Un an de la izbucnirea războiului din Ucraina. Iaşul, casă primitoare pentru refugiaţi

0
Publicat:

În urmă cu exact un an a izbucnit războiul din Ucraina. Dacă pentru români ziua de 24 februarie simbolizează iubirea, pentru vecinii noştri, aceasta este ziua în care Rusia le-a invadat ţara.

Iasi SURSĂ Arhiva Adevărul
Iasi SURSĂ Arhiva Adevărul

Încă din primul moment, Iaşul s-a dovedit un sprijin de nădejde pentru cei care au fugit din calea urgiei şi s-a implicat activ în ajutorarea refugiaţilor. Astfel, atât autorităţile locale cât şi oamenii de rând s-au mobilizat exemplar şi au ales să întindă, fără să aştepte nimic în schimb, o reală mână de ajutor. 

În tot acest timp, Iaşul s-a dovedit a fi o casă primitoare pentru refugiaţii ucrainieni, deschizându-şi porţile cu ospitalitate şi prietenie pentru toţi cei care au fost nevoiţi să fugă din calea urgiei războiului. Le mulţumesc tuturor ieşenilor, simpli cetăţeni, organizaţii neguvernamentale, firme private, asociaţii umanitare şi alte instituţii pentru eforturile depuse în colectarea şi oferirea de ajutoare celor aflaţi în pribegie la Iaşi, precum şi celor care au rămas în zonele afectate de conflict", a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi.

Iaşul, deschis să ofere sprijin în continuare

Nu este prima oară când Iaşul adăposteşte cetăţeni care fug din calea războiului. Astfel, capitala Moldovei, care s-a dovedit extrem de primitoare de-a lungul istoriei, a mai avut de-a face cu astfel de situaţii şi în trecut. 

Drama prin care trec vecinii ucraineni a fost trăită şi de fraţii noştri de peste Prut care, în urmă cu mai mult de o sută de ani, se refugiau la Iaşi, în perioada în care oraşul nostru era capitală de război. Deci, avem experienţa gestionării unor astfel de situaţii dramatice, când Iaşul şi ieşenii au oferit mângâiere şi speranţă oamenilor aflaţi în dificultate. Vom rămâne consecvenţi în efortul nostru de a ajuta poporul ucrainean, aflat într-o suferinţă nedreaptă", a mai transmis edilul Iaşului.

Totodată, municipalitatea ieşeană a mai punctat faptul că îşi doreşte ca acest conflict să se încheie, întrucât este vorba despre o situaţie care se poate extinde în zone foarte apropiate de România şi de Iaşi. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite