Zeci de mii de euro falşi, puşi în circulaţie. Ce sume au fost descoperite la percheziţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de euro falşi au fost puşi în circulaţie. Alte sume au fost descoperite la percheziţiile efectuate în mai multe judeţe din ţară, câteva persoane fiind reţinute şi audiate de DIICOT Neamţ.

Bancnote descoperite la percheziții FOTO Poliția Română
Bancnote descoperite la percheziții FOTO Poliția Română

Astăzi, 30 mai 2023, procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, împreună cu poliţiştii nemţeni, au pus în aplicare 19 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Neamţ, Iaşi şi Galaţi, într-o cauză vizând activitatea unui grup infracţional organizat.

Era specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, falsificare de monede şi punerea în circulaţie de valori falsificate, fiind constituit în perioada ianuarie - februarie 2023. Apoi, până în luna mai a acestui an, au fost puse în circulaţie aproximativ 900 de bancnote falsificate, cu valorile de 50 şi 100 de euro.

„Grupul infracţional organizat ar fi indus în eroare, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare cumpărare, mai multe persoane vătămate, reuşind plasarea a peste 72.000 de euro, în bancnote contrafăcute“, a transmis inspector Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Având în vedere calitatea ridicată a bancnotelor contrafăcute, acestea au fost uşor acceptate de către persoanele nefamiliarizate cu acest tip de valută. Astăzi, în urma unui flagrant, asupra a două persoane au fost descoperiţi 90.700 de euro falşi, în bancnote de 50, 100 şi 500, 39.900 de lei şi 5 telefoane mobile.

„De asemenea, în urma percheziţiilor domiciliare la persoanele bănuite şi la sediile unor societăţi comerciale, au fost depistaţi şi ridicaţi 15.650 de euro falşi, din ciupiura de 20, 50, 100 şi 200 de euro, precum şi 4.900 de lei şi 10 telefoane mobile şi diferite înscrisuri“, au mai comunicat anchetatorii.

Ei mai susţin că despre bancnotele ce formează sumele în euro, există bănuiala rezonabilă că sunt contrafăcute. Deocamdată, se fac cercetări în cazul a opt persoane bănuite că fac parte din grupul infracţional, audierile urmând a avea loc la Sediul DIICOT - Biroul Teritorial Neamţ.

Bancnotele falsificate erau destul de bine realizate FOTO Poliția Română
Bancnotele falsificate erau destul de bine realizate FOTO Poliția Română

Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor din judeţele Bacău, Galaţi, Cluj şi Neamţ, iar suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale şi Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism - Structura Centrală.

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite