Sentinţă pe viaţă pentru criminalul din Neamț care și-a ucis și soția. Motivarea instanţei: „Egocentric, antisocial şi narcisist“

0
Publicat:

O sentinţă pe viaţă a fost pronunţată recent în cazul unei duble crime, fiica şi mama fiind ucise. În motivarea instanţei din Neamţ se arată că autorul este „Egocentric, antisocial şi narcisist“.

Gospodăria unde criminalul și-a ucis fiica FOTO Mesagerul de Neamț
Gospodăria unde criminalul și-a ucis fiica FOTO Mesagerul de Neamț

Antonio Arhip, în vârstă de 52 de ani, este ultimul condamnat din judeţul Neamţ, care a primit cea mai aspră pedeapsă prevăzută de Codul Penal, detenţie pe viaţă. A fost acuzat că şi-a ucis fiica, Andreea, de 5 ani, şi fosta soţie, Magdalena Ursu, de 26 de ani, lucru care s-ar fi petrecut pe 8 decembrie 2006.

Aceasta a fost a fost ultima zi în care au fost văzute în viaţă. Aveau să treacă 15 ani până ce Arhip a fost reţinut, pe 21 ianuarie 2021, când, în urma unui denunţ făcut de cea de-a doua soţie (care divorţase şi ea de el), în grădina casei făptaşului a fost descoperit scheletul fetiţei de 5 ani.

Proba ADN a atestat fără dubiu că este vorba despre fetiţa ucigaşului, legiştii stabilind ca fata a fost ucisă cu lovituri de cuţit. Cadavrul mamei nu a fost găsit, dar probele i-au făcut pe magistraţi să îl condamne pentru dublă crimă. Arhip a fost descris ca un personaj „ciudat“, care afirma că are „drept divin asupra fiicei“, în timp ce mama era „demonizată“.

Căsnicia dintre Antonio Arhip şi Magdalena Ursu, el din Târgu Neamţ şi ea din Buhuşi, judeţul Bacău, nu a fost una reuşită, femeia hotărând să se despartă de soţul care o abuza fizic. Fiica a fost încredinţată de către instanţă mamei, dar au durat câţiva ani până ce bărbatul i-a redat-o, după nenumărate acţiuni în justiţie.

În motivarea sentinţei, magistraţii de la Tribunalul Neamţ au arătat că inculpatul a montat o cameră, pentru a observa orice persoană ce ar avea intenţia să îi ia copilul, „manifestând o opoziţie constantă faţă de posibilitatea de a fi luată fetiţa de la domiciliul său, arătându-se chiar dispus să se sinucidă împreună cu aceasta“.

La un moment dat, tatăl Magdalenei Ursu a reclamat dispariţia fiicei şi nepoatei, a fost audiat fostul soţ, dar acesta a susţinut că ar fi plecate în străinătate. Ancheta declanşată în cazul dispariţiei a vizat şi dacă femeia „apărea“ în bazele de date de la Inspectoratul de Muncă, Şomaj, Finanţe, Casa de Sănătate sau Imigrări, penitenciare, dar fără rezultat.

Căutări efectuate în mai multe ţări europene

Pentru a fi identificată, Magdalena Ursu a fost căutată şi prin Interpol şi Sirene, în Germania, Italia, Elveţia, Finlanda, Cehia, Portugalia, Estonia, Bulgaria şi Norvegia. „Toate acestea argumente conduc la concluzia uciderii şi a efectuării de către inculpat a unor manopere de ascundere a cadavrului victimei, într-un loc rămas neidentificat“, se mai arată în sentinţă.

Victimele șocantului caz de la Târgu Neamț FOTO Poliția Română
Victimele șocantului caz de la Târgu Neamț FOTO Poliția Română

Rezolvarea cazului, pe 21 ianuarie 2021, avea să vină după ce un denunţ a fost formulat de a doua soţie a condamnatului. Aceasta a relatat că Arhip i-a povestit de prima nevastă, fetiţă şi că era suspect. Femeia observase, în grădina casei din Târgu Neamţ, un loc unde ea şi fiicele ei nu aveau voie să se apropie. Acolo bărbatul se ruga şi aprindea lumânări.

Și exact în acel loc avea să fie descoperit cadavrul fetiţei în vârstă de 5 ani, despre care legişti au concluzionat că a fost ucisă cu patru lovituri de cuţit, care au vizat şi inima. Denunţătoarea a detaliat, spunând că fostul soţ i-ar fi cerut să îi facă rost de o armă din Republica Moldova, pentru a ucide pe primul poliţist care ar fi intrat în curtea casei.

În motivarea condamnării instanței din Neamț este prezentată şi expertiza psihiatrică în cazul lui Arhip: „O persoană dominatoare, greu cooperant, cu atitudine demonstrativă şi teatrală, egocentric, cu o stimă de sine exagerată, cu o capacitate de manipulare mare şi toleranţă redusă la frustrarea de a fi contrariat, având un comportament agresiv chiar şi cu membrii comisiei, care insistă să răspundă punctual.

Cu o dispoziţie iritabilă, irascibilă pe fondul stimei de sine gonflate, etalând trăsături de personalitate antisocială şi narcisistă în dorinţa de a acapara discursul şi a-l conduce în sensul poziţionării sale într-o lumină favorabilă. Prezintă elemente paranoide evidente, ce izvorăsc din teama de a pierde controlul, elemente ce pot induce în eroare în stabilirea unui diagnostic psihic“.

În această speţă, se bănuieşte că mama şi fiica au fost ucise pe 8 decembrie 2006. Cu o zi în urmă, Magdalena Ursu, însoţită de un executor, a mers la domiciliul fostului soţ, ocazie cu care i s-a încredinţat fetiţa. Apoi, a doua zi, Arhip a venit la Buhuşi şi nu se ştie cum a reuşit să le convingă să meargă la cumpărături. Şi de atunci nu au mai fost văzute.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite