Grădiniţele din Iaşi, un real pericol în caz de cutremur. Aproape toate trebuie expertizate de urgenţă

0
Publicat:

Peste 80% din grădiniţele din Iaşi trebuie să fie expertizate de urgenţă. Aceasta este concluzia la care au ajuns reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii, după un control mai amănunţit, care a vizat unităţile frecventate de preşcolari.

Gradinita nr. 11 Iasi SURSA polomap.ro
Gradinita nr. 11 Iasi SURSA polomap.ro

Astfel, inspectorii au analizat situaţia din întreg judeţul Iaşi iar cele mai multe nereguli au fost identificate pe raza municipiului Iaşi. În această situaţie, s-a decis ca pentru 80% dintre clădiri să fie dispusă măsura expertizării tehnice în regim de urgenţă.

Astfel, proprietarul clădirilor, în speţă Primăria Municipiului Iaşi, trebuie să pună în aplicare cât mai repede această decizie. Conform ISC, există numeroase probleme de siguranţă şi stabilitate. Municipalitatea are responsabilitatea legală ca, periodic, să întocmească rapoarte pentru clădirile pe care le deţin, urmărind în special comportamentul acestora în timp. 

Cât timp are primăria pentru a finaliza expertizele

Chiar dacă ISC a constatat mai multe nereguli în timpul controalelor, nu au putut fi aplicate sancţiuni. Acest lucru s-a întâmplat pentru că intervenise prescripţia contravenţiei. Singurul lucru pe care ISC a putut să îl facă a fost să să dispună măsuri care trebuie îndeplinite urgent de către primărie. 

În timpul controlului, Grădiniţa numărul 11 a fost închisă pe loc de către inspectori, întrucât pentru ea fusese stabilit termen pentru expertiză tehnică în luna noiembrie a anului trecut. 

Pentru celelalte grădiniţe, primăria Iaşului are timp să efectueze expertizele până în februarie, martie, respectiv iunie 2023. Astfel, aceste expertize trebuie să stabilească dacă aceste clădiri prezintă siguranţă pentru copii dar şi pentru personalul angajat. 

Multe grădiniţe prezintă risc de prăbuşire

Publicaţia 7Iaşi relatează că cea mai gravă situaţie a fost la Grădiniţa numărul 11 din Ţuţora, care a fost închisă de ISC pentru că se putea prăbuşi în orice moment. Astfel, în procesul verbal întocmit s-a menţionat că există risc de prăbuşire locală sau chiar generală.

Astfel, în luna august a anului trecut, înainte de începerea anului şcolar, ISC Iaşi a luat măsuri şi a decis ca grădiniţa 11 să fie expertizată.

Din informaţiile apărute, conducerea unităţii a informat Primăria Iaşi încă din toamna anului 2019 despre faptul că imobilul, în care veneau zilnic peste 70 de copii, reprezintă un real pericol. Totodată, în perioada 2019-2022, directoarea a trimis unicipalităţii şase adrese prin care solicita expertiza clădirii de pe Bulevardul Ţuţora.

Cu toate acestea, Primăria Municipiului Iaşi ar fi ignorat adresele trimise şi în loc să demareze expertiza ar fi finanţat o lucrare pentru refacerea sistemului de încălzire. 

Lucruri greu de imaginat, descoperite în grădiniţe

La Grădiniţa cu Program Prelungit nr 24, inspectorii ISC au constatat cu uimire că subsolul clădirii era inundat cu fecale, mirosul persistând la nivelul inferior al clădirii.

Totodată, la Grădiniţa 23 au fost identificate instalaţii electrice neprotejate iar la Grădiniţa nr. 3 s-a găsit tavanul fisurat şi desprins. Totodată, pardoseala de la subsol este plină de apă iar pereţii subsolului sunt şi ei plini de apă. Astfel, din cauza acestui mediul, s-a ajuns la degradarea profundă a armăturii. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite