reţine cauza spre rejudecare şi, în fond, reţine ca temei juridic al soluţiei de achitare a inculpatului Lungu Valentin Viorel în ceea ce priveşte infracţiunea de trafic de influenţă. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpat“, se arată în soluţia Curţii de Apel.

Fostul poliţist a fost condamnat la câte 4 ani de detenţie pentru două fapte de luare de mită, iar pentru două de abuz în serviciu, la câte 2 ani şi 8 luni. Pedepsele au fost contopite şi a rezultat o sentinţă de 7 ani, o lună şi zece zile de închisoare. Instanţa l-a achitat pentru o faptă de trafic de influenţă şi una de luare de mită.

În acest dosar, magistraţii de la prima instanţă, Tribunalul Neamţ, au decis confiscarea sumei de 500 de lei, a unui scaun ergonomic şi obligarea la plata a 1.500 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare. În acelaşi dosar, a fost condamnat şi un inginer silvic, care a primit 4 luni de închisoare, cu amânarea pedepsei.

„Se va dispune confiscarea de la inculpat a sumei de 500 de lei şi a unui scaun ergonomic de birou, de culoare neagră ce prezintă cusături albe, mânere argintii, fără inscripţie referitoare la marcă sau model, având cinci roţi, depus la Poliţia Neamţ“, mentionau judecătorii în soluţia pronunţată.

Poliţistul a fost acuzat că, în perioada dintre 2015 şi 2018, a trecut cu vederea că un pădurar circula fără permis prin localitate. Pentru asta, silvicultorul i-a dat omului legii scaunul de birou, estimat la vreo 370 de lei şi, în două rînduri, câte 500 de lei, pentru „ajutorul“ oferit, dar la un moment dat s-au certat.

Şeful de post din comuna Bodeşti i-ar fi cerut cu împrumut suma de 10.000 de lei, însă cum „amicul“ nu-i avea, a luat banii de la altcineva. Silvicultorul şi-a achitat datoria faţă de terţ, însă poliţistul nu i-a mai restituit împrumutul, aşa că l-a reclamat. Pădurarul nu a fost inculpat, pentru că a făcut denunţul.

Acuzele de trafic de influenţă i se trag fostului poliţist de la faptul ca ar fi pretins de la un inginer circa 2.000 de euro, ca să obţină o soluţie de clasare în cazul unui accident. Ar fi trebuit să „cumpere“ colegi şi un procuror. Nu a rezolvat problema, dar a mai cerut 2.000 de euro, primind 9.000 de lei pentru a interveni la o grefieră.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite